Пређи на садржај

Пређи на садржај

18. ДЕО

Исус чини чуда

Исус чини чуда

Исус чудима показује како ће користити своју моћ када буде Краљ

БОГ је Исусу дао моћ да ради нешто што други људи нису могли. Исус је учинио многа чуда, често пред великим бројем очевидаца. Та чуда су показала да Исус има моћ над непријатељима и препрекама с којима несавршени људи никако не могу да се у потпуности изборе. Погледајмо неке примере.

Глад. Прво Исусово чудо било је претварање воде у изврсно вино. У друге две прилике је помоћу неколико хлебова и риба нахранио хиљаде гладних људи. И у једној и у другој прилици било је више него довољно хране за све.

Болест. Исус је лечио „сваку болест и сваку немоћ у народу“ (Матеј 4:23). Лечио је слепе, глуве, губаве, епилептичаре, хроме и сакате. Није било болести коју није могао да излечи.

Временске неприлике. Када су Исус и његови ученици чамцем прелазили Галилејско море, одједном се подигла велика олуја. Ученици су се много уплашили. Исус је једноставно запретио олуји рекавши: „Умири се! Умукни!“ Тада је настала потпуна тишина (Марко 4:37-39). Једном другом приликом је ходао по води за време велике олује (Матеј 14:24-33).

Зли духови. Зли духови су много јачи од људи. Многи су безуспешно покушавали да се ослободе тих злих Божјих непријатеља. Али, Исус је много пута истеривао те духове из људи и они више нису имали власт над њима. Он их се није плашио. Напротив, они су се плашили њега јер су знали какву власт има.

Смрт. Ниједан човек не може избећи смрт, која је с правом названа ’последњим непријатељем‘ (1. Коринћанима 15:26). Па ипак, Исус је ускрсавао мртве. Ускрснуо је једног младића, сина једне удовице, и једну девојчицу. Најупечатљивији случај ускрсења био је када је вратио у живот свог драгог пријатеља Лазара наочиглед многих ожалошћених људи, иако је он скоро четири дана био мртав! Чак су и Исусови највећи непријатељи морали да признају да је извршио то чудо (Јован 11:38-48; 12:9-11).

Зашто је Исус чинио сва та чуда? Зар нису сви ти људи којима је помогао на крају ипак морали да умру? Јесу, али Исусова чуда су донела и трајно добро. Она су доказала да су сва дивна пророчанства о владавини Месијанског Краља заснована на чињеницама. Немамо разлога да сумњамо у то да Краљ ког је Бог поставио може решити проблеме као што су глад, болест, временске неприлике, утицај злих духова, па чак и смрт. Он је већ показао да му је Бог дао моћ за све то.

(На темељу Матеја, Марка, Луке и Јована.)