Пређи на садржај

Пређи на садржај

6. ЛЕКЦИЈА

Постоји ли нада за умрле?

Постоји ли нада за умрле?

1. Шта Божја Реч каже о томе?

Када је Исус стигао у Витанију близу Јерусалима, његов пријатељ Лазар је већ четири дана био мртав. Исус је отишао до његовог гроба заједно с Мартом и Маријом, сестрама преминулог. Убрзо се окупило мноштво људи. Можете ли замислити Мартину и Маријину радост када је Исус оживео Лазара? Прочитајте Јована 11:21-24, 38-44.

Марти је већ било познато да постоји нада за умрле. Знала је да ће их Јехова ускрснути да би поново живели на земљи. Прочитајте Јова 14:14, 15.

2. У каквом се стању налазе мртви?

Бог је рекао Адаму: „[Ти] си прах и у прах ћеш се вратити.“ (ПОСТАНАК 3:19)

Људи су створени од земаљског праха (Постанак 2:7; 3:19). Будући да смо материјална створења, ми немамо душу која кад умремо напушта наше тело и наставља да живи. Мозак након смрти престаје да функционише и све наше мисли и осећања нестају. Зато Лазар није ништа рекао о времену док је био мртав, јер мртви нису свесни ничега. Прочитајте Проповедника 9:5, 6, 10.

Да ли Бог мучи људе у паклу? Пошто Библија каже да мртви нису свесни ничега, сасвим је јасно да је учење о паклу лаж која баца љагу на Бога. Њему је одвратна и сама помисао на мучење људи. Прочитајте Јеремију 7:31.

Погледајте кратак филм У каквом се стању налазе мртви?

3. Могу ли мртви комуницирати с нама?

Мртви не могу ни да говоре ни да чују (Псалам 115:17). Али неки зли анђели се могу обратити живима, лажно се представљајући као умрли људи (2. Петрова 2:4). Јехова забрањује да покушавамо да ступимо у контакт с мртвима. Прочитајте Поновљене законе 18:10, 11.

4. Ко ће бити ускрснут?

У живот на земљи биће враћени милиони умрлих. Ускрснуће чак и неки који нису знали ништа о правом Богу и чинили су лоше ствари. Прочитајте Луку 23:43 и Дела апостолска 24:15.

Они који ускрсну имаће прилику да сазнају истину о Богу, да буду послушни Исусу и тако покажу да верују у њега (Откривење 20:11-13). Ако буду чинили добро, моћи ће вечно да живе на земљи. Прочитајте Јована 5:28, 29.

5. Шта нам ускрсење говори о Јехови?

За умрле постоји нада зато што је Бог послао свог Сина да положи живот за све нас. Ускрсење је потврда Јеховине љубави и незаслужене доброте. Када дође време да се умрли врате у живот, кога бисте посебно желели да видите? Прочитајте Јована 3:16 и Римљанима 6:23.