Пређи на садржај

Пређи на садржај

 14. ПОГЛАВЉЕ

Будимо поштени у свему

Будимо поштени у свему

„У свему желимо да поштено поступамо“ (ЈЕВРЕЈИМА 13:18)

1, 2. Зашто је Јехова задовољан кад види да се трудимо да будемо поштени? Наведи пример.

ЈЕДНА мајка са својим синчићем излази из продавнице. Дете изненада застаје и на лицу му се види колико је уплашено. У руци држи играчкицу коју је узело у продавници. Заборавило је да је врати на место или да пита мајку да му је купи. Са страхом у очима објашњава мајци шта се догодило. Она га умирује и заједно се враћају у продавницу да оно врати играчкицу и да се извини. Док дечак то чини, мајчино срце се прелива радошћу и поносом. Зашто?

2 Родитељи су веома срећни кад виде да су њихова деца научила колико је важно да буду поштена. Исто се осећа и наш небески Отац, ’Бог истине‘ (Псалам 31:5). Док посматра како напредујемо ка духовној зрелости, задовољан је кад види да се трудимо да будемо поштени. Пошто желимо да му угодимо и да останемо под окриљем његове љубави, ми се слажемо са оним што је рекао апостол Павле: „У свему желимо да поштено поступамо“ (Јеврејима 13:18). Обратимо сада пажњу на четири важна подручја живота на којима нам је понекад нарочито тешко да будемо поштени. Затим ћемо видети неке благослове које нам доноси поштење.

ПОШТЕНИ И ИСКРЕНИ ПРЕМА СЕБИ

3-5. (а) Како нас Божја Реч упозорава да не заваравамо сами себе? (б) Шта ће нам помоћи да будемо поштени и искрени према себи?

3 Наш највећи проблем је да научимо да будемо поштени и искрени према себи. Будући да смо несавршени  људи, врло лако се може десити да заваравамо сами себе. Примера ради, Исус је рекао хришћанима у Лаодикији да су заваравали себе мислећи да су богати, док су у духовном смислу у ствари били ’сиромашни, слепи и голи‘, што је заиста било жалосно стање (Откривење 3:17). Заваравајући сами себе само су погоршавали ситуацију.

4 Можда се сећамо и упозорења које је записао Исусов ученик Јаков: „Ако неко мисли да је побожан, а не обуздава свој језик, него обмањује своје срце, његово обожавање је узалудно“ (Јаковљева 1:26). Ако мислимо да ће Јехова и даље прихватати нашу службу иако непромишљено користимо свој језик, ми у ствари само заваравамо себе. Оно што чинимо за Јехову је испразно и бескорисно. Шта ће нам помоћи да се тако нешто не догоди?

5 У контексту стиха који смо споменули, Јаков је истину из Божје речи упоредио са огледалом. Он нам је саветовао да се удубимо у Божји савршени закон и да се мењамо у складу са оним што сазнамо. (Прочитати Јаковљеву 1:23-25.) Библија нам може помоћи да будемо поштени и искрени према себи и да схватимо шта треба да радимо како бисмо се поправили (Тужбалице 3:40; Агеј 1:5). Осим тога, можемо се молити Јехови и тражити од њега да нас испита и да нам помогне да препознамо код себе неке озбиљне мане и да их отклонимо (Псалам 139:23, 24). Непоштење је подмукла слабост и на њега треба да гледамо исто као и наш небески Отац. Пословице 3:32 кажу: „Јехови [је] одвратан покварен човек, а близак је с честитима.“ Јехова нам може помоћи да размишљамо као што он размишља и да видимо себе онако како нас он види. Сетимо се да је Павле рекао: „У свему желимо да поштено поступамо.“ Додуше, нисмо савршени, али искрено желимо и заиста се трудимо да будемо поштени.

 ПОШТЕЊЕ У ПОРОДИЧНОМ КРУГУ

Поштење ће нам помоћи да се не упуштамо у нешто што бисмо морали скривати од других

6. Зашто брачни другови треба да буду поштени и искрени једно према другом и коју опасност тиме избегавају?

