Kalo te përmbajtja

Shëndeti fizik dhe mendor

Të jetojmë shëndetshëm

Pikëpamja e Biblës për shëndetin

Mëso çfarë thotë Bibla për sëmundjet dhe për trajtimin e tyre.

Sugjerime për një shëndet më të mirë

Pesë këshilla që të ndihmojnë të kesh shëndet më të mirë.

Sëmundjet—Si ta ulim rrezikun?

Trupi ynë lufton çdo ditë me armiq që nuk ndihen e nuk shihen, por ama mund të jenë vdekjeprurës.

Këndvështrimi ndryshon gjithçka!

A mund të të ndihmojë mençuria e Biblës të jesh më i lumtur?

Përmirëso jetën—Shëndeti emocional

Nxjerrim dobi kur i mbajmë nën kontroll ndjenjat.

Udha e lumturisë—Shëndeti fizik dhe rimëkëmbja

A do ta humbim se s’bën lumturinë nëse na përkeqësohet shëndeti?

Si të bie në peshë?

Nëse ke nevojë të biesh në peshë, mos mendo thjesht për një dietë por për një stil të shëndetshëm jetese.

Të rinjtë flasin për shëndetin

A e ke të vështirë të hash shëndetshëm e të bësh fizkulturë? Në këtë videoklip të rinjtë tregojnë si kujdesen për shëndetin.

Si të kesh një dietë të balancuar?

Të rinjtë që nuk hanë shëndetshëm, shpesh hanë po njësoj edhe kur rriten, prandaj ia vlen të kesh zakone të mira të të ngrënit që tani.

Përmirëso jetën—Shëndeti fizik

Parimet e Biblës na ndihmojnë të kujdesