Пређи на садржај

Пређи на садржај

25. ДЕО

Савети о вери, хришћанском понашању и љубави

Савети о вери, хришћанском понашању и љубави

Јаков, Петар, Јован и Јуда пишу посланице да би охрабрили сувернике

ЈАКОВ и Јуда су били Исусова полубраћа, а Петар и Јован су били Исусови апостоли. Њих четворица су написали укупно седам посланица које налазимо у грчком делу Светог писма. Свака од тих посланица је добила име по свом писцу. Савети који се налазе у тим посланицама су надахнути од Бога и њихова сврха је да помогну хришћанима да остану беспрекорни и усредсређени на Божје Краљевство.

Исказивати веру. Није довољно да само кажемо да имамо веру. Права вера подстиче на дела. Јаков је написао: „Вера без дела [је] мртва“ (Јаков 2:26). Када у кушњама остајемо верни Богу, развијамо истрајност. Да би Божји слуга био успешан треба да моли Бога за мудрост и да буде уверен у то да ће му је он дати. Бог цени то што смо истрајни (Јаков 1:2-6, 12). Ако хришћанин живи по вери и остане беспрекоран, Јехова Бог ће то запазити. „Приближите се Богу“, рекао је Јаков, „и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8).

Вера Божјег слуге мора бити довољно јака да би могао одолети искушењима и неморалним утицајима. Будући да је живео међу поквареним људима, Јуда је био подстакнут да својим суверницима каже да се ’снажно боре за веру‘ (Јуда 3).

Живети по Божјим мерилима. Јехова очекује од својих слугу да буду свети, то јест чисти у сваком погледу. Петар каже: „Будите и ви свети у свему што чините, јер је записано: ’Будите свети, јер сам ја [Јехова] свет!‘“ (1. Петрова 1:15, 16). Хришћани имају узор који треба да следе. „Христ [је] пропатио за вас“, каже Петар, „и оставио вам пример како да у свему идете његовим стопама“ (1. Петрова 2:21). Премда хришћани понекад трпе зато што се држе Божјих мерила, они имају „чисту савест“ (1. Петрова 3:16, 17). Петар подстиче праве хришћане да живе тако да се по њиховом понашању и делима види да су одани Богу док очекују Божји дан суда и обећани нови свет у ком ће „праведност пребивати“ (2. Петрова 3:11-13).

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8)

Показивати љубав. „Бог је љубав“, каже Јован. Овај апостол наглашава да је Бог показао велику љубав тако што је послао Исуса као ’жртву за наше грехе‘. Како то треба да утиче на праве хришћане? Јован каже: „Вољени, ако је Бог тако волео нас, онда смо и ми дужни волети једни друге“ (1. Јованова 4:8-11). Један од начина на који можемо показивати такву љубав јесте да указујемо гостопримство нашој браћи (3. Јованова 5-8).

Међутим, како можемо показати да волимо Јехову? Јован даје следећи одговор: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3; 2. Јованова 6). Они који су послушни Богу могу бити сигурни да ће остати под окриљем Божје љубави и могу се надати „вечном животу“ (Јуда 21).

(На темељу Јакова, 1. Петрове, 2. Петрове, 1. Јованове, 2. Јованове, 3. Јованове и Јуде.)