6 Поштење треба да буде одлика хришћанске породице. Зато муж и жена морају бити искрени и поштени једно према другом. У једном хришћанском браку не сме бити лоших и нечистих навика као што су флертовање с другим особама, развијање тајних веза преко интернета или гледање порнографије у било ком облику. Неки Јеховини сведоци су се упустили у такво понашање и то су крили од свог брачног друга. То је непоштено. Запазимо шта је рекао верни Божји слуга, краљ Давид: „Не седим с људима који неистину говоре, и не одлазим к онима који прикривају какви су“ (Псалам 26:4). Ако си у браку, никада немој дозволити себи да се упустиш у нешто што би морао скривати од свог брачног друга!

7, 8. Који библијски примери могу помоћи деци да науче да цене поштење?

7 Било би добро да родитељи користе библијске примере док поучавају своју децу колико је важно бити поштен. Као негативни примери могу послужити особе попут Ахана који је нешто украо и покушао да то сакрије, Гијезија који је лагао да би извукао материјалну корист и Јуде који је крао и злобно лагао да би наудио Исусу (Исус Навин 6:17-19; 7:11-25; 2. Краљевима 5:14-16, 20-27; Матеј 26:14, 15; Јован 12:6).

 8 Као позитивни примери могу послужити особе попут Јакова који је подстицао своје синове да врате новац који се налазио у њиховим врећама јер је сматрао да је тај новац грешком доспео тамо, Јефтаја и његове ћерке која је поштовала очев завет иако је морала много чега да се одрекне и Исуса који је храбро иступио пред мноштво злонамерних људи да би испунио пророчанство и заштитио своје пријатеље (Постанак 43:12; Судије 11:30-40; Јован 18:3-11). Ових неколико примера само су део вредних поука које се налазе у Божјој Речи и које родитељима могу помоћи да поуче своју децу да воле и цене поштење.

9. Шта родитељи не смеју да раде ако желе да својој деци дају добар пример што се тиче поштења и зашто је то важно?

9 Међутим, родитељи у том погледу имају велику одговорност. Апостол Павле је поставио следеће питање: „Зар, дакле, ти који учиш друге, не учиш самог себе? Зар ти, који проповедаш: ’Не укради‘, крадеш?“ (Римљанима 2:21). Неки родитељи збуњују своју децу јер их уче да буду поштени, а они сами поступају непоштено. Можда оправдавају ситне крађе и лажи под изговором да послодавци ионако очекују да ће запослени узимати нешто за себе, или да су у питању само мале добронамерне лажи. Али крађа је крађа, без обзира на то колика је вредност онога што је украдено, и лаж је лаж, без обзира на то о чему се ради или колико је мала неистина у питању. * (Прочитати Луку 16:10.) Деца врло брзо запажају лицемерство и оно их може искварити (Ефешанима 6:4). Међутим, када на основу родитељског примера науче шта је поштење, вероватно ће израсти у људе који ће славити Јехову у овом непоштеном свету (Пословице 22:6).

 ПОШТЕЊЕ У СКУПШТИНИ

10. На шта треба да пазимо када је реч о отвореној комуникацији са суверницима?

10 Сарадња са суверницима пружа нам много прилика да се учимо да поступамо поштено. Као што смо видели у 12. поглављу, треба да пазимо како користимо свој дар говора, нарочито међу нашом духовном браћом и сестрама. Успутни разговор може се лако претворити у оговарање, па чак и клеветање! Ако препричавамо нешто за шта ни сами нисмо сигурни да ли је тачно, можда потпомажемо ширење лажи, па је зато много боље да обуздавамо свој језик (Пословице 10:19). С друге стране, можда знамо да је нека информација тачна, али то само по себи не значи да треба да је преносимо другима. На пример, можда се ради о нечему што се нас уопште не тиче, или је можда нељубазно да о томе говоримо (1. Солуњанима 4:11). Неки своју грубост и неуљудност оправдавају тиме што кажу да су само искрени и поштени, али наше речи треба увек да буду пријатне и љубазне. (Прочитати Колошанима 4:6.)

