Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ЛЕКЦИЈА

Да ли су добре вести из Светог писма заиста од Бога?

Да ли су добре вести из Светог писма заиста од Бога?

1. Ко је аутор Светог писма?

У Светом писму налазимо добру вест да ће људи заувек живети на земљи (Псалам 37:29). Свето писмо се састоји од 66 књижица. Писало га је 40 побожних људи које је изабрао Бог. Првих пет књига написао је Мојсије пре око 3 500 година. Последњу књигу је написао апостол Јован пре више од 1 900 година. Чије су мисли писци Библије записивали? Бог је комуницирао с њима путем свог светог духа (2. Самуилова 23:2). Они су записивали Божје мисли, а не своје. Зато је Аутор Светог писма Јехова Бог. Прочитајте 2. Тимотеју 3:16 и 2. Петрову 1:20, 21.

Погледајте кратак филм Ко је аутор Светог писма?

2. Како можемо бити сигурни да је Свето писмо веродостојно?

Знамо да је Библија од Бога јер тачно и у детаље прориче будућност. Ниједан човек то не може (Исус Навин 23:14). Само Свемоћни Бог може тачно прорећи будућност људског рода. Прочитајте Исаију 42:9; 46:10.

Сасвим је логично да књига која потиче од Бога буде без премца, што се свакако може рећи за Библију. Она је издата на стотинама језика, у више милијарди примерака. Премда је писана у древно доба, у складу је с научним доказима. Осим тога, међу записима њених 40 писаца нема противречности. * Ова књига пружа необорив доказ колико нас Бог воли и она још увек има моћ да наш живот мења набоље. Те чињенице уверавају милионе људи да је Свето писмо Божја Реч. Прочитајте 1. Солуњанима 2:13.

Погледајте кратак филм Како можемо бити сигурни да је Свето писмо веродостојно?

3. О чему говори Свето писмо?

Из Божје Речи сазнајемо да је Бог имао нешто предивно на уму када је стварао људе, наиме да они живе у рају. Она објашњава и како је човек већ на самом почетку људске историје изгубио ту прилику, али да ће на земљи ипак бити рај. Прочитајте Откривење 21:4, 5.

Божја Реч садржи и законе, начела и савете. У њој је забележено како се Бог током историје опходио с људима и на основу тога се види каква је он особа. Зато вам Библија може помоћи да упознате Бога и постанете његов пријатељ. Прочитајте Псалам 19:7, 11 и Јаковљеву 2:23; 4:8.

4. Како можемо разумети Свето писмо?

Да би читалац лакше разумео Свето писмо, у овој брошури се користи исти метод поучавања који је користио Исус. Он је повезивао и објашњавао библијске стихове и тако су његови слушаоци лако могли да „разумеју Писмо“. Прочитајте Луку 24:27, 45.

Нема бољих вести од оних из Божје Речи. Па ипак, неке људе оне не занимају, а другима чак сметају. Не дозволите да вас то обесхрабри. Упознајте Бога проучавајући Свето писмо јер тако можете добити вечни живот. Прочитајте Јована 17:3.

 

^ одл. 3 Видети брошуру Књига за све људе.