Пређи на садржај

Пређи на садржај

11. ЛЕКЦИЈА

Зашто је добро да се држимо библијских начела?

Зашто је добро да се држимо библијских начела?

1. Зашто нам је потребно Божје вођство?

Библијска начела нас подстичу да пазимо на безбедност (ПСАЛАМ 36:9)

Наш Створитељ је мудрији од нас и као брижан Отац жели да будемо срећни. Поред тога, није нас створио да будемо независни од њега (Јеремија 10:23). Зато нам је свима потребно Божје вођство, баш као што је деци потребна родитељска поука (Исаија 48:17, 18). Такво вођство добијамо путем библијских начела, која су дар од Бога. Прочитајте 2. Тимотеју 3:16.

Ако поштујемо Јеховине законе и начела, већ данас ћемо имати најбољи могући живот, а у будућности ћемо доживети испуњење свих Јеховиних обећања. Будући да нас је Бог створио, сасвим је природно да он има право да нам каже како да живимо. А пошто је све што тражи од нас за наше добро, најбоље је да га од срца слушамо. Прочитајте Псалам 19:7, 11 и Откривење 4:11.

2. Шта су библијска начела?

Библијска начела су основне истине које се никад не мењају. Она пружају темељ на ком се заснивају закони, који су конкретнији (Поновљени закони 22:8). Зато је неопходно да размишљамо да бисмо разумели како се неко начело односи на одређену ситуацију (Пословице 2:10-12). На пример, Библија каже да је живот дар од Бога. Ако уважавамо ту непобитну истину, пазићемо на безбедност на послу, код куће и у саобраћају. Прочитајте Дела апостолска 17:28.

3. Која су два најважнија начела?

Исус је рекао која су то два најважнија начела. У првом начелу се види сврха људског постојања – човек треба да упозна Бога, да га воли и да му верно служи. То начело треба да нас води у свим нашим одлукама (Пословице 3:6). Они који живе у складу с тим постају Божји пријатељи, срећни су и имају могућност да живе вечно. Прочитајте Матеја 22:36-38.

Друго начело нам помаже да се добро слажемо с другима (1. Коринћанима 13:4-7). Уколико примењујемо ово начело, трудићемо се да се с другима опходимо онако како то Бог чини. Прочитајте Матеја 7:12; 22:39, 40.

4. Зашто је добро да се држимо библијских начела?

Библијска начела помажу члановима породице да се воле и буду сложни (Колошанима 3:12-14). Божја Реч садржи још једно начело које штити породицу, наиме да брак треба да буде трајна заједница. Прочитајте Постанак 2:24.

Ако смо послушни библијским начелима, то ће нам користити и у материјалном и у емоционалном погледу. Примера ради, послодавци цене раднике који су поштени и вредни, а управо то нас Библија саветује (Пословице 10:4, 26; Јеврејима 13:18). Божја Реч нас такође саветује да будемо задовољни кад имамо основно за живот и да нам пријатељство с Богом буде вредније од материјалних ствари. Прочитајте Матеја 6:24, 25, 33 и 1. Тимотеју 6:8-10.

Библијска начела нам чувају здравље (Пословице 14:30; 22:24, 25). На пример, Божји закон забрањује пијанство и тако нас штити од смртоносних болести и незгода (Пословице 23:20). Али Јехова нема ништа против тога да умерено пијемо (Псалам 104:15; 1. Коринћанима 6:10). Божја начела нас уче да пазимо не само на то шта радимо већ и о чему размишљамо (Псалам 119:97-100). Истина је да нам послушност Богу доноси много добра, али то није једини разлог због ког га слушамо. Ми тиме желимо да га прославимо. Прочитајте Матеја 5:14-16.