Kalo te përmbajtja

Saktësia historike e Biblës

Vende biblike

Egjipti në historinë biblike

A përputhet historia dhe arkeologjia me atë që thotë Bibla për këtë vend të lashtë?

Asiria në historinë biblike

A pajtohet historia me përshkrimin e Biblës për Asirinë e lashtë? Shqyrto faktet.

Babilonia në historinë biblike

Pse ishte mbresëlënëse profecia e Perëndisë për shkatërrimin e Babilonisë?

Greqia në historinë biblike

Mëso si u bë Greqia fuqia e pestë botërore në historinë biblike.

Roma në historinë biblike

Ç’rol luajti Roma e lashtë në përmbushjen e profecive biblike?

Regjistrimet e lashta vërtetojnë vendndodhjen e një fisi izraelit

Ostrakat e Samarisë vërtetojnë informacionet historike në Bibël.

Rënia e Ninevisë

Kur Asiria ishte në kulmin e lavdisë, profeti i Perëndisë paratha diçka që dukej e çuditshme.

A e dini?—korrik 2015

Bibla thotë se disa zona të Tokës së Premtuar kishin pyje. A mund të ketë qenë vërtet kështu duke parë si janë shpyllëzuar sot?

A e dini?—Prill 2013

Pse Ninevia e lashtë quhej «qyteti gjakatar»? Pse judenjtë e lashtë vinin një parmak rreth tarracës së shtëpive?

Personazhe biblike

A e dini?—Mars 2020

Ç’dëshmi ekzistojnë përveç Biblës se izraelitët ishin skllevër në Egjipt?

Moisiu—Njeri apo mit?

A ka arsye të besojmë se Moisiu ka ekzistuar vërtet?

Një emër biblik mbi një shtambë të lashtë

Studiuesve u ngjallën interes copëzat e një shtambe qeramike 3.000-vjeçare të zbuluara në vitin 2012. Po ç’kishte kaq të veçantë tek ai zbulim?

Zbulim arkeologjik që mbreti David është personazh historik

Disa kritikë argumentojnë se mbreti David i Izraelit është një mit, një legjendë e krijuar nga njerëzit. Çfarë kanë zbuluar arkeologët?

A e dini?—Shkurt 2020

Si e vërteton arkeologjia ekzistencën e Belshazarit dhe rolin e tij në Babiloni?

Portrete nga e kaluara—Kiri i Madh

Kush ishte Kiri dhe çfarë parashikimesh të jashtëzakonshme u bënë mbase 150 vjet para se të lindte?

Një copëz tjetër dëshmie

Mbase ti nuk e di kush ishte Tatenai, megjithatë, zbulimet arkeologjike ku përmendet emri i tij janë mjaft domethënëse.

A ka ekzistuar vërtet Gjon Pagëzori?

Jozefi, një historian i shekullit të parë, e shihte Gjon Pagëzorin si person real. Edhe ne mund të jemi po kaq të sigurt.

A ka ekzistuar vërtet Jezui?

Çfarë thonë disa figura të shquara të lashtësisë e të ditëve tona?

A janë të sakta tregimet e Biblës për jetën e Jezuit?

Shqyrto disa fakte për tregimet e ungjijve dhe për dorëshkrimet më të vjetra që njihen.

Ajo i përkiste familjes së Kajafës

Zbulimi i eshtërores së Miriamit jep dëshmi se Bibla flet për njerëz realë që u përkitnin familjeve reale.

A e dini?—nëntor 2015

Pse u rruajt Jozefi para se të shkonte te faraoni? Kur Bibla thotë se babai i Timoteut ishte «grek», a do të thotë se kishte prejardhje greke?

A e dini?—maj 2015

A i mbështet arkeologjia tregimet biblike? Kur u zhdukën luanët nga vendet biblike?

Ngjarje biblike

A është vetëm një mit historia e Noesë dhe e Përmbytjes së madhe?

Bibla thotë se Perëndia solli një përmbytje të madhe për të shkatërruar të ligjtë. Çfarë faktesh jep Bibla për të mbështetur pohimin e saj me origjinë hyjnore?

A kanë ardhur gjuhët nga Kulla e Babelit?

Çfarë ishte Kulla e Babelit? Cila është vërtet origjina e gjuhëve?

