Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ДЕО

Бог благосиља Аврахама и његову породицу

Бог благосиља Аврахама и његову породицу

Аврахамова породица се увећава. Бог штити Јосифа у Египту

ЈЕХОВА је знао да ће доћи време када ће његов најдражи син морати да пати и да на крају умре. Пророчанство из Постанка 3:15 наговестило је такав развој догађаја. Да ли би Бог икако могао представити људима колико ће му тешко пасти смрт његовог сина? То је у Светом писму приказано нечим што су доживели један отац и син. Бог је затражио од Аврахама да жртвује свог вољеног сина Исака.

Аврахам је имао јаку веру. Немојмо заборавити да му је Бог обећао да ће проречени Избавитељ, то јест Потомак, доћи преко Исака. Пошто је веровао да ће Бог ускрснути Исака ако буде потребно, Аврахам је послушао и кренуо да жртвује свог сина. Али један Божји анђео је на време спречио Аврахама у томе. Бог је похвалио Аврахама што је био спреман да жртвује оно што му је било најдраже и поновио је обећања која му је раније дао.

Касније је Исак имао два сина, Исава и Јакова. За разлику од Исава, Јаков је ценио духовне ствари и био је награђен за то. Бог је променио Јаковљево име у Израел, а Израелових 12 синова су постали поглавари израелских племена. Али како је од те породице настао велики народ?

Низ догађаја који је водио до тога започео је у време када су готово сви Јаковљеви синови постали љубоморни на свог млађег брата Јосифа. Они су га продали као роба и тако је он доспео у Египат. Али Бог је благословио тог верног и храброг младића. Премда је доживео многе невоље, на крају је фараон, египатски владар, поставио Јосифа на висок положај. То се догодило у право време, јер је завладала велика глад која је навела Јакова да пошаље неке од својих синова у Египат да купе храну, а Јосиф је сада био постављен да надзире издавање хране. После дирљивог сусрета с браћом која су показала да се кају због онога што су учинили, Јосиф им је опростио и побринуо се да се цела њихова породица пресели у Египат. Добили су веома добру земљу, где су могли лепо да живе. Јосиф је разумео да се Бог умешао у те догађаје како би испунио своја обећања.

Остарели Јаков је остатак свог живота провео у Египту, окружен својом све већом породицом. Пред смрт је прорекао да ће обећани Потомак, то јест Избавитељ, бити моћан Владар који ће се родити као Јудин потомак. Годинама касније, Јосиф је пред своју смрт прорекао да ће Бог једног дана извести Јаковљеву породицу из Египта.

(На темељу Постанка, од 20. до 50. поглавља, и Јеврејима 11:17-22.)