Пређи на садржај

Пређи на садржај

13. ЛЕКЦИЈА

Каква будућност чека религије?

Каква будућност чека религије?

1. Да ли су све религије добре?

У свим религијама има људи који искрено воле Бога. Лепо је знати да Бог то запажа и да му је стало до њих. Нажалост, неки се служе религијом да би остварили своје покварене циљеве (2. Коринћанима 4:3, 4; 11:13-15). Данас се у вестима може чути да су неке религије чак умешане у тероризам, геноцид, ратове и злостављање деце. Нема сумње да то погађа искрене вернике. Прочитајте Матеја 24:3-5, 11, 12.

Док права религија доноси славу Богу, лажна религија га вређа јер заступа учења која се не налазе у Светом писму. Она учи лажи о Богу и о стању мртвих, а Јехова Бог жели да људи знају истину о њему. Прочитајте Језекиља 18:4 и 1. Тимотеју 2:3-5.

2. Каква будућност чека религије?

Бога не могу заварати религије које тврде да га воле, а заправо им је дражи свет којим влада Сатана (Јаковљева 4:4). У Божјој Речи су све лажне религије назване „Вавилон Велики“, по древном граду у ком је након Потопа у Нојевим данима настала лажна религија. Ускоро ће се десити нешто сасвим неочекивано – Бог ће избрисати из постојања религије које обмањују људе и наносе им зло. Прочитајте Откривење 17:1, 2, 5, 16, 17; 18:8.

Али то није све. Јехова не заборавља искрене људе који припадају разним религијама широм света. Он их сакупља и уједињује тако што их поучава истини. Прочитајте Михеја 4:2, 5.

3. Шта свако од нас треба да предузме?

Права религија уједињује људе

Јехови је стало до људи који воле оно што је добро и истинито. Он их позива да напусте лажну религију. Они који воле Бога спремни су да се мењају да би му угодили. Прочитајте Откривење 18:4.

Када су у првом веку апостоли проповедали добру вест о Божјем Краљевству, понизни људи су је радосно прихватали. Сазнали су да им Јехова нуди бољи живот, који има прави смисао, и да је пред њима лепа будућност. Од тада им је било најважније да угоде Јехови. Тиме су нам пружили добар пример. Прочитајте 1. Солуњанима 1:8, 9; 2:13.

Јехова радо прихвата све оне који напусте лажну религију. Ако се одазовете на Јеховин срдачан позив, зближићете се с њим, постаћете део породице правих, искрених верника и имаћете могућност да живите вечно. Прочитајте Марка 10:29, 30 и 2. Коринћанима 6:17, 18.

4. Шта ће Бог учинити на радост свих људи?

Добра вест је да ће лажна религија ускоро бити уништена. Какво ће то бити олакшање за људе у целом свету! Лажна религија никада више неће обмањивати људе и стварати поделе међу њима. Сви на свету уједињено ће славити јединог правог Бога. Прочитајте Откривење 18:20, 21; 21:3, 4.