Пређи на садржај

Пређи на садржај

12. ЛЕКЦИЈА

Како се можете приближити Богу?

Како се можете приближити Богу?

1. Да ли Бог слуша све молитве?

Бог жели да му се људи приближе и зато их позива да му се моле (Псалам 65:2). Али он не услишава сваку молитву. На пример, човек који је груб према својој жени не може да рачуна на то да ће га Бог саслушати (1. Петрова 3:7). Такође, када су Израелци упорно чинили зло, Бог није хтео да слуша њихове молитве. Па ипак, Бог ће чути чак и оне који су починили озбиљне грехе уколико се кају. Нема сумње да је молитва посебна част. Прочитајте Исаију 1:15; 55:7.

Погледајте кратак филм Да ли Бог слуша све молитве?

2. Како треба да се молимо?

Пошто молитве упућујемо само оном кога сматрамо Богом, треба да се молимо једино нашем Створитељу, Јехови (Матеј 4:10; 6:9). Будући да смо грешни, треба да му се обраћамо у Исусово име јер нас је он својом смрћу откупио од греха (Јован 14:6). Јехова не жели да понављамо напамет научене молитве или да их читамо из молитвеника, већ жели да се молимо из срца. Прочитајте Матеја 6:7 и Филипљанима 4:6, 7.

Наш Створитељ чује и кад му се молимо у себи (1. Самуилова 1:12, 13). Он нас позива да му се молимо у свакој прилици, на пример на почетку и на крају дана, пре оброка и када се суочавамо с проблемима. Прочитајте Псалам 55:22 и Матеја 15:36.

3. Зашто се хришћани састају?

Није лако приближити се Богу зато што живимо међу људима који не верују у њега и ругају се његовом обећању да ће на земљи бити мир (2. Тимотеју 3:1, 4; 2. Петрова 3:3, 13). Према томе, наши суверници су нам потребни, а и ми њима. Прочитајте Јеврејима 10:24, 25.

Ако се дружимо са онима који воле Бога, биће нам лакше да се приближимо Богу. Састанци Јеховиних сведока су лепа прилика да се охрабримо вером других. Прочитајте Римљанима 1:11, 12.

4. Како се можете приближити Богу?

Јехови се можете приближити ако размишљате о ономе што сте научили из његове Речи, о његовим поступцима, саветима и обећањима. Кад дубоко размишљамо и молимо се, боље разумемо колико нас Бог воли и колико је мудар. Прочитајте Исуса Навина 1:8 и Псалам 1:1-3.

С Богом можете бити блиски само ако му верујете. Али вера је попут биљке којој је потребна нега. Своју веру можете неговати тако што ћете се увек изнова подсећати зашто у нешто верујете. Прочитајте Матеја 4:4 и Јеврејима 11:1, 6.

5. Зашто је добро да будемо Божји пријатељи?

Јехови је стало до оних који га воле. Штити нас од свега што може угрозити нашу веру и наду у вечни живот (Псалам 91:1, 2, 7-10). Скреће нам пажњу на све што би нам могло нарушити здравље и срећу. Јехова нас учи најбољем начину живота. Прочитајте Псалам 73:27, 28 и Јаковљеву 4:4, 8.