11, 12. (а) Како су неки који су починили озбиљан преступ додатно искомпликовали проблем? (б) Које лажи што се тиче озбиљних греха Сатана шири и шта ће нам помоћи да не поверујемо у њих? (в) Како можемо бити поштени према Јеховиној организацији?

11 Нарочито је важно да будемо поштени са онима који предводе скупштину. Неки који су починили  озбиљан преступ само су искомпликовали проблем тиме што су покушали да сакрију свој грех и што су лагали скупштинске старешине. Такве особе су чак почеле да воде двоструки живот, претварајући се да служе Јехови док су у ствари чинили озбиљан грех. Тако је њихов живот постао једна велика лаж (Псалам 12:2). Неки други су рекли старешинама део истине, али су при том сакрили важне чињенице (Дела апостолска 5:1-11). Такво непоштење често проистиче из веровања у лажи које Сатана подупире. (Видети оквир „ Сатанине лажи о озбиљним гресима“.)

12 Исто тако је важно да будемо поштени према Јеховиној организацији када писмено одговарамо на нека питања. На пример, када попуњавамо извештај о нашој служби проповедања, морамо да пазимо да не дајемо погрешне податке. Слично томе, кад попуњавамо молбу за неку врсту посебне службе, не бисмо смели да наводимо неистине о свом здравственом стању или о неким другим подручјима нашег живота. (Прочитати Пословице 6:16-19.)

13. Шта значи бити поштен у пословном односу с неким суверником?

13 Према суверницима треба да будемо поштени и када је реч о пословним стварима. Понекад браћа и сестре уговарају неке послове са суверницима. Такве ствари не треба мешати с нашом службом Јехови у Дворани Краљевства или у служби проповедања. Можда је у питању однос између послодавца и радника. Уколико смо запослили неког брата или сестру, треба да се поштено опходимо према њима, да их на време исплаћујемо онолико колико смо се договорили и то у складу с погодностима предвиђеним законом (1. Тимотеју 5:18; Јаковљева 5:1-4). С друге стране, ако радимо за неког брата или сестру, трудићемо се да поштено зарадимо своју плату  (2. Солуњанима 3:10). Нећемо очекивати повластице зато што смо духовна браћа и сестре, као да је наш послодавац дужан да нам да слободне дане или неке друге погодности које други радници немају (Ефешанима 6:5-8).

14. Које мере опреза треба да предузмемо када улазимо у неки посао са суверницима и зашто?

14 Како треба да се поставимо у ситуацијама када наш пословни контакт подразумева неку врсту заједничког улагања, на пример неку инвестицију или зајам? Библија нам пружа једно важно и корисно начело: Све ставимо на папир, то јест направимо уговор! На пример, када је Јеремија купио једну њиву, направио је два примерка уговора, који су потписали сведоци и ставио га на сигурно место, за случај да му касније затреба (Јеремија 32:9-12; видети и Постанак 23:16-20). Када улазимо у неки посао са суверницима, то што желимо да сви детаљи буду стављени на папир, потписани и потврђени од стране сведока, не значи да немамо поверења једни у друге. Напротив, то спречава настанак неспоразума, разочарања, па чак и размирица које доводе до затегнутих односа. Хришћани који послују са суверницима никада не смеју изгубити из вида да ниједан пословни подухват није толико вредан да због њега треба угрозити јединство и мир у скупштини * (1. Коринћанима 6:1-8).

ПОШТЕЊЕ У БЕЗБОЖНОМ СВЕТУ

15. Шта Јехова мисли о непоштеном пословању и какав став о томе треба да имају Божје слуге?

