Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је Свето писмо вредно пажње?

Зашто је Свето писмо вредно пажње?

Колико сте упознати са Светим писмом? Ниједна књига на свету није толико распрострањена као Свето писмо. Људи из свих култура могу у њему наћи утеху и наду, као и савете који су практични за свакодневни живот. Међутим, многи људи данас мало тога знају о Светом писму. Било да верујете у Бога или не верујете, можда вас занима о чему оно говори. Сврха ове брошуре је да вам пружи кратак преглед онога што стоји у Светом писму.

ПРЕ него што почнете да читате Свето писмо, добро је да знате неке чињенице о њему. Свето писмо, које је познато и као Библија, заправо је збирка од 66 књига, то јест делова, од којих је прва Постанак а последња Откривење, то јест Апокалипса.

Ко је Аутор Светог писма? То је веома занимљиво питање. Чињеница је да је Свето писмо писало око 40 људи у раздобљу од око 1 600 година. Ипак, вредно је запазити да они нису тврдили да су његови аутори. Један од њих је написао: „Све је Писмо надахнуто од Бога“ (2. Тимотеју 3:16). Други је рекао: „Дух Јеховин говорио је преко мене, реч његова била је на мом језику“ (2. Самуилова 23:2). Дакле, писци су тврдили да је Аутор Светог писма Бог Јехова, Врховни Владар свемира. Они откривају да Бог жели да га људи упознају и приближе му се.

Постоји још нешто што је неопходно да бисмо разумели Свето писмо, а то је да се кроз целу ту књигу протеже једна тема, наиме потврђивање Божјег права да влада над људима путем свог небеског Краљевства. На наредним страницама ћете видети како ова тема прожима цело Свето писмо, од Постанка до Откривења.

Имајући све то на уму, упознајте се са оним о чему говори најпознатија књига на свету — Свето писмо.

^ одл. 9 Датуми се могу изразити на различите начине. У овој брошури, скраћеница „н. е.“ значи „наше ере“, а скраћеница „пре н. е.“ значи „пре наше ере“. Наћи ћете их у хронолошком прегледу на дну страна.