Пређи на садржај

Пређи на садржај

4. ЛЕКЦИЈА

Ко је Исус Христ?

Ко је Исус Христ?

1. Одакле је Исус дошао?

Шта је Исуса чинило приступачном особом? (МАТЕЈ 11:29; МАРКО 10:13-16)

За разлику од свих других људи, Исус је пре свог рођења на земљи живео на небу као духовно биће (Јован 8:23). Он је прво биће које је Бог створио и помагао је Богу приликом стварања свега осталог. Исус се назива „јединорођени син“ зато што је једино њега Јехова директно створио (Јован 1:14). Он је служио као Божји Говорник, због чега се назива и „Реч“. Прочитајте Пословице 8:22, 23, 30 и Колошанима 1:15, 16.

2. Зашто је Исус дошао на земљу?

Бог је послао свог Сина на земљу тако што је његов живот пренео с неба у материцу Марије, једне девице из јеврејског народа. Дакле, Исусов отац није био ниједан човек (Лука 1:30-35). Исус је дошао на земљу (1) да поучава људе истини о Богу, (2) да покаже да можемо бити послушни Богу и када то није лако и (3) да свој савршени живот да као „откупнину за многе“. Прочитајте Матеја 20:28.

3. Зашто нам је потребна откупнина?

Откупнина је цена која се плаћа да би се откупио нечији живот (Излазак 21:29, 30). Бог није створио људе тако да старе и умиру. Како то знамо? Он је првом човеку Адаму рекао да ће умрети само ако почини грех. Да Адам није згрешио, никад не би умро (Постанак 2:16, 17; 5:5). Библија открива да људи умиру због Адама. Он је свим својим потомцима пренео грех, а с њим и казну за грех – смрт. Откупнина нам је потребна да бисмо били ослобођени смртне казне, коју смо наследили од Адама. Прочитајте Римљанима 5:12; 6:23.

Ко је могао платити откупнину и тако нас ослободити смрти? Својом смрћу ми плаћамо казну само за сопствене грехе. Ниједан несавршен човек не може платити казну за туђе грехе, то јест платити откупнину за њих. Прочитајте Псалам 49:7-9.

4. Зашто је Исус умро?

За разлику од нас, Исус је био савршен. Он није морао умрети да би платио за своје грехе, јер никад није починио грех. Исус је умро за грехе других. То што је Бог послао свог Сина да умре за нас показује колико је волео човечанство. А Исус је показао колико нас воли тако што је био послушан свом Оцу и дао живот за наше грехе. Прочитајте Јована 3:16 и Римљанима 5:18, 19.

Погледајте кратак филм Зашто је Исус умро?

5. Шта Исус сада ради?

Док је био на земљи, Исус је лечио болесне, ускрсавао мртве и на друге начине им помагао и ублажавао патњу. Тако је показао шта ће у будућности чинити за читаво човечанство (Матеј 15:30, 31; Јован 5:28). Након што је Исус умро, Бог га је вратио у живот као духовно биће (1. Петрова 3:18). Од тада је чекао с десне стране Јехови Богу да му он да власт над целом земљом (Јеврејима 10:12, 13). У међувремену, Исус влада као Краљ на небу, а његови следбеници на земљи објављују ту добру вест широм света. Прочитајте Данила 7:13, 14 и Матеја 24:14.

Ускоро ће Исус употребити своју краљевску моћ да би окончао сву патњу и уклонио оне који је проузрокују. Сви људи који су му послушни и тиме показују да верују у њега добиће вечни живот на рајској земљи. Прочитајте Псалам 37:9-11.