Пређи на садржај

Пређи на садржај

8. ДЕО

Израелци улазе у Ханан

Израелци улазе у Ханан

Исус Навин води Израелце у освајање хананске земље. Јехова подиже судије да би избавио свој народ од тлачења

ВЕКОВИМА пре него што су Израелци ушли у Ханан, Јехова је ту земљу обећао Аврахамовим потомцима. Сада су под вођством Исуса Навина Израелци били спремни да заузму ту Обећану земљу.

Бог је просудио да Хананци заслужују уништење. Били су крајње неморални, изопачени и огрезли у крвопролићу. Зато су Израелци морали да потпуно униште све хананске градове које су освојили.

Међутим, пре него што су ушли у ту земљу, Исус Навин је послао двојицу ухода који су отишли у град Јерихон и одсели код жене која се звала Рава. Она их је примила у свој дом и заштитила иако је знала да су Израелци. Рава је веровала у њиховог Бога јер је чула шта је он све учинио да би спасао свој народ. Она је тражила да јој се те уходе закуну да ће њој и њеној породици бити поштеђен живот.

Када су Израелци касније ушли у Ханан и дошли пред Јерихон, Јехова је чудом срушио градске зидине. Војска Исуса Навина је ушла у град и разорила га, али је поштедела Раву и њену породицу. Затим је Исус Навин у низу победа током шестогодишњег похода освојио велики део Обећане земље. После тога је земља била раздељена израелским племенима.

Пред крај свог живота, након што је више деценија служио Богу, Исус Навин је окупио народ. Поновио је Израелцима шта је Јехова све учинио за њихове праочеве и подстакао их је да служе Јехови. Међутим, након што су умрли Исус Навин и старешине које су с њим служиле, Израелци су оставили Јехову и почели да служе лажним боговима. Током отприлике 300 година народ није увек био послушан Јеховиним законима. Зато је Јехова дозволио да Израелце тлаче њихови непријатељи, као што су Филистеји. Али када би се Израелци обратили Јехови за помоћ он би им подигао судију да их избави. Било је укупно дванаест таквих судија.

Време судија које је забележено у Књизи о судијама почело је с Готонилом, а завршило се са Самсоном, најјачим човеком који је икада живео. У узбудљивом извештају забележеном у Књизи о судијама увек изнова се истиче следећа чињеница: Послушност Јехови води до благослова, а непослушност до пропасти.

(На темељу Исуса Навина, Судија и Левитске 18:24, 25.)