Пређи на садржај

Пређи на садржај

 26. ПРИЧА

Јов је веран Богу

Јов је веран Богу

ДА ЛИ ти је жао овог болесног човека? Он се зове Јов, а поред њега је његова жена. Да ли знаш шта она то говори Јову? ’Прокуни Бога и умри.‘ Хајде да видимо зашто би она уопште рекла тако нешто, и зашто је Јов толико патио.

Јов је био веран човек који је слушао Јехову. Живео је у земљи Узу, недалеко од Ханана. Јехова је много волео Јова, али постојао је и неко ко га је мрзео. Да ли знаш ко?

То је био Сатана Ђаво. Сети се, Сатана је онај зли анђео који мрзи Јехову. Он је успео да наведе Адама и Еву да не слушају Јехову, и мислио је да може и свакога другог да наведе на то. Али, да ли је баш тако? Није. Сети се многих верних мушкараца и жена о којима смо читали. Колико њих можеш да се сетиш по имену?

Након што су Јаков и Јосиф умрли у Египту, Јов је био највернији човек на целој земљи. Јехова је желео да покаже да Сатана не може да натера свакога да буде лош, па му је зато рекао: ’Погледај Јова. Види како ми је веран.‘

’Он ти је веран‘, тврдио је Сатана, ’зато што си га благословио и што има многе добре ствари. Али узми му то и он ће те проклети.‘

Зато је Јехова рекао: ’Хајде. Узми му све. Учини му све зло што желиш и видећемо да ли ће ме проклети. Само га не смеш убити.‘

Сатана је најпре навео неке људе да украду Јову говеда и камиле и да му убију овце. Затим је у једној олуји убио његових 10 синова и ћерки. После тога, Сатана је ударио Јова овом ужасном болешћу. Јову је било веома тешко. Ето зашто му је његова жена рекла: ’Прокуни Бога и умри.‘ Али, Јов није то урадио. Такође, дошла су му три лажна пријатеља и казала му да није живео како треба. Али, Јов је остао веран.

Јехова је због тога био веома срећан, и на крају је благословио Јова, као што можеш да видиш на овој слици. Јов је оздравио, добио је још десеторо прелепе деце и дупло више говеда, оваца и камила него што је раније имао.

Да ли и ти желиш да увек будеш веран Јехови као што је то био Јов? Ако желиш, Бог ће и тебе благословити. Моћи ћеш да вечно живиш када цела Земља буде била лепа као Еденски врт.