Пређи на садржај

Пређи на садржај

21. ДЕО

Исус је жив!

Исус је жив!

Исус се појављује својим следбеницима да би их поучио и охрабрио

ТРЕЋЕГ дана након Исусове смрти, неке жене које су веровале у њега откриле су да је камен који се налазио на улазу у гроб померен, а гроб је био празан!

Појавила су се два анђела. Један од њих је рекао: „Ви тражите Исуса Назарећанина, који је био прибијен на стуб. Ускрснуо је“ (Марко 16:6). Жене су одмах отрчале да то јаве апостолима. Успут су среле Исуса. Он им је рекао: „Не бојте се! Идите, јавите мојој браћи да пођу у Галилеју. Тамо ће ме видети“ (Матеј 28:10).

Касније у току тог дана, двојица ученика су ишла из Јерусалима у село Емаус. Придружио им се један непознат човек и питао их о чему разговарају. То је у ствари био ускрснули Исус који им се појавио у телу у ком га испрва нису препознали. Тужно су му рекли да причају о Исусу. Он је почео да им објашњава оно што се у Писму односило на Месију. На њему су се заиста до најситнијих детаља испунила пророчанства о Месији. * Када су ученици схватили да је то Исус, који је ускрснуо као духовно биће, он је нестао.

Двојица ученика су се одмах вратила у Јерусалим. Нашли су апостоле који су се окупили у једној соби и закључали врата. Док су им њих двојица причала шта им се десило, појавио се Исус. Сви су се запањили. Просто нису могли да верују да је то он! „Зашто се сумње јављају у вашим срцима?“, упитао их је Исус. „Тако је написано, да ће Христ страдати и трећи дан устати из мртвих“ (Лука 24:38, 46).

Током 40 дана након ускрсења, Исус се појављивао својим ученицима у различитим приликама. Једном се појавио пред више од 500 ученика. Вероватно им је том приликом дао следећу важну заповест: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа... учећи их да се држе свега што сам вам заповедио. И ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Матеј 28:19, 20).

Када се последњи пут састао с једанаесторицом верних апостола, Исус им је обећао: „[Примићете] снагу кад свети дух дође на вас и бићете ми сведоци... све до краја земље“ (Дела апостолска 1:8). Затим је Исус био подигнут, а облак га је заклонио од њихових погледа док је узлазио на небо.

(На темељу Матеја, 28. поглавља, Марка, 16. поглавља, Луке, 24. поглавља, Јована, 20. и 21. поглавља, и 1. Коринћанима 15:5, 6.)

^ одл. 6 Примери пророчанстава о Месији која су се испунила на Исусу наведени су у 14, 15. и 16. делу ове брошуре, као и у додатку „Исус Христ — обећани Месија“ у књизи Шта Библија заиста научава?.