Пређи на садржај

Пређи на садржај

11. ДЕО

Надахнуте песме које пружају утеху и поуку

Надахнуте песме које пружају утеху и поуку

Давид и други састављају песме које се користе у обожавању Јехове. Сто педесет таквих песама сачињава Псалме

НАЈВЕЋА библијска књига је збирка светих песама. Те песме су писане у раздобљу од око 1 000 година. У њима се налазе неки од најдубљих и најдирљивијих израза вере који су икада написани. У Псалмима су изражене многе емоције, од радости, цењења и захвалности до туге, бола и покајања. Писци тих псалама су очигледно имали близак однос с Богом и пуно поверења у њега. Погледајмо о чему говоре неке од тих песама.

Јехова има право да буде Врховни владар и заслужује да га обожавамо и хвалимо. У Псалму 83:18 стоји: „Једино [си] ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом.“ Неколико псалама велича Јехову због онога што је створио, као што су звездано небо, чудесни животни облици на земљи и задивљујуће људско тело (Псалми 8, 19, 139, 148). Други псалми славе Јехову као Бога који штити и избавља оне који су му верни (Псалми 18, 97, 138). Неки га узвисују као праведног Бога који доноси олакшање потлаченима и кажњава зле (Псалми 11, 68, 146).

Јехова пружа помоћ и утеху онима који га воле. Од свих псалама можда је најпознатији 23. псалам у којем Давид описује Јехову као брижног Пастира који води и штити своје овце. Псалам 65:2 подсећа оне који обожавају Јехову да он „слуша молитве“. Многи који су починили озбиљан грех пронашли су велику утеху у 39. и 51. псалму у којима је Давид своје кајање због тешких греха преточио у речи и на дирљив начин изразио веру у то да ће му Јехова опростити. Псалам 55:22 нас подстиче да се уздамо у Јехову и да му поверимо све своје бриге.

Јехова ће променити свет путем Месијанског Краљевства. Многи стихови у Псалмима се очигледно односе на Месију, прореченог Краља. У 2. псалму се прориче да ће тај Владар уништити зле људе који му се противе. У 72. псалму се открива да под владавином тог Краља неће бити глади, неправде ни тлачења. Према Псалму 46:9, Бог ће путем Месијанског Краљевства прекинути ратове и чак уништити све оружје. У 37. псалму читамо да злих више неће бити, док ће праведни људи вечно живети на земљи, на којој ће владати мир и слога.

(На темељу Псалама.)