Пређи на садржај

Пређи на садржај

19. ДЕО

Исусово пророчанство које се односи на цео свет

Исусово пророчанство које се односи на цео свет

Исус прориче догађаје који ће бити знак да је почео да влада као Краљ на небу и да се ближи крај овог светског поретка

НА МАСЛИНСКОЈ гори, одакле се пружа прелеп поглед на Јерусалим и храм, четворица апостола траже од Исуса да им разјасни нешто о чему је раније говорио. Исус је управо рекао да ће храм у Јерусалиму бити уништен. Једном ранијом приликом он им је говорио о „свршетку овог поретка“ (Матеј 13:40, 49). Сада су га питали: „Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (Матеј 24:3).

Одговарајући на њихово питање, Исус им је рекао шта ће се догодити пре него што Јерусалим буде уништен. Али његове речи су имале и дубље значење. Његово пророчанство ће касније имати једно веће испуњење, на нивоу целог света. Исус је прорекао читав низ догађаја и прилика у свету, што ће све заједно сачињавати један знак. Тај знак ће људима на земљи показати да је започела Исусова присутност у улози небеског Краља. Другим речима, тај знак ће бити показатељ да га је Јехова Бог поставио за Краља дуго очекиваног Месијанског Краљевства. То ће значити да ће Краљевство ускоро уклонити све зло и успоставити прави мир на земљи. Оно што је Исус прорекао биће знак да су наступили последњи дани овог старог света — то јест религиозних, политичких и друштвених система који данас постоје — и да ће доћи нови свет.

Објашњавајући шта ће се дешавати на земљи током његове присутности у својству небеског Краља, Исус је рекао да ће бити ратова међу народима, глади, снажних земљотреса и болести које ће узимати маха. Биће све више безакоња. Исусови прави ученици ће широм света проповедати добру вест о Божјем Краљевству. Врхунац свега тога биће „велика невоља“ какве никада раније није било (Матеј 24:21).

Како ће Исусови следбеници знати да је близу та невоља? „Учите из поређења о смокви“, рекао је Исус (Матеј 24:32). Када смоква олиста то је видљив знак да је близу лето. Слично томе, када се у оквиру једног периода догоди све оно што је Исус прорекао биће јасно да је близу крај. Исус је рекао да нико осим Оца не зна тачан дан и час када ће почети велика невоља. Зато је Исус својим ученицима дао следећи савет: „Будите будни, јер не знате када је време да се то догоди“ (Марко 13:33).

(На темељу Матеја, 24. и 25. поглавља, Марка, 13. поглавља и Луке, 21. поглавља.)

^ одл. 14 Више информација о овом Исусовом пророчанству налази се у 9. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.