Пређи на садржај

Пређи на садржај

22. ДЕО

Апостоли неустрашиво проповедају

Апостоли неустрашиво проповедају

Хришћанска скупштина брзо напредује упркос прогонству

ДЕСЕТ дана након што је Исус узашао на небо, око 120 његових ученика сакупило се у једној кући у Јерусалиму у време јудејског празника Педесетнице 33. године н. е. Одједном је хука као код налета јаког ветра испунила кућу. Ученици су чудом почели да говоре језицима које до тада нису знали. Шта је био узрок тих несвакидашњих догађаја? Бог је излио свети дух на ученике.

У граду је било много људи који су дошли из разних земаља на празник. Они су били збуњени када су чули да Исусови ученици говоре њиховим језицима. Објашњавајући шта се догодило, Петар је указао на Јоилово пророчанство које каже да ће Бог „излити свој дух“, а они на које буде изливен добиће чудесне дарове (Јоило 2:28, 29). То изливање светог духа је потврдило да је наступила једна велика промена: Божју наклоност више нису имали Израелци већ новооснована хришћанска скупштина. Они који желе да служе Богу онако како је њему угодно морају постати Христови следбеници.

У међувремену је противљења било све више, тако да су неки ученици били бачени у затвор. Али Јеховин анђео је током ноћи отворио затворска врата и рекао им да наставе да проповедају. Чим је свануло они су то и учинили. Ушли су у храм и почели да проповедају добру вест о Исусу. Њихови противници су били бесни и наредили су им да престану с тим. Апостоли су одважно одговорили: „Богу се морамо покоравати, а не људима“ (Дела апостолска 5:28, 29).

Прогонство је постајало све жешће. Неки Јудејци су оптужили Стефана, једног од ученика, да хули на Бога и каменовали су га док није издахнуо. То је посматрао један младић из Тарса који се звао Савле. Он је одобравао то убиство. Затим је кренуо у Дамаск да тамо похвата све Христове следбенике. На том путу га је одједном обасјала светлост с неба и један глас му је рекао: „Савле, Савле, зашто ме прогониш?“ Савле је ослепео од те светлости и упитао је: „Ко си ти?“ Тај глас му је одговорио: „Ја сам Исус“ (Дела апостолска 9:3-5).

Исус је три дана касније послао једног ученика који се звао Ананија да Савлу поврати вид. Савле се крстио и почео да одважно проповеда о Исусу. Постао је познат као апостол Павле и био је реван члан хришћанске скупштине.

Исусови ученици су објављивали добру вест о Божјем Краљевству само Јудејцима и Самарићанима. А онда се анђео појавио Корнелију, једном побожном заповеднику у римској војсци, и рекао му да пошаље људе да позову Петра. Петар је дошао с још неким ученицима и почео да проповеда Корнелију и његовим укућанима. Док је Петар говорио, свети дух је дошао на те нејевреје и апостол је заповедио да се крсте у име Исуса Христа. Од тада се људима из свих народа пружа могућност да добију вечни живот. Скупштина је сада била спремна да проповеда добру вест по целом свету.

(На темељу Дела апостолских 1:1–11:21.)