Пређи на садржај

Пређи на садржај

16. ДЕО

Долази Месија

Долази Месија

Јехова показује да је Исус из Назарета дуго очекивани Месија

ДА ЛИ ће Јехова помоћи људима да препознају обећаног Месију? Да. Погледајмо шта је Бог урадио. Било је то отприлике четири века након што је завршено писање хебрејског дела светих списа. У Назарету, у Галилеји, једну девојку која се звала Марија посетио је неко коме се ни најмање није надала. Појавио јој се анђео Гаврило и рекао јој да ће Бог светим духом, својом силом, проузроковати да она затрудни и роди сина иако је девица. То дете ће бити давно обећани Краљ који ће владати у сву вечност! Он ће бити Божји Син, чији ће живот Бог пренети с неба у Маријину материцу.

Марија је понизно прихватила ту посебну улогу коју јој је Бог доделио. Њен вереник Јосиф који је био тесар оженио се њом након што је Бог послао анђела који му је објаснио како је Марија остала у другом стању. Међутим, како ће се испунити пророчанство које каже да ће се Месија родити у Витлејему? (Михеј 5:2). Тај градић је био удаљен око 140 километара од Назарета.

Римски цар је издао наредбу да се изврши попис становништва. Сви су морали да се пријаве у свом родном месту. Изгледа да су и Јосиф и Марија били пореклом из Витлејема, па се Јосиф с њом упутио тамо иако је била у поодмаклој трудноћи (Лука 2:3). Марија се породила у једној штали и положила бебу у јасле. Бог је затим послао анђела да објави једној групи пастира да је дете које се управо родило обећани Месија, то јест Христ.

Касније су и други посведочили да је Исус обећани Месија. Пророк Исаија је рекао да ће један човек припремити пут за важно дело које ће Месија обављати (Исаија 40:3). Тај претеча је био Јован Крститељ. Кад је угледао Исуса рекао је: „Ево Јагњета Божјег које односи грех света!“ Неки Јованови ученици су одмах пошли за Исусом. Један од њих је рекао: „Нашли смо Месију!“ (Јован 1:29, 36, 41).

Било је и других доказа. Када је Јован крстио Исуса, лично Јехова је проговорио с неба. Пославши свети дух на Исуса показао је да је он Месија и рекао је: „Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи“ (Матеј 3:16, 17). Напокон је стигао дуго очекивани Месија!

Када се то догодило? Године 29. н. е., управо када су истекле 483 године које је прорекао Данило. То су само неки од необоривих доказа да је Исус Месија, то јест Христ. Међутим, коју је поруку он објављивао док је био на земљи?

(На темељу Матеја, од 1. до 3. поглавља, Марка, 1. поглавља, Луке, 2. поглавља, и Јована, 1. поглавља.)