15 Поштење које краси једног Јеховиног сведока није ограничено само на скупштину. Павле је рекао: „У свему желимо да поштено поступамо“ (Јеврејима 13:18).  Нашем Створитељу је стало до тога да будемо поштени и на свом послу. Само у књизи Пословица на четири места се истиче да треба имати тачну вагу и тачна мерила (Пословице 11:1; 20:10, 23). У древно доба у пословним трансакцијама обично су се користили вага и тегови којима су се мерили роба и новац. Непоштени трговци су користили двојаке тегове и нетачну вагу како би преварили своје муштерије. * Јехова то мрзи! Да бисмо остали под окриљем његове љубави, ни у каквој врсти пословања не смемо бити непоштени.

16, 17. Који су облици непоштења уобичајени у данашњем свету и шта прави хришћани не желе?

16 Пошто је Сатана владар овог света, нисмо изненађени што непоштења има на сваком кораку. Можда смо сваког дана у искушењу да будемо непоштени. Кад пишу кратку биографију конкуришући негде за посао, људи обично лажу, претерују, измишљају препоруке и наводе нетачне податке о свом радном искуству. Кад попуњавају обрасце за имиграцију у неку земљу, или за пријаву пореза, осигурање и сличне ствари, обично дају погрешне податке како би добили оно што желе. Многи ученици варају на испитима или присвајају туђе радове тако што преписују оно што нађу на интернету када састављају неке радове за школу. Надаље, када људи имају посла с корумпираним службеницима, често дају мито како би добили оно што желе. То и можемо очекивати у свету у коме су многи „себични, похлепни за новцем [...] без љубави према доброти“ (2. Тимотеју 3:1-5).

17 Прави хришћани не желе да учествују у таквим стварима. Понекад је тешко бити поштен зато што  изгледа да они који су непоштени имају успеха и чак напредују у данашњем свету (Псалам 73:1-8). Дотле прави хришћани можда имају финансијске губитке зато што желе да буду поштени „у свему“. Да ли се то уопште исплати? Сасвим сигурно! Али како је то могуће? Које нам благослове доноси поштење?

БЛАГОСЛОВИ КОЈЕ ДОНОСИ ПОШТЕЊЕ

18. Зашто је добро бити на гласу као поштен човек?

18 У животу нема много ствари које су вредније од тога да смо на добром гласу као поштени и поуздани људи. (Видети оквир „ Колико сам поштен?“) И замисли само — свако може бити на таквом гласу! То не зависи од тога да ли си талентован, богат, да ли добро изгледаш, из какве средине потичеш, нити од било ког другог фактора на који не можеш утицати. Међутим, многи се не труде да стекну добар глас. Он је заиста права реткост (Михеј 7:2). Неки ће ти се можда смејати што си поштен, али други ће ценити твоје поштење и наградиће те својим поверењем и поштовањем. Многим Јеховиним сведоцима поштење користи и у финансијском погледу. Сачували су своје радно место док су непоштени радници добили отказ. А у неким случајевима су пронашли посао тамо где се баш траже поштени радници.

19. Како поштење утиче на нашу савест и на наш однос с Јеховом?

19 Без обзира на то да ли ће се и теби нешто слично десити, видећеш да ће ти поштење донети много веће благослове. Имаћеш чисту савест. Павле је написао: „Уверени [смо] да имамо чисту савест“ (Јеврејима 13:18). Сем тога, наш брижни небески Отац никада неће превидети наше поштење јер он воли поштене људе. (Прочитати Псалам 15:1, 2 и Пословице 22:1.) Поштење ће ти помоћи да останеш под окриљем Божје љубави, а веће награде од тога нема. Размотримо сада следећу тему која је повезана са овом, наиме какво је Јеховино гледиште о раду.

^ одл. 9 Ако неко у оквиру скупштине има навику да безочно и пакосно лаже, са очигледном намером да повреди друге, старешине због тога могу покренути дисциплински поступак.

^ одл. 14 У додатку, под темом „Како решавати спорове у пословним односима“ налазе се савети о томе шта урадити када у пословним односима дође до проблема.

^ одл. 15 Једну врсту тегова су користили приликом куповања, а другу приликом продавања робе како би и у једном и у другом случају профитирали. Могуће је да су користили и вагу на којој је један крак био дужи или тежи од другог тако да су варали муштерије приликом сваке трансакције.