Пређи на садржај

Пређи на садржај

13. ДЕО

Добри и лоши краљеви

Добри и лоши краљеви

Израелско краљевство се дели. Током времена се смењују многи краљеви од којих већина није верна Богу. Вавилонци уништавају Јерусалим

БАШ као што је Јехова прорекао, израелско краљевство се поделило након што је Соломон престао да му служи. Његов син и наследник престола, Ровоам, био је окрутан владар. Зато се десет израелских племена побунило и основало северно краљевство Израела. Два племена су остала одана краљу који је седео на Давидовом престолу у Јерусалиму и од њих је настало јужно краљевство Јуде.

Оба краљевства су имала бурну историју, углавном зато што њихови краљеви нису имали веру у Бога и нису му били послушни. У северном краљевству Израела ситуација је била још гора него у Јуди, јер су тамошњи краљеви од самог почетка наводили народ да служи лажним боговима. Премда су пророци као што су били Илија и Јелисеј чинили чуда и чак неке ускрснули, Израелци су се увек изнова враћали на старо. На крају је Бог дозволио да Асирија разори северно краљевство.

Краљевство Јуде се одржало дуже од краљевства Израела, и то нешто више од једног века, али је и њега стигла Божја казна. Само је неколико јудејских краљева реаговало на упозорења Божјих пророка и покушало да помогне народу да се врати Јехови. Примера ради, краљ Јосија је почео да чисти Јуду од свега што је било повезано са обожавањем лажних богова и обновио је Јеховин храм. Када је пронађен оригинални примерак Божјег закона који је био дат преко Мојсија, то је на Јосију тако снажно утицало да је с још већим жаром наставио да спроводи реформе.

Нажалост, Јосијини наследници нису следили његов добар пример. Јехова је зато дозволио Вавилонцима да освоје Јуду и разоре Јерусалим и Јеховин храм. Они који су то преживели били су изгнани у Вавилон. Бог је прорекао да ће њихово изгнанство трајати 70 година. За то време Јуда је била пуста, све док, као што је обећано, народу није било дозвољено да се врати у своју земљу.

Међутим, више неће владати ниједан краљ из Давидове лозе, све до владавине обећаног Избавитеља, прореченог Месије. Већина краљева који су седели на Давидовом престолу у Јерусалиму показала је да несавршени људи нису способни да владају. Једино ће Месија бити стварно способан да влада. Зато је Јехова последњем краљу из Давидове лозе рекао: „Одложи круну... док не дође онај који има законско право на њу, и њему ћу је дати“ (Језекиљ 21:26, 27).

(На темељу 1. Краљевима и 2. Краљевима, 2. Летописа, од 10. до 36. поглавља, и Јеремије 25:8-11.)