Пређи на садржај

Пређи на садржај

10. ДЕО

Мудри краљ Соломон

Мудри краљ Соломон

Јехова даје мудрост краљу Соломону. Током Соломонове владавине Израелци живе у миру и благостању

КАКО би изгледао живот када би сав народ и њихов владар били подложни Јехови као свом Врховном владару и држали се његових закона? Четрдесетогодишња владавина краља Соломона дала је одговор на то питање.

Давид је пре своје смрти за наследника прогласио свог сина Соломона. Бог се једном појавио Соломону у сну и питао га шта жели да му да. Соломон је тражио мудрост и знање како би поштено и мудро судио народу. Јехова је био задовољан тиме, па му је дао мудрост и разборитост. Обећао му је и богатство, славу и дуг живот ако му остане послушан.

Соломон је постао чувен по својим мудрим пресудама. Једном приликом су се две жене спориле око једног новорођеног дечака и свака од њих је тврдила да му је мајка. Соломон је наредио да се беба расече на два дела и да се свакој жени да по једна половина. Једна од њих је пристала на то, али друга, која је била права мајка, преклињала је да се уместо тога дете да оној другој жени. Соломону је одмах било јасно да је та саосећајна жена мајка тог детета, тако да га је дао њој. Убрзо се у целом Израелу прочуло за ту пресуду и народ је видео да је Соломон добио мудрост од Бога.

Једно од Соломонових највећих достигнућа била је изградња Јеховиног храма — величанственог здања у Јерусалиму које је било главно место на ком су Израелци служили Јехови. Приликом посвећења храма, Соломон је у молитви рекао: „Гле, ни небеса ни небо над небесима не могу те обухватити, а камоли овај дом који сам саградио!“ (1. Краљевима 8:27).

За Соломона се чуло и у другим земљама, чак и у Сави у Арабији. Краљица Саве је дошла да види Соломонову славу и богатство и да провери да ли је заиста толико мудар. Соломонова мудрост и благостање у Израелу оставили су такав утисак на њу да је хвалила Јехову што је на престо поставио тако мудрог краља. Нема сумње да је захваљујући Јеховином благослову управо Соломонова владавина била најнапредније и најмирније раздобље у историји древног Израела.

Нажалост, Соломон није до краја живота поступао у складу с мудрошћу коју је добио од Јехове. Он се оглушио о Божју заповест и имао је стотине жена, од којих су многе обожавале друге богове. Оне су полако одвратиле његово срце од Јехове, тако да је почео да се клања идолима. Јехова је рекао Соломону да ће му отргнути један део краљевства. Бог је рекао да ће његовој породици остати само један део, због обећања које је дао његовом оцу Давиду. Иако је Соломон изневерио Јехову, Јехова је остао веран савезу за Краљевство који је склопио с Давидом.

(На темељу 1. Краљевима, од 1. до 11. поглавља, 2. Летописа, од 1. до 9. поглавља, и Поновљених закона 17:17.)