Пређи на садржај

Пређи на садржај

8. ЛЕКЦИЈА

Зашто Бог допушта зло и патњу?

Зашто Бог допушта зло и патњу?

1. Како се зло појавило?

Бог је људима дао довољно времена да владају и јасно је да они нису у стању да реше проблеме који погађају човечанство

Зло се појавило на земљи када је изговорена прва лаж. Њу је изговорио Сатана. Он је у почетку био савршен анђео, али „није остао постојан у истини“ (Јован 8:44). Пожелео је славу која припада само Богу. Сатана је слагао прву жену, Еву, и убедио је да послуша њега уместо Бога. Адам се придружио Еви и такође био непослушан Богу. Тај погрешан корак довео је до патње и смрти. Прочитајте Постанак 3:1-6, 19.

Када је наговорио Еву да буде непослушна Богу, Сатана је покренуо побуну против Божје врховне власти. Већи део човечанства му се придружио у томе. Тако је Сатана постао „владар овог света“. Прочитајте Јована 14:30 и 1. Јованову 5:19.

2. Да ли је Бог људе и анђеле створио с грешком?

Сва Божја дела су савршена. С обзиром на то, људи и анђели, које је он створио, могли су да му буду савршено послушни (Поновљени закони 32:4, 5). Бог нас је створио са слободом да бирамо да ли ћемо чинити добро или зло. Та слобода нам пружа прилику да покажемо да га волимо. Прочитајте Јаковљеву 1:13-15 и 1. Јованову 5:3.

3. Зашто Бог допушта да патња траје?

Јехова је допустио да побуна против његове врховне власти траје одређено време. Зашто? Да би се доказало да за људе није добро да владају независно од Бога (Проповедник 7:29; 8:9). Након 6 000 година људске историје, то је сасвим јасно. Људске власти нису успеле да искорене рат, криминал, неправду и болест. Прочитајте Јеремију 10:23 и Римљанима 9:17.

С друге стране, Божја власт доноси само добро онима који је прихватају (Исаија 48:17, 18). Ускоро ће Јехова окончати све људске власти. На земљи ће живети само они који су се определили за Божју власт (Исаија 11:9). Прочитајте Данила 2:44.

Погледајте кратак филм Зашто Бог допушта да патња траје?

4. Која нам се прилика пружа захваљујући Божјем стрпљењу?

Сатана је тврдио да нико неће служити Јехови из несебичне љубави. То је лаж коју и ви можете оповргнути. Бог је стрпљив и свима нам пружа прилику да покажемо да ли смо за његову или за људску власт. Наш начин живота открива шта смо изабрали. Прочитајте Јова 1:8-12 и Пословице 27:11.

5. Како показујемо да смо изабрали Божју власт?

Наше одлуке откривају да ли смо за Божју власт

Тако што из Божје Речи, Библије, учимо како треба да служимо Богу и затим то и чинимо (Јован 4:23). Ако се по узору на Исуса не мешамо у политику и ратове, показујемо да нисмо за Сатанину власт. Прочитајте Јована 17:14.

Сатана користи своју моћ да би неморалан, штетан начин живота приказао као нешто пожељно. Кад окренемо леђа таквом животу, неки наши пријатељи и рођаци могу нас исмевати или нам се противити (1. Петрова 4:3, 4). Зато је пред нама избор. Да ли ћемо се придружити људима који воле Бога? Да ли ћемо слушати његове мудре законе, које нам је дао из љубави? Ако то чинимо, доказујемо да је Сатана лагао када је тврдио да у тешкоћама нико неће бити послушан Богу. Прочитајте 1. Коринћанима 6:9, 10; 15:33.

Пошто Бог воли људе, можемо бити сигурни да ће окончати зло и патњу. Они који верују у то живеће вечно на земљи. Прочитајте Јована 3:16.