Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се могу одупрети притиску школских другова?

Како се могу одупрети притиску школских другова?

15

Како се могу одупрети притиску школских другова?

„У школи се суочаваш с многим лошим стварима — пушењем, дрогом, сексом. Знаш да је глупо оно на шта те друштво у школи наводи. Али понекад дођеш у ситуацију кад ти се чини да их једноставно не можеш одбити и испасти кукавица“ (Ева)

САСВИМ је природно што имаш потребу да будеш прихваћен. Међутим, то отвара могућност твом окружењу да врши притисак на тебе. Примера ради, уколико си васпитаван као хришћанин, знаш да су погрешни предбрачни полни односи и злоупотреба алкохола (Галатима 5:19-21). Међутим, многи млади око тебе врше притисак да им се придружиш у томе. Да ли су они сами размислили и лично донели одлуку да ће се упустити у тако нешто? Вероватно не. У већини случајева, само су попустили под притиском других. Пошто желе да буду прихваћени, допуштају другима да обликују њихове вредности. А ти? Да ли имаш довољно храбрости да стојиш иза својих уверења?

Мојсијев брат Арон је попустио када су други вршили притисак на њега — и то барем у једном случају. Када су га Израелци окружили и наговарали да им направи бога, он је то и учинио (Излазак 32:1-4). Замисли — он, који је изашао пред фараона и одважно му преносио Божје речи! (Излазак 7:1, 2, 16). Али овог пута је притисак дошао од његових сународника, Израелаца, и он је попустио. Изгледа да му је било лакше да се суочи с краљем Египта него са својим сународницима!

А ти? Да ли ти је тешко да се држиш онога што знаш да је исправно? Да ли би волео да се одупреш утицају школске средине без страха и напетости? Знај да је то могуће! Решење је у томе да унапред видиш када би могло доћи до проблема и затим одредиш како ћеш реаговати. Следе четири корака која ће ти помоћи у томе.

1. Предвиди (Пословице 22:3). Често можеш предвидети невољу док је она још на помолу. На пример, приближаваш се групи младих који пуше. Колике су шансе да ће ти понудити цигарету? Уколико унапред схватиш да би могло доћи до проблема, лакше ћеш избећи проблем или се пак суочити с њим.

2. Размисли (Јеврејима 5:14). Можеш себи поставити следеће питање: ’Како ћу се касније осећати уколико поклекнем под притиском других?‘ Истина, можда ћеш бити прихваћен у друштву. Али како ћеш се осећати касније, када будеш с родитељима или сухришћанима? Да ли си спреман да жртвујеш добар однос с Богом само да би удовољио друговима из разреда?

3. Одлучи (Поновљени закони 30:19). Пре или касније, све Божје слуге ће морати да изаберу да ли ће бити верни Богу и добити благослове или ће бити неверни и пожњети горке последице. Мушкарци попут Јосифа, Јова и Исуса направили су добар избор док су Каин, Исав и Јуда направили лош. Сада је ред на тебе да и ти направиш свој избор. Шта ћеш учинити?

4. Акција! Можда мислиш како је ово најтежи део. Али није! Уколико си већ размислио о последицама и одлучио шта ћеш учинити, изношење става може бити изненађујуће лако и донети добре резултате (Пословице 15:23). Не брини — не треба да своје другове заспеш библијским објашњењима. Једноставно али одлучно „не“ може бити довољно. Надаље, да би показао да те је немогуће поколебати могао би рећи:

„Прескочите мене!“

„Ја тако нешто не радим!“

„Ма дај, па ваљда ме познајете!“

Важно је да реагујеш одмах и да будеш уверљив. Ако тако чиниш, можеш се изненадити колико ће те брзо твоји другови оставити на миру! Међутим, шта ако те исмевају? Шта ако ти кажу: „Шта је, зар си таква кукавица?“ Гледај на то исмевање у правом светлу — у питању је типичан притисак школских другова. Како можеш поступити у таквој ситуацији? Имаш барем три могућности.

Могао би признати и рећи: „У праву сте, плашим се!“, а затим кратко навести разлог свог страха.

Могао би преусмерити притисак кратко наводећи свој став и не правећи велико питање око тога.

Такође би могао узвратити. При том наведи разлог зашто нешто одбијаш и апелуј на разум својих другова. На пример, можеш рећи: „Мислио сам да сте ви то прерасли!“

Уколико наставе да те гњаве, склони се! Што дуже останеш, то се већем притиску излажеш. Чак и ако мораш да одеш од њих упамти: Ти си преузео контролу у своје руке! Ниси допустио да те други ставе у свој калуп!

