Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ЛЕКЦИЈА

Ко је Бог?

Ко је Бог?

1. Зашто треба да исказујемо част Богу?

Прави Бог је Створитељ свега. Он нема ни почетак ни крај (Псалам 90:2). Од њега потичу добре вести које налазимо у Светом писму (1. Тимотеју 1:11). Пошто нам је Бог подарио живот, једино њему треба да исказујемо сву част. Прочитајте Откривење 4:11.

2. Какав је Бог?

Ниједан човек никада није видео Бога јер је он Дух, што значи да је виши животни облик од материјалних бића, која живе на земљи (Јован 1:18; 4:24). Али по свему ономе што је Бог створио можемо разумети какав је он. На пример, разнолико цвеће и воће су живи доказ тога колико нас он воли и колико је мудар. Величина свемира нам открива колико је моћан. Прочитајте Римљанима 1:20.

О Богу још више можемо научити ако читамо Свето писмо. На пример, у њему се говори о томе шта Бог воли а шта не воли, како се опходи с људима и како реагује у различитим ситуацијама. Прочитајте Псалам 103:7-10.

3. Да ли Бог има име?

Исус је рекао: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети твоје име“ (Матеј 6:9). Премда има многе титуле, Бог има само једно име. Изговор тог имена разликује се од језика до језика. На српском језику се обично користи облик „Јехова“, а понекад и „Јахве“. Примера ради, у преводу др Лује Бакотића у фусноти за Постање 2:5 стоји: „Господ употребљујемо на место јеврејскога Јехова (Јахвех).“

Божје име је избачено из многих превода Светог писма и замењено титулама Господ и Бог. Али када је Свето писмо написано, у њему се то име налазило око 7 000 пута. Исус је користио Божје име кад је људима говорио о Богу. Прочитајте Јована 17:26.

Погледајте кратак филм Да ли Бог има име?

4. Да ли је Јехови стало до нас?

Попут оца на слици, Бог је предузео конкретне кораке имајући на уму нашу добробит

Да ли чињеница да постоји толико много патње показује да Јехови Богу није стало до нас? Неки чак тврде да нам он наноси патњу да би нас искушавао, али то није тачно. Прочитајте Јаковљеву 1:13.

Бог је човеку указао част тиме што му је дао слободу избора. Зар не треба да му будемо захвални што нам допушта да сами одлучимо да ли ћемо га слушати? (Исус Навин 24:15). Нажалост, многи злоупотребљавају своју слободу и чине зло другима, због чега има тако пуно патње и неправде. Јехову све то много боли. Прочитајте Постанак 6:5, 6.

Јехова је Бог коме је стало до људи. Он жели да будемо срећни. Ускоро ће окончати патњу и уклонити све који је проузрокују. Док то време не дође, Бог с добрим разлогом допушта патњу. У 8. лекцији биће објашњено зашто. Прочитајте 2. Петрову 2:9; 3:7, 13.

5. Како се можемо приближити Богу?

Јехова нас позива да му се молимо и тако му се приближимо. Њему је стало до сваког од нас понаособ (Псалам 65:2; 145:18). Радо нам опрашта. Запажа када се трудимо да му угодимо, иако нам то понекад не полази за руком. То значи да можемо бити Божји пријатељи иако смо несавршени. Прочитајте Псалам 103:12-14 и Јаковљеву 4:8.

Пошто нам је дао живот, Јехову треба да волимо више него било кога другог (Марко 12:30). Показаћете да га волите тако што ћете наставити да учите о њему и да чините оно што он жели. На тај начин ћете му бити све ближи. Прочитајте 1. Тимотеју 2:4 и 1. Јованову 5:3.