Пређи на садржај

Пређи на садржај

4. ДЕО

Бог склапа савез са Аврахамом

Бог склапа савез са Аврахамом

Аврахам је послушан и веран Јехови, који му зато обећава да ће га благословити и умножити његово потомство

ПРОШЛО је око 350 година од Потопа који је био у Нојево време. У древном богатом граду Уру који се налазио на подручју данашњег Ирака, живео је Аврахам. Тај човек је имао јаку веру. Али сада је она била на испиту.

Јехова је рекао Аврахаму да напусти земљу у којој се родио и да се пресели у другу земљу за коју се испоставило да је Ханан. Аврахам га је одмах послушао. Повео је са собом своју жену Сару, братанца Лота и многе слуге. Када је стигао у ту далеку земљу, Аврахам је почео да живи у шатору. Јехова је склопио један савез са Аврахамом и обећао му да ће од њега начинити један велики народ, да ће све породице на земљи бити благословљене преко њега и да ће хананска земља припасти његовим потомцима.

Аврахам и Лот су се обогатили и стекли су много оваца и говеда. Аврахам је несебично препустио Лоту да изабере где жели да живи. Лот је изабрао плодно подручје око реке Јордана и настанио се близу града Содома. Међутим, становници Содома су били неморални — много су грешили Јехови.

Јехова Бог је касније поново рекао Аврахаму да ће његових потомака бити много као звезда на небу. Аврахам му је веровао. Међутим, Аврахамова жена Сара и даље није имала деце. Али када је Аврахам имао 99 година, а Сара скоро 90, Бог је рекао Аврахаму да ће он и Сара имати сина. Као што је Бог и рекао, Сара је родила Исака. Аврахам је имао и другу децу, али Избавитељ који је обећан у Едену доћи ће преко Исака.

За то време су Лот и његова породица живели у Содому, али праведни Лот није постао неморалан као што су то били становници тог града. Када је Јехова одлучио да изврши пресуду над Содомом, послао је анђеле како би упозорили Лота на предстојеће уништење. Анђели су пожуривали Лота и његову породици да побегну из Содома и рекли су им да се не осврћу за собом. Затим је Бог пустио кишу од ватре и сумпора на Содом и оближњи град Гомору, чији су становници такође били покварени, и тако је уништио све људе који су тамо живели. Лот и његове две ћерке су се спасли. Али Лотова жена се осврнула, можда зато што је жалила за оним што је оставила за собом. Ту непослушност је платила животом.

(На темељу Постанка 11:10–19:38.)