Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ЛЕКЦИЈА

Шта ће Бог учинити за људе?

Шта ће Бог учинити за људе?

1. Зашто је Бог створио земљу?

Јехова је земљу створио за људе. Према томе, први људи, Адам и Ева, нису били створени да живе на небу – Бог је већ створио анђеле да тамо пребивају (Јов 38:4, 7). Зато је Бог првог човека сместио у предиван рај познат као еденски врт (Постанак 2:15-17). Њему и његовом будућем потомству Јехова је пружио могућност да вечно живе на земљи. Прочитајте Псалам 37:29; 115:16.

У почетку је само еденски врт био рај. Бог је намеравао да се потомство првог људског пара рашири по целој земљи. С временом би целу планету претворили у рај (Постанак 1:28). Земља никад неће бити уништена и увек ће бити дом људима. Прочитајте Псалам 104:5.

Погледајте кратак филм Зашто је Бог створио земљу?

2. Зашто земља данас није рај?

Адам и Ева нису били послушни Богу и зато су избачени из еденског врта. Људи су изгубили прилику да живе у рају и никад нису успели да сами створе рај на земљи. Библија каже да је земља „предата у руке злима“ (Јов 9:24). Прочитајте Постанак 3:23, 24.

Да ли то значи да је Јехова дигао руке од људи? Ни у ком случају! Бог је свемоћан и његове намере никад не пропадају (Исаија 45:18). Он ће подарити људима све што је од почетка желео да имају. Прочитајте Псалам 37:11, 34.

3. Како ће рај бити обновљен?

Рај на земљи ће бити обновљен током владавине Исуса, Краља Божјег Краљевства. У рату који се у Библији назива Армагедон, Исус ће водити војску Божјих анђела и уништити све који се супротстављају Богу. Затим ће бацити Сатану у заточеништво на хиљаду година. Божји народ ће преживети то уништење јер ће га Исус водити и штитити. Они ће вечно живети у рају на земљи. Прочитајте Откривење 20:1-3; 21:3, 4.

4. Када ће патњи доћи крај?

Можда сте се већ питали када ће Бог уклонити зло са земље. Исус нам је дао „знак“ по коме ћемо знати да се ближи крај свег зла. Садашње стање у свету прети опстанку човечанства и показује да живимо у време „свршетка овог поретка“. Прочитајте Матеја 24:3, 7-14, 21, 22.

Исус ће хиљаду година владати с неба над земљом и за то време ће окончати сву патњу (Исаија 9:6, 7; 11:9). Осим што је Краљ, он ће служити и као Првосвештеник и помоћи ће људима који воле Бога да постану савршени. Тако ће Бог посредством Исуса уклонити болест, старост и смрт. Прочитајте Исаију 25:8; 33:24.

5. Ко ће живети у будућем рају?

У Дворани Краљевства ћете упознати људе који воле Бога и желе да науче како да му угоде

У рају ће живети људи који су послушни Богу (1. Јованова 2:17). Исус је послао своје следбенике да траже људе добра срца и поуче их како да угоде Богу. Данас Јехова припрема милионе људи за живот у будућем рају на земљи (Софонија 2:3). Они у дворанама Јеховиних сведока уче како да буду бољи мужеви и жене, очеви и мајке. Деца и родитељи заједно уче о Богу и о томе како им савети из Библије могу побољшати живот. Прочитајте Михеја 4:1-4.