Пређи на садржај

Пређи на садржај

9. ЛЕКЦИЈА

Како породица може бити срећна?

Како породица може бити срећна?

1. Зашто је склапање брака неопходно за срећу у породици?

Јехова је срећан Бог и жели да и породице буду срећне (1. Тимотеју 1:11). Он је оснивач брака. Брачна заједница је неопходна за породичну срећу јер се унутар ње и супружници и деца осећају сигурно и вољено. Људи којима је важно да угоде Богу треба да региструју брак у складу са законом своје земље. Прочитајте Луку 2:1, 4, 5.

Како Бог гледа на брак? Он жели да то буде трајна заједница мушкарца и жене. Јехова жели да муж и жена буду верни једно другом (Јеврејима 13:4). Он мрзи развод (Малахија 2:16). Међутим, допушта да се неко разведе и поново ступи у брак ако његов брачни друг почини прељубу. Прочитајте Матеја 19:3-6, 9.

2. Како муж и жена треба међусобно да се опходе?

Јехова је створио мушкарца и жену тако да се међусобно допуњују у браку (Постанак 2:18). Муж је глава породице и зато има одговорност да брине о материјалним потребама чланова породице и да их поучава о Богу. Треба да буде самопожртвован и да воли жену. Између мужа и жене треба да владају љубав и поштовање. Пошто су обоје несавршени, неопходно је да науче да опраштају да би били срећни. Прочитајте Ефешанима 4:31, 32; 5:22-25, 33 и 1. Петрову 3:7.

3. Да ли је раздвајање решење за несрећан брак?

Ако муж и жена имају проблеме у браку, обоје треба да се труде да се с љубављу опходе једно према другом (1. Коринћанима 13:4, 5). Божја Реч не препоручује раздвајање као решење за брачне проблеме. Прочитајте 1. Коринћанима 7:10-13.

4. Децо, шта вам Бог жели?

Ваш Створитељ Јехова жели да будете срећни. Он вам пружа најбоље савете како бисте уживали у својој младости. Жели да слушате своје родитеље, који су искуснији и мудрији од вас, јер је то за ваше добро (Колошанима 3:20). Такође жели да слушате њега и његовог Сина јер ћете тако бити радосни. Прочитајте Проповедника 11:9 – 12:1 и Матеја 19:13-15; 21:15, 16.

5. Родитељи, шта да радите да би ваша деца била срећна?

Важно је да својој деци обезбедите храну, одећу и кров над главом (1. Тимотеју 5:8). Али да би она била срећна, такође је неопходно да их поучавате да воле Бога и уче од њега (Ефешанима 6:4). Када ваша деца виде колико волите Бога, то ће им се снажно урезати у срце. Поука која се темељи на Божјој Речи помоћи ће деци да развију добре ставове. Прочитајте Поновљене законе 6:4-7 и Пословице 22:6.

Деци много значи кад их храбрите и похваљујете, а некад је неопходно да их исправите или укорите. Ако тако васпитавате децу, помоћи ћете им да не ураде нешто лоше (Пословице 22:15). Међутим, дисциплиновање не сме да буде грубо или сурово. Прочитајте Колошанима 3:21.

Јеховини сведоци су издали неколико књига које су посебно намењене родитељима и деци. Те књиге се темеље на Светом писму. Прочитајте Псалам 19:7, 11.