Пређи на садржај

Пређи на садржај

14. ДЕО

Бог говори преко својих пророка

Бог говори преко својих пророка

Јехова шаље пророке да народу пренесу поруке о његовим осудама, о исправном начину обожавања и о нади у долазак Месије

У ВРЕМЕ краљева у Израелу и Јуди појавила се једна посебна група људи, а то су били пророци. Ти људи, који су преносили Божје објаве, имали су изванредну веру и храброст. Осмотримо четири важне теме о којима су говорили Божји пророци.

1. Уништење Јерусалима. Божји пророци, посебно Исаија и Јеремија, доста унапред су упозоравали да ће Јерусалим бити уништен и напуштен. Служећи се живописним језиком, они су открили зашто је тај град навукао на себе Божји гнев. Становници Јерусалима су тврдили да служе Јехови, али су њихова дела говорила другачије, јер су били искварени и насилни и клањали су се лажним боговима (2. Краљевима 21:10-15; Исаија 3:1-8, 16-26; Јеремија 2:1–3:13).

2. Обнова исправног начина обожавања Јехове. Божји народ ће бити ослобођен после 70 година проведених у изгнанству у Вавилону. Они ће се вратити у опустошену домовину и поново изградити Јехови храм у Јерусалиму (Јеремија 46:27; Амос 9:13-15). Исаија је око 200 година унапред прорекао да ће освајач, који ће се звати Кир, поразити Вавилон и дозволити Божјем народу да обнови исправан начин обожавања. Исаија је чак навео неке детаље Кирове необичне стратегије освајања града (Исаија 44:24–45:3).

3. Долазак Месије и његов живот. Месија ће се родити у Витлејему (Михеј 5:2). Биће понизан и ући ће у Јерусалим јашући на магарету (Захарија 9:9). Иако ће бити благ и добар, неће бити омиљен и многи га неће прихватити као Месију (Исаија 42:1-3; 53:1, 3). Умреће мученичком смрћу. Да ли ће то бити крај његовог постојања? Не, јер је требало да његова жртва многима омогући опроштење греха (Исаија 53:4, 5, 9-12). То се могло постићи једино његовим ускрсењем.

4. Месијанска владавина над земљом. Несавршени људи нису способни да управљају собом, а још мање да остваре мир на земљи, али Месијански Краљ ће бити назван Кнез Мира (Исаија 9:6, 7; Јеремија 10:23). Под његовом влашћу сви људи ће живети у миру једни с другима и чак неће морати да се плаше ни животиња (Исаија 11:3-7). Више неће бити болести (Исаија 33:24). Чак ће и смрт заувек нестати (Исаија 25:8). Током Месијине владавине људи који су умрли биће ускрснути и живеће на земљи (Данило 12:13).

(На темељу Исаије, Јеремије, Данила, Амоса, Михеја и Захарије.)