Пређи на садржај

Пређи на садржај

26. ДЕО

Земља постаје рај!

Земља постаје рај!

Јехова путем Краљевства под Христовом влашћу посвећује своје име, потврђује право да буде Врховни Владар и уклања све зло

ПОСЛЕДЊА књига Светог писма, која се зове Откривење или Апокалипса, пружа наду читавом човечанству. Ова књига коју је написао апостол Јован садржи визије чији врхунац представља остварење Јеховине намере.

У првој визији, ускрснули Исус похваљује и опомиње неколико скупштина. Следећа визија приказује Божји небески престо пред којим му духовна створења приносе хвале.

Док се Божја намера полако остварује, Јагње, то јест Исус Христ, добија свитак са седам печата. Док отвара прва четири печата, на светској сцени се један за другим појављују симболични јахачи. Први је Исус на белом коњу, као крунисани Краљ. За њим следе јахачи на коњима различитих боја који пророчански представљају рат, глад и пошасти, што се и догађа у последњим данима овог света. Након отварања седмог печата оглашава се седам симболичних труба које означавају објаве Божјих пресуда. То је водило до седам симболичних невоља које су биле израз Божјег гнева.

Успостављање Божјег Краљевства на небу описано је као рођење мушког детета. Избија рат на небу, а Сатана и његови анђели бивају бачени на земљу. ’Тешко земљи‘, каже један јак глас. Ђаво је веома гневан јер зна да има мало времена (Откривење 12:12).

Јован поново у визији види Исуса представљеног јагњетом, и с њим 144 000 оних који су изабрани са земље. Они ће ’владати као краљеви‘ са Исусом. Откривење нам тако показује колики је број оних који представљају преостали део потомства (Откривење 14:1; 20:6).

Владари света се сакупљају за Армагедон, то јест „велики дан Бога Свемоћног“. Они ће водити рат против Исуса који јаше на белом коњу и предводи небеске војске. Сви ти владари биће уништени. Сатана ће бити свезан, а Исус и 144 000 његових сувладара владаће над земљом „хиљаду година“. На крају хиљаду година Сатана ће бити уништен (Откривење 16:14; 20:4).

Шта ће Хиљадугодишња владавина Христа и његових сувладара значити за људе који су послушни Богу? Јован каже: „[Јехова] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:4). Земља ће постати рај!

Тако је са Откривењем комплетирана порука Светог писма. Посредством Месијанског краљевства Јеховино име ће бити посвећено, а његово право да буде Врховни Владар за сва времена потврђено!

(На темељу Откривења.)