A e dini?—qershor 2022

A lejonin romakët t’i bëhej një varrim dinjitoz dikujt që e kishin ekzekutuar në shtyllë, si Jezui?

Arsye për të besuar te Bibla—Saktësia historike

A ka saktësi historike Bibla edhe në hollësi të vogla?

Arsye për të besuar te Bibla—Profeci të përmbushura

Bibla është plot parashikime ose profeci. A është përmbushur ndonjë prej tyre?

Një lajm i mirë për gjithë njerëzimin—Profeci të sakta biblike

Jezui ia kushtoi jetën shpalljes së ‘lajmit të mirë për mbretërinë’. A u shua bashkë me të edhe mesazhi i tij?

Reliev i lashtë egjiptian që vërteton një ngjarje të Biblës

Mëso se si një mbishkrim i lashtë egjiptian vërteton besueshmërinë e Biblës.

A është i saktë tregimi i Biblës për mërgimin e judenjve në Babiloni?

A i mbështetin veprat e referimit kushtet e jetesës që parashikoi Perëndia për judenjtë gjatë mërgimit në Babiloni?

Pyetje nga lexuesit—nëntor 2015

Çfarë dëshmish ka se qyteti i lashtë i Jerikosë u pushtua pas një rrethimi të shkurtër?

A e dini?—Tetor 2012

A ka dëshmi se të krishterët ikën nga Judea para se Jerusalemi të shkatërrohej në vitin 70 të e.s.? Kush ishin «bijtë e profetëve»?

Jeta në kohët biblike

Lloji i mjetit të transportit që përdori eunuku etiopas

Çfarë lloj mjeti për transport po përdorte eunuku etiopas kur iu afrua Filipi?

Pyetje nga lexuesit​—⁠Tetor 2023

A kishin gjë tjetër për të ngrënë izraelitët në shkretëtirë përveç manës dhe shkurtave?

Bërja e tullave në lashtësi tregon se Bibla është e saktë

Si e tregojnë tullat që janë zbuluar në rrënojat e Babilonisë së lashtë dhe metodat e prodhimit të tyre se Bibla është e saktë?

A e dini?—qershor 2022

Në kohët kur u shkrua Bibla, si përcaktohej fillimi i një viti a një muaji?

Çfarë ishin vulat e lashta?

Pse vulat e lashta ishin kaq të rëndësishme dhe si i përdornin mbretërit dhe sundimtarët?

‘Nga malet do të nxjerrësh bakër’

Zbulime arkeologjike të kohëve të fundit hedhin dritë mbi përdorimin e bakrit në kohët biblike.

Kozmetika në kohët biblike

Çfarë përdornin gratë në kohët biblike që të bëheshin më të bukura?

A e dini?—Tetor 2017

Cila praktikë judaike e shtyu Jezuin të dënonte bërjen e betimeve?

A e dini?​—Kulla e Rojës Nr. 5 2017

A po i ofendonte Jezui jojudenjtë kur i krahasoi me «këlyshët e qenve»?

A e dini?​—Qershor 2017

Pse Jezui tha se tregtarët që shitnin kafshë në tempullin e Jerusalemit ishin ‘kusarë’?

A e dini?​—Tetor 2016

Sa liri u jepte Roma autoriteteve judaike të Judesë në shekullin e parë? Dhe, a ndodhte vërtet në kohët e lashta që dikush të mbillte egjër në arën e mbjellë të një tjetri?

A e dini?—Dhjetor 2015

A erdhën vërtet në Jerusalem judenj «nga të gjitha kombet nën qiell» në festën e Ditës së Pesëdhjetë të vitit 33 të e.s.? Si strehoheshin mijëra veta që vinin në Jerusalem për festat judaike?

A e dini?—mars 2015

Pse qytetaria romake ishte avantazh për apostullin Pavël? Si paguheshin barinjtë në kohët biblike?

A e dini?​—Maj 2014

Pse i kërkuan judenjtë Pilatit që t’i thyheshin këmbët Jezuit? A mund ta ketë vrarë vërtet Davidi Goliadin vetëm me një hobe?

A e dini?​—Shkurt 2014

Çfarë aloe përdorej në kohët biblike? Çfarë blatimesh pranoheshin në tempullin e Jerusalemit?

A e dini?—Janar 2014

Si bëheshin kontributet në tempull në ditët e Jezuit? A ishte historian i saktë Luka, një shkrimtar i Biblës?