Пређи на садржај

Пређи на садржај

14. ЛЕКЦИЈА

Зашто Бог има своју организацију?

Зашто Бог има своју организацију?

1. Зашто је Бог у древно доба организовао израелски народ?

Бог је потомке патријарха Аврахама организовао као народ и дао им Закон. Назвао је тај народ Израел и поверио му одговорност да буде чувар његове Речи и праве религије (Псалам 147:19, 20). Тако су преко Израела сви народи могли да буду благословљени. Прочитајте Постанак 22:18.

Бог је изабрао Израелце за своје сведоке. Њихова древна историја сведочи колико је добро слушати Божји закон (Поновљени закони 4:6). Посматрајући Израелце и учећи од њих, и други су могли упознати правог Бога. Прочитајте Исаију 43:10, 12.

2. Зашто је основана хришћанска скупштина?

С временом су Израелци изгубили Божју наклоност и он их је због тога заменио хришћанском скупштином (Матеј 21:43; 23:37, 38). Данас прави хришћани служе као Божји сведоци. Прочитајте Дела апостолска 15:14, 17.

Исус је поучио своје следбенике да организовано проповедају и стварају ученике од људи из свих народа (Матеј 10:7, 11; 24:14; 28:19, 20). Проповедање достиже свој врхунац данас, док се ближи крај овог злог света. Први пут у историји, Јехова је ујединио милионе људи из свих народа како би му заједно служили (Откривење 7:9, 10). То им омогућава да се међусобно храбре и помажу. Где год да живе, они на својим састанцима примају исту библијску поуку. Прочитајте Јеврејима 10:24, 25.

3. Како је настала организација Јеховиних сведока у савремено доба?

Савремена организација Јеховиних сведока настала је 1870-их. Мала група Истраживача Библије почела је да открива дуго скривану библијску истину. Знали су да је Исус основао хришћанску скупштину због проповедања. Зато су покренули међународно дело проповедања о Божјем Краљевству. Године 1931, усвојили су име Јеховини сведоци. Прочитајте Дела апостолска 1:8; 2:1, 4; 5:42.

4. Како су Јеховини сведоци организовани?

Хришћанске скупштине, које су већ у првом веку постојале у многим земљама, нису функционисале независно. Добијале су упутства од водећег тела, које се састојало од апостола и старешина. Они су признавали Исуса за Поглавара скупштине (Дела апостолска 16:4, 5). Слично томе, данас Јеховиним сведоцима из целог света много значи то што имају Водеће тело, које је састављено од искусних старешина. Оно надгледа рад подружница Јеховиних сведока, у којима се преводе, штампају и из којих се отпремају публикације за проучавање Библије на преко 800 језика. Тако Водеће тело јача сувернике и пружа смернице за више од 100 000 скупштина Јеховиних сведока. У свакој скупштини постоје старешине, то јест надгледници, који испуњавају библијске услове за службу коју врше. Они с љубављу брину о Божјем стаду. Прочитајте 1. Петрову 5:2, 3.

Јеховини сведоци организовано проповедају добру вест и стварају ученике. По узору на апостоле, и они проповедају од куће до куће (Дела апостолска 20:20). Такође проучавају Библију са свима који су жељни истине. Али Јеховини сведоци нису само организација. Они су попут породице, имају брижног Оца и брину једни о другима као браћа и сестре (2. Солуњанима 1:3). Посвећени су својој служби Богу и помагању другима, што им доноси велику радост. Прочитајте Псалам 33:12 и Дела апостолска 20:35.