Пређи на садржај

Пређи на садржај

17. ДЕО

Исус поучава људе о Божјем Краљевству

Исус поучава људе о Божјем Краљевству

Исус поучава своје ученике многим стварима, али ставља нагласак на Божје Краљевство

ЗАШТО је Исус дошао на земљу? Он сам је рекао: „Морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Лука 4:43). Осврнимо се на четири ствари о којима је Исус говорио у повезаности с добром вешћу о Краљевству коју је проповедао.

1. Исус ће бити Краљ. Исус је отворено рекао да је он проречени Месија (Јован 4:25, 26). Такође је показао да је он Краљ ког је пророк Данило видео у визији. Исус је рекао апостолима да ће он једног дана сести на „славни престо“ и да ће и они заједно с другима седети на престолима (Матеј 19:28). Ту групу владара је назвао ’малим стадом‘, али је такође споменуо да има и „друге овце“ које нису из те групе (Лука 12:32; Јован 10:16).

2. Божје Краљевство ће праведно владати. Исус је указао на то да ће Краљевство исправити највећу неправду тако што ће посветити име Јехове Бога и скинути с њега сву срамоту коју му Сатана наноси још од побуне у Едену (Матеј 6:9, 10). Исус је из дана у дан показивао да је непристран јер је без икакве разлике поучавао и мушкарце и жене, и богате и сиромашне. Премда је његов задатак био да проповеда првенствено Израелцима, помагао је Самарићанима, као и незнабошцима то јест нејеврејима. За разлику од тадашњих верских вођа, у њему није било ни трунке предрасуда нити пристраности.

3. Божје Краљевство неће бити део овог света. Исус је живео у време великих политичких превирања. Његова земља је била под управом једне стране силе. Међутим, он није дозволио да га народ увуче у политику (Јован 6:14, 15). Једном човеку на власти је рекао: „Моје краљевство није део овог света“ (Јован 18:36). А својим следбеницима је рекао: „Нисте део света“ (Јован 15:19). Није им дозволио да користе оружје, чак ни да би њега одбранили (Матеј 26:51, 52).

„Пошао је... од села до села, проповедајући и објављујући добру вест о Божјем краљевству“ (Лука 8:1)

4. Христова власт ће се заснивати на љубави. Исус је обећао да ће окрепити људе и да ће им олакшати терет (Матеј 11:28-30). Тако је и било. У говору који је познат као Проповед на гори, дао је савете о томе како изаћи на крај са забринутошћу, како бити у добрим односима с другима, како се одупрети материјализму и како бити срећан (Матеј, поглавља 5-7). Пошто је показивао љубав према другима, људи из свих друштвених слојева, чак и они који су били веома потлачени, имали су слободу да му приђу јер су знали да ће се према њима опходити љубазно и с поштовањем. Исус ће бити заиста изузетан владар!

Исус је на још један веома упечатљив начин поучавао о Божјем Краљевству. Чинио је многа чуда. Зашто је то радио? Погледајмо.

(На темељу Матеја, Марка, Луке и Јована.)