Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ПИТАЊЕ

Како да имам своје „ја“?

Како да имам своје „ја“?

ЗАШТО ЈЕ ВАЖАН ОДГОВОР

Када имаш своје „ја“ и чврсто стојиш иза својих уверења, моћи ћеш да доносиш мудре одлуке када си под притиском.

ШТА БИ ТИ УРАДИО?

Замисли следећу ситуацију: Каролина је на журци тек десетак минута када чује познат глас иза себе.

„Што само стојиш ту?“

Каролина се окреће и види своју другарицу Јану како држи две тек отворене флаше пива. Јана јој пружа једну и каже: „Немој ми само рећи да си премлада да се мало забавиш!“

Каролина, која је малолетна, жели да одбије, али Јана је њена другарица и не жели да у њеним очима испадне без везе. Осим тога, Јана је О.К. цура, па ако она пије, шта има ту лоше? „То је само пиво“, мисли Каролина, „није дрога.“

Да си ти на Каролинином месту, шта би урадио?

ЗАСТАНИ И РАЗМИСЛИ!

Да би мудро поступио у оваквим ситуацијама, потребан ти је идентитет. Идентитет је унутрашњи осећај који ти показује ко си и који ти помаже да браниш своје вредности. Ако знаш ко си, ти ћеш управљати својим животом, а не неко други (1. Коринћанима 9:26, 27).

Како можеш изградити такав идентитет? За почетак одговори на наредна питања.

1. КОЈЕ СУ МОЈЕ ДОБРЕ СТРАНЕ?

Ако си свестан својих врлина и способности, имаћеш више самопоуздања.

ПРИМЕР ИЗ БИБЛИЈЕ: Апостол Павле је написао: „Ако сам и невешт у говору, нисам у знању“ (2. Коринћанима 11:6). Пошто је Павле добро познавао надахнуте списе, био је чврст у свом ставу и кад су му се други супротстављали. Он није дозволио да га њихов негативан став пољуља (2. Коринћанима 10:10; 11:5).

РАЗМИСЛИ О СЕБИ. Напиши за шта си талентован и шта знаш добро да радиш.

Сада напиши неку своју добру карактерну црту. (Примера ради, да ли си брижан? великодушан? поуздан? тачан?)

2. КОЈЕ СУ МОЈЕ ЛОШЕ СТРАНЕ?

Баш као што ће један ланац бити јак онолико колико и његова најслабија карика, тако ћеш и ти бити јак онолико колико успеш да контролишеш своје слабе стране. Ако то не успеш, твоја личност се може брзо покварити.

ПРИМЕР ИЗ БИБЛИЈЕ: Павле је био свестан својих лоших страна. О томе је написао: „По свом унутрашњем човеку заиста уживам у Божјем закону, али у својим удовима видим други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха“ (Римљанима 7:22, 23).

РАЗМИСЛИ О СЕБИ. Шта код себе треба да држиш под контролом?

3. КОЈИ СУ МОЈИ ЦИЉЕВИ?

Да ли би ушао у такси и рекао таксисти да те вози укруг истим улицама све док му не нестане горива? То би било бесмислено и скупо!

Шта учимо из овог примера? Циљеви ти помажу да се у животу не вртиш укруг. Знаш куда идеш и како да до тамо дођеш.

ПРИМЕР ИЗ БИБЛИЈЕ: Павле је написао: „Не трчим бесциљно“ (1. Коринћанима 9:26). Није дозволио да живот пролази поред њега, већ је постављао циљеве и живео у складу с њима (Филипљанима 3:12-14).

РАЗМИСЛИ О СЕБИ. Напиши три циља која би желео да оствариш у року од годину дана.

4. КОЈИ СУ МОЈИ СТАВОВИ?

Када имаш изграђен идентитет, ти си попут дрвета које има јако корење и зато одолева снажним олујама

Ако немаш изграђене ставове, бићеш час овакав, час онакав. Попут камелеона, мењаћеш своје „боје“ да би се уклопио у друштво, што је знак да немаш своје „ја“.

Када поступаш у складу са својим ставовима, остајеш веран себи — без обзира на то шта други раде.

ПРИМЕР ИЗ БИБЛИЈЕ: Док је још највероватније био тинејџер, пророк Данило је „у свом срцу одлучио“ да ће слушати Божје законе, иако је био одвојен од своје породице (Данило 1:8). Тако је остао веран себи. У животу се чврсто држао својих ставова.

РАЗМИСЛИ О СЕБИ. Који су твоји ставови? На пример: Да ли верујеш у Бога и зашто? Шта тебе уверава да Бог постоји?

Да ли верујеш да је за твоје добро да поштујеш Божја морална мерила и зашто?

На крају, какав би више волео да будеш — као лист који лети како ветар дуне или дрво које одолева и снажним олујама? Ојачај свој идентитет и бићеш чврст попут дрвета. Тада ћеш имати своје „ја“.