Kalo te përmbajtja

Martesa

Si të keni sukses?

Kërko ndihmën e Perëndisë për një martesë të lumtur

Duke i bërë vetes dy pyetje të thjeshta mund ta përmirësosh martesën.

Si të kesh martesë të lumtur?

Këshillat e Biblës të ndihmojnë ta bësh të lumtur martesën, sepse vijnë nga Nismëtari i martesës, Perëndia Jehova.

Këshilla të mençura për një familje të lumtur

Çfarë duhet të bëjnë bashkëshortët, prindërit dhe fëmijët që të kenë një familje të lumtur?

Familje të suksesshme—Bashkëpunimi

A ngjan më tepër si shok dhome, shoku yt i jetës?

Të përballosh vitin e parë të martesës

A je i sapomartuar? Bibla mund të të ndihmojë ta forcosh martesën.

Si të kesh më shumë durim?

Kur dy njerëz të papërsosur martohen, lindin lloj-lloj problemesh. Durimi është thelbësor për një martesë të suksesshme.

Gjej lumturi në martesë: Trego respekt

Bibla mund t’ju ndihmojë të shfaqni respekt për njëri-tjetrin, edhe nëse ka munguar më parë.

Si të tregosh respekt

Respekti në martesë nuk është luks; është domosdoshmëri. Si të tregosh se e respekton bashkëshortin?

Të trajtosh me respekt bashkëshortin

Si mund të komunikojnë me respekt burri dhe gruaja?

Gjej lumturi në martesë: Trego përzemërsi

Puna, stresi dhe tensionet e jetës së përditshme mund të bëjnë që bashkëshortët të tregojnë më pak përzemërsi ndaj njëri-tjetrit. A mund ta rindezin romancën?

Si të tregosh vlerësim?

Kur burri e gruaja bëjnë përpjekje të vënë re e të shprehin vlerësim për cilësitë e mira të njëri-tjetrit, lidhja e tyre bëhet më e fortë. Ç’mund të të ndihmojë të kesh më shumë vlerësim?

Si të tregoni përzemërsi?

Si mund të tregojnë bashkëshortët se kujdesen vërtet për njëri-tjetrin? Shqyrto 4 sugjerime që bazohen në parimet e Biblës.

Si të jesh më i përkushtuar në martesë

Përkushtimin e sheh si një zinxhir që të lidh këmbët apo si një spirancë që e mban martesën të palëkundur përballë tallazeve të jetës?

Si ta ruash përkushtimin në martesë?

Çfarë e bën të fortë martesën? Çfarë e dobëson? Si të jesh më i përkushtuar?

Qëndrojini besnikë njëri-tjetrit

A do të thotë besnikëri vetëm të shmangësh kurorëshkeljen?

Si ta bësh të suksesshme martesën e dytë?

Martesa e dytë mund të sjellë vështirësi që në të parën nuk ekzistonin. Si t’ia dalë një çift?

Burra—Bëjeni shtëpinë një vend të sigurt

Një familje mund të jetë e sigurt financiarisht, por e pasigurt në një aspekt më të rëndësishëm.

Udha e jetës—Dashuria

Të japësh e të marrësh dashuri ndikon jashtë mase te lumturia.

Çfarë thotë Bibla

A thotë gjë Bibla për martesat e të njëjtit seks?

Nismëtari i martesës duhet ta dijë më mirë se kushdo si të bëhet e qëndrueshme dhe e lumtur një lidhje.

A është e pranueshme poligamia?

A erdhi nga Perëndia kjo ide? Ja çfarë thotë Bibla për poligaminë.

Çfarë thotë Bibla për martesat mes racave të ndryshme?

Shqyrto disa parime biblike për barazinë raciale dhe martesat mes racave të ndryshme.

Çfarë thotë Bibla për martesën?

Parimet e Biblës i ndihmojnë çiftet t’i shmangin ose t’i përballojnë problemet.

A është martesa thjesht një bashkim ligjor?

Mëso se si rolet që ka caktuar Perëndia në martesë, mund ta ndihmojnë burrin e gruan të jenë të lumtur e të kenë një martesë të suksesshme.

A varet lumturia nga martesa?

A mund të jenë të lumtur të krishterët beqarë? Bibla jep pikëpamjen e duhur për martesën dhe një shembull të përsosur për beqarinë.

Probleme dhe zgjidhje

Një pikëpamje më pozitive për tiparet që të bezdisin te bashkëshorti

Mos lejo që një tipar i bezdisshëm të krijojë tension, por mëso ta shohësh nga një këndvështrim më pozitiv.

Si ta lësh punën «në punë»?

Pesë sugjerime si të mos e lësh punën të ndërhyjë në martesën tënde.

Ndihmë për viktimat e dhunës në familje

Nuk është faji yt dhe nuk je vetëm.

Fundi i dhunës në familje

Parimet biblike ndihmojnë edhe njerëzit më të dhunshëm të ndryshojnë. Si?

