Пређи на садржај

Пређи на садржај

15. ДЕО

Један пророк у изгнанству добија визију будућности

Један пророк у изгнанству добија визију будућности

Данило прориче долазак Месије и Божјег Краљевства. Пад Вавилона

ДАНИЛО, један изузетно честит младић, био је одведен у Вавилон пре него што је Јерусалим био уништен. Освајачи су њему и још неким Јудејцима, изгнаницима из покорене Јуде, дали извесну меру слободе. Бог је заиста благосиљао Данила током многих година које је провео у Вавилону. Данило је чак умакао смрти у лавовској јами и добио визије које су му омогућиле да завири у далеку будућност. Данилова најважнија пророчанства говорила су о Месији и његовој владавини.

Данило сазнаје када ће доћи Месија. Данилу је било речено када Божји народ може да очекује долазак „Месије, Вође“. Месија ће доћи кад прође 69 годишњих недеља од када се изда наредба да се обнове и поново изграде јерусалимске зидине. Обична недеља траје седам дана, а годишња недеља траје седам година. Та наредба је издата годинама након Данилове смрти, то јест 455. пре н. е. Ако од тог тренутка рачунамо 69 „недеља“, што износи 483 године, долазимо до 29. године н. е. На следећој страни ове брошуре видећемо шта се догодило те године. Данило је такође прорекао да ће Месија бити погубљен за очишћење греха (Данило 9:24-26).

Месија ће бити Краљ на небу. Данило је у једној изузетној визији самог неба видео Месију за кога се каже да је „неко као син човечји“ како приступа Јеховином престолу. Јехова му је предао „власт, част и краљевство“. То Краљевство ће вечно трајати. Данило је сазнао још један занимљив детаљ о Месијанском Краљевству — Краљ ће имати сувладаре, једну групу на коју се указује као на „свете слуге Највишег“ (Данило 7:13, 14, 27).

Божје Краљевство ће уништити све људске власти. Бог је омогућио Данилу да протумачи сан који је збуњивао вавилонског краља Навуходоносора. Краљ је у сну видео један огроман кип чија је глава била од злата, груди и руке од сребра, стомак и бедра од бакра, ноге од гвожђа, а стопала од гвожђа помешаног с глином. Од једне горе се одвалио камен који је ударио у крхка стопала кипа и смрвио га. Данило је објаснио да делови тог кипа представљају дуги низ светских сила, почевши од Вавилона који је био представљен главом од злата. Данило је прорекао да ће у време последње владајуће силе у овом злом свету Божје Краљевство предузети једну акцију. Оно ће уништити све људске власти, а само ће вечно постојати (Данило, 2. поглавље).

Данило је доживео дубоку старост и дочекао да види пад Вавилона. Краљ Кир је освојио тај град, баш као што су пророци и рекли. Убрзо после тога Јудејци су напокон пуштени из Вавилона, управо када је истекло 70 проречених година колико је њихова домовина лежала опустошена. Под управом богобојазних намесника, свештеника и пророка, Јудејци су успели да поново изграде Јерусалим и обнове Јеховин храм. Међутим, шта ће се догодити кад прођу те 483 године?

(На темељу Данила.)