Пређи на садржај

Пређи на садржај

10. ЛЕКЦИЈА

Како препознати праву религију?

Како препознати праву религију?

1. Постоји ли само једна права религија?

„Чувајте се лажних пророка.“ (МАТЕЈ 7:15)

Исус је својим следбеницима рекао да постоји само једна права религија. Она се може упоредити с путем који води у вечни живот. Исус је рекао да мало људи иде тим путем (Матеј 7:14). Бог подржава само религију у којој се поштује његова Реч. Све праве Божје слуге имају иста веровања. Прочитајте Јована 4:23, 24; 14:6 и Ефешанима 4:4, 5.

Погледајте кратак филм Да ли Бог прихвата све религије?

2. На шта је Исус упозорио хришћане?

„Они тврде да познају Бога, али га се одричу својим делима.“ (ТИТУ 1:16)

Исус је упозорио на то да ће лажни пророци искварити хришћанство. Они се представљају као праве Божје слуге, а њихове цркве тврде да су хришћанске. Али њихова дела говоре другачије. Чињеница је да само права религија ствара праве хришћане и они су препознатљиви по својим особинама и начину живота. Прочитајте Матеја 7:13-23.

3. По чему се препознају прави верници?

Размислите о ових пет обележја:

  • Прави верници поштују Библију као Божју Реч. Труде се да живе по њеним начелима. Зато се права религија разликује од религија које се заснивају на људским идејама (Матеј 15:7-9). Прави верници не проповедају једно, а раде друго. Прочитајте Јована 17:17 и 2. Тимотеју 3:16, 17.

  • Прави Исусови следбеници одају част Божјем имену, Јехова. Исус је одавао част Божјем имену тако што га је објављивао. Помагао је људима да упознају Бога и поучавао их да се моле за то да се његово име свети (Матеј 6:9). Која религија у вашем крају придаје нарочиту пажњу Божјем имену? Прочитајте Јована 17:26 и Римљанима 10:13, 14.

  • Прави хришћани проповедају о Божјем Краљевству. Бог је послао Исуса да проповеда добру вест о Краљевству. Оно је једина нада за човечанство. Исус је говорио о њему до последњег тренутка свог живота на земљи (Лука 4:43; 8:1; 23:42, 43). Рекао је да ће његови следбеници проповедати исто то. Ако вам неко приђе да би разговарао с вама о Божјем Краљевству, шта бисте закључили, којој религији вероватно припада? Прочитајте Матеја 24:14.

  • Исусови следбеници нису део овог злог света. Можете их препознати по томе што се не мешају у политику и ни у какве сукобе и расправе о социјалним питањима (Јован 17:16; 18:36). Осим тога, не прихватају штетне ставове и навике уобичајене у данашњем свету. Прочитајте Јаковљеву 4:4.

  • Прави хришћани воле једни друге. Они су из Божје Речи научили да поштују људе свих националности и раса. Док лажна религија свесрдно подупире ратове, праве Божје слуге одбијају да то чине (Михеј 4:1-3). Прави хришћани несебично користе своје време и средства да би помагали другима и тешили их. Прочитајте Јована 13:34, 35 и 1. Јованову 4:20.

4. Да ли препознајете праву религију?

Која религија темељи сва своја учења на Божјој Речи, одаје част Божјем имену и објављује Божје Краљевство као једину наду за човечанство? Ко воли све људе и не подупире ратове? До каквог сте закључка дошли? Прочитајте 1. Јованову 3:10-12.