Kalo te përmbajtja

Shëndeti emocional

Shumë të rinj provojnë vetmi, ankth, depresion dhe sfilitje. Mëso si t’i menaxhosh emocionet.

Ndjenjat negative

Si t’i mbaj nën kontroll ndjenjat?

Te të rinjtë luhatjet emocionale janë të zakonshme, ama i bëjnë edhe konfuzë. Lajmi i mirë është se mund t’i kuptosh dhe të mësosh t’i mbash nën kontroll ndjenjat.

Si t’i mbash nën kontroll ndjenjat negative

Kjo fletë punë ka për qëllim të të ndihmojë të përballosh luhatjet emocionale.

Si të largoj mendimet negative?

Mund të mendosh në mënyrë më pozitive po të ndjekësh këto sugjerime.

Si ta luftoj dëshpërimin?

Këto sugjerime do të të ndihmojnë të ndërmarrësh hapa që të shërohesh.

Lufto trishtimin

Çfarë mund të ta ngrejë humorin kur je i trishtuar?

Si ta largosh trishtimin?

Ç’mund të bësh nëse të ka mbytur trishtimi?

Si ta përballoj vetminë

Vetmia kronike të dëmton shëndetin, njësoj si të pije 15 cigare në ditë. Si të shmangësh mënjanimin dhe vetminë?

Si ta përballoj ankthin?

Gjashtë këshilla që do të të ndihmojnë që ankthi të të bëjë mirë e jo të të dëmtojë.

Si ta mbaj nën kontroll zemërimin?

Pesë shkrime mund të të ndihmojnë të ruash qetësinë kur të provokojnë.

Si ta zbutësh temperamentin

Pesë hapa të bazuar në Bibël që mund t’ju ndihmojnë të kontrolloni zemërimin.

A kam maninë për përsosmëri?

Si ta bësh dallimin midis përpjekjes për të bërë më të mirën dhe arritjes së një synimi të pamundur?

Mëso të jesh një çikë më pak i përsosur

Kjo fletë pune do të të ndihmojë të jesh i arsyeshëm në atë çka pret nga vetja dhe nga të tjerët.

Sfidat

Si t’i përballosh ndryshimet?

Ndryshimet janë vërtet të pashmangshme. Shih ç’kanë bërë disa që t’i përballojnë me sukses ato.

A rimëkëmbem kollaj?

Problemet janë të pashmangshme. Ndaj është e rëndësishme të mësosh të rimëkëmbesh, pavarësisht sa serioze mund të jenë problemet.

Si ta përballoj pikëllimin?

Duhet kohë që të lehtësohen ndjenjat e thella të pikëllimit. Shqyrto sugjerimet në këtë artikull dhe shiko cilat të bëjnë më shumë punë.

Si ta përballoj një tragjedi?

Të rinjtë tregojnë çfarë i ndihmoi ta përballonin.

Kur të vdes një prind

Humbja e prindit është goditje shkatërrimtare. Ç’mund t’i ndihmojë të rinjtë të kapërcejnë ndjenjat e ndryshme që provojnë pas tragjedisë?

Ti mund t’i mposhtësh ndjenjat e vetëvrasjes

Ja katër sugjerime praktike që mund të të ndihmojnë ta mposhtësh mendimin se nuk ia vlen më të jetosh.

Po nëse më ngacmojnë «të fortët»?

Shumë viktima ndihen pa shpresë. Ky artikull shpjegon si mund të përmirësohet situata.

Si t’i bëj ballë bullizmit?

Ti nuk mund ta ndryshosh dot bullistin, ama qëndrimin tënd po.

Mund t’i bësh ballë bullizmit pa grushta

Mëso pse disa bëjnë si «të fortë» dhe si t’i bësh ballë këtij problemi.

Si të mbrohem nga bullizmi kibernetik?

Ç’duhet të dish e çfarë mund të bësh për t’u mbrojtur?

Si t’i japësh fund bullizmit kibernetik?

Kjo fletë pune do të të ndihmojë të peshosh avantazhet dhe disavantazhet e mundësive të ndryshme e të bësh hapa konkretë kundër bullizmit.

Si po ndikon tek unë media sociale?

Media sociale të krijon varësi. Këto sugjerime të ndihmojnë që ta përdorësh me ekuilibër.

Si ta përballoj pubertetin?

Mëso ç’mund të presësh dhe si t’i përballosh me sukses vështirësitë.

Pse bëj të prera në trup?

Shumë të rinj dëmtojnë veten. Si të gjesh ndihmë nëse edhe ti e ke këtë problem?

Si ta parandaloj sfilitjen?

Çfarë e shkakton këtë gjendje? A je i rrezikuar? Nëse po, ç’mund të bësh?

Si ta marrësh veten pas një ndarjeje?

Sugjerimet në këtë fletë pune mund të të ndihmojnë të ecësh para.

Ç’duhet të di për sulmet seksuale?​—Pjesa 2: Si të marrësh veten

Lexo çfarë thonë viktimat e abuzimeve që e kanë marrë veten.