Si të shkosh mirë me prindërit e bashkëshortit

Tri sugjerime mund t’ju ndihmojnë që problemet me vjehrrit të mos kthehen në probleme martesore.

Si të ruash paqen me të afërmit?

Mund t’i nderosh prindërit pa cenuar martesën.

Kur një nga bashkëshortët ka nevojë për përkujdesje të veçantë

Lexo tri sugjerime që ndihmojnë kur një nga bashkëshortët vuan nga sëmundje kronike.

Kur pikëpamjet ndryshojnë

Si mund t’i zgjidhin konfliktet çiftet dhe të ruajnë paqen?

Si t’i zgjidh mosmarrëveshjet në martesë?

Pse lindin mosmarrëveshjet dhe ç’mund të bësh që ato të mos ta prishin martesën?

Ç’mund të bësh kur bashkëshorti shikon pornografi?

Nëse një nga bashkëshortët është i varur ndaj pornografisë, si mund të bashkëpunojnë të dy që ai ta mposhtë vesin dhe që të rikthehet besimi në martesë?

Si t’i zgjidhni problemet në martesë?

Parimet biblike mund t’ju ndihmojnë t’i zgjidhni problemet me dashuri dhe respekt. Shqyrtoni katër hapa të rëndësishëm.

Pornografia mund të të shkatërrojë martesën

Këto sugjerime mund të të ndihmojnë të heqësh dorë nga vesi i pornografisë dhe të përmirësosh martesën.

Si t’ia bëj që jemi tipa të ndryshëm?

A ke menduar ndonjëherë që ti dhe bashkëshorti nuk përputheni me njëri-tjetrin?

Si të mos mbash mëri?

Për ta falur bashkëshortin për një veprim lëndues, a duhet ta minimizosh ose madje të bësh sikur s’ka ndodhur kurrë?

Familje të suksesshme​—Falja

Çfarë mund të të ndihmojë të mos ia vësh re të metat bashkëshortit?

Ndryshimet që sjellin fëmijët në martesë

Mëso se si parimet biblike mund t’i ndihmojnë prindërit të përshtaten me këtë fazë të re të jetës.

Kur fëmijët largohen

Disa çifte hasin vështirësi të mëdha kur fëmijët rriten dhe largohen nga shtëpia. Ç’mund të bëjnë prindërit tani që shtëpia ka mbetur bosh?

Kur familja jote preket nga një tragjedi

Kërko ndihmën që të nevojitet.

Si ta shmangësh xhelozinë në martesë

Një martesë nuk mund të jetë e lumtur në një ambient ku mbizotërojnë dyshimi dhe mosbesimi. Atëherë, si ta shmangësh xhelozinë e pabazë?

Kur një miqësi kalon cakun

A i thua vetes: «Jemi vetëm shokë.» Nëse po, shqyrto parimet biblike që të kuptosh nëse është vërtet kështu.

Ndarja dhe Divorci

Si ndikon divorci te fëmijët?

Megjithëse disa njerëz mendojnë se divorci është zgjidhja më e mirë, studimet tregojnë se pasojat e tij te fëmijët mund të jenë shkatërrimtare.

Kur zhgënjehesh nga martesa

A të duket tani shoku i jetës më shumë si shok burgu? Shqyrto 5 hapa që të ndihmojnë në martesë.

Ia vlen të jetosh edhe kur të tradhton bashkëshorti

Shumë bashkëshortë të pafajshëm kanë gjetur ngushëllim te Shkrimet.

Çfarë thotë Bibla për kurorëshkeljen?

A i jep fund kurorëshkelja martesës?

Si të rifitoni besimin në martesë?

Nëse po bëni shumë përpjekje për të shpëtuar martesën pas një zhgënjimi aq të madh sa kurorëshkelja, pa dyshim që përballeni me një sfidë madhore. Por mund t’ia dilni mbanë!

A e lejon Bibla divorcin?

Mëso çfarë lejon dhe çfarë urren Perëndia.

A është divorci zgjidhja?

Ç’duhet të bësh nëse martesa jote duket e brishtë e sikur do të shembet nga çasti në çast?

Si ta shmangësh «divorcin gri»?

Cilat janë shkaqet e «divorcit gri»? Ç’mund të bësh që ky fenomen të mos infektojë martesën tënde?

Si të vazhdosh jetën pas divorcit?

Pothuajse të gjithë ata që divorcohen, zbulojnë se jeta më pas është me e vështirë nga ç’e prisnin. Këshillat praktike të Biblës mund të të ndihmojnë ta përballosh me sukses.

Ç’pikëpamje kanë Dëshmitarët e Jehovait për divorcin?

A i ndihmojnë Dëshmitarët e Jehovait çiftet që kanë probleme martesore? A duhet ta miratojnë pleqtë e kongregacionit divorcin e një Dëshmitari?