Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ДЕО

Рај је изгубљен

Рај је изгубљен

Један анђео који се побунио наводи првог човека и жену, Адама и Еву, да одбаце Бога као владара. Тако се на земљи појављују грех и смрт

ДАВНО пре него што је створио људе, Бог је створио многа невидљива духовна створења — анђеле. Један анђео који се побунио и постао познат као Сатана Ђаво, лукаво је навео Еву да једе плод с дрвета у еденском врту с ког је Бог забранио да се једе.

Послуживши се змијом тако да је изгледало као да она говори, Сатана је индиректно рекао да је Бог ускратио Еви и њеном мужу нешто што је добро за њих. Тај анђео јој је рекао да она и њен муж неће умрети ако буду јели забрањени плод. Тиме је Сатана оптужио Бога да је лагао своју земаљску децу. Сатана је непослушност Богу приказао у позитивном светлу, као нешто што ће им отворити очи и донети слободу. Али то је била лаж — прва лаж која је изговорена на земљи. Тиме је у ствари покренуто питање да ли Бог има право да буде врховни владар и да ли он влада праведно и у интересу својих поданика.

Ева је поверовала у Сатанину лаж. Пожелела је тај плод и на крају га је и пробала. Касније га је дала свом мужу да га и он проба. Тако су починили грех. То што су урадили можда изгледа као мала ствар, али то је заправо била побуна. Тиме што су се намерно оглушили о Божју заповест, Адам и Ева су одбацили Створитеља као свог владара, иако им је управо он дао све, чак и савршен живот.

Обећани Потомак ће змији ’главу здробити, а она ће га у пету ранити‘ (Постанак 3:15)

Бог је изрекао пресуду тим бунтовницима. Обећао је да ће доћи Потомак, то јест Избавитељ, који ће уништити Сатану који је представљен змијом. Бог није одмах казнио смрћу Адама и Еву и тако је показао милосрђе према њиховим будућим потомцима. Та деца би имала темељ за наду зато што би Онај кога би Бог послао поништио кобне последице до којих је довела побуна у еденском врту. Али како ће се испунити Божја намера у вези с будућим Избавитељем и ко ће то бити? То је постепено откривано током писања Светог писма.

Бог је истерао Адама и Еву из Раја. Да би преживели ван еденског врта морали су с муком да обрађују земљу. Ева је затруднела и родила Каина, њихово прво дете. Они су имали још синова и кћери, а међу њима су били Авељ и Сит, чији је потомак био и Ноје.

(На темељу Постанка, од 3. до 5. поглавља, и Откривења 12:9.)