Неки те могу прозивати говорећи да не мислиш својом главом. Али то није тачно! У ствари, Јехова жели да се са̂м увериш да је најмудрије да живиш у складу с његовом вољом (Римљанима 12:2). Онда, зашто да будеш марионета у рукама својих другова? (Римљанима 6:16). Држи се онога што знаш да је исправно!

Реално гледано, не можеш избећи притисак другова. Али можеш имати свој став, изнети га и држати ситуацију под контролом. На крају крајева, избор је у твојим рукама! (Исус Навин 24:15).

ВИШЕ О ОВОЈ ТЕМИ У 1. ТОМУ, 9. ПОГЛАВЉУ

У СЛЕДЕЋЕМ ПОГЛАВЉУ

Двоструки живот? Има ли икакве користи ако за то сазнају твоји родитељи?

КЉУЧНИ СТИХ

„Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Пословице 13:20)

САВЕТ ПЛУС

Да би био још храбрији, читај искуства Јеховиних слугу из савременог доба који су чврсто заступали оно што је исправно.

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

С већином другова из разреда изгубићеш сваки контакт већ само годину дана након завршетка школе. Многи ће ти можда чак и име заборавити. Али твоја породица — а понајвише Јехова Бог — увек ће бити заинтересовани за тебе и твоју срећу (Псалам 37:23-25).

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Да бих се одупро притиску школских другова предузећу следеће ․․․․․

Ако ме други покушају навести на неисправно поступање ја ћу ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО?

● Наведи ситуације у којима би ти могла помоћи четири корака наведена у овом поглављу.

● Шта се може десити уколико попустиш притиску другова?

● Који су неки од начина на које се можеш одупрети таквом притиску?

[Истакнути текст на 131. страни]

Многи другари знају да сам Сведок, и то поштују. Уколико желе да причају о нечем непристојном, они кажу: ’Слушај Мики, можда је боље да сад идеш‘‘‘(Мики)

[Табела на странама 132, 133]

Лист за попуњавање

Планер за савладавање притиска у школи предвиди

Узорак

1 предвиди

Шта би била кушња? Пушење.

Где ћу се највероватније сусрести с њом? У свлачионици или ВЦ-у.

2 размисли

Шта ће се десити ако поклекнем? ако Повредићу Јехову своје родитеље. Имаћу лошу савест. Биће ми теже да се одупрем следећи пут.

Шта ће се десити ако се одупрем?

Можда ће ме исмејавати и давати ми ружне надимке. Неки ће ме можда избегавати. Али ћу обрадовати Јехову и постаћу снажнија личност.

3 одлучи

Уколико поклекнем, биће то зато што

нисам довољно спреман да се суочим с таквим притиском. Више ми значи признање школских другова него Јеховино признање.

Одупрећу се зато што

знам да тиме радујем Јехову и да пушење нарушава моје здравље.

Ја ћу

рећи не и отићи.

ругање

Ако ти неко каже: „Ма дај, повуци дим-два. Шта је, плашиш се?“

Могао бих се одупрети таквом притиску

признањем

„У праву си. Плашим се да пушим. Не желим да добијем рак плућа.“

преусмеравањем

„Немој на мене да трошиш своје цигарете.“

узвраћањем

„Не хвала. Мислио сам да сте ви то прерасли.“

ВАЖНО: Брзо се уклони из друштва ако притисак не престаје. Што дуже остајеш, већа је шанса да ћеш постати њихова марионета. А сада сам попуни следећу страну.

Планер за савладавање притиска у школи

Копирај ову страну

1 предвиди

Шта би била кушња? ․․․․․

Где ћу се највероватније сусрести с њом? ․․․․․

2 размисли

Шта ће се десити ако поклекнем?

․․․․․

Шта ће се десити ако се одупрем?

․․․․․

3 одлучи

Уколико поклекнем, биће то зато што...

․․․․․

Одупрећу се зато што...

․․․․․

4 акција

․․․․․

Ја ћу...

․․․․․

ругање

Ако ти неко каже: ․․․․․

Могао бих се одупрети таквом притиску...

признањем

․․․․․

преусмеравањем

․․․․․

узвраћањем

․․․․․

Вежбај одговоре с родитељима или неким зрелим пријатељем.

[Слика на 135. страни]

Уколико попустиш притиску школских другова постајеш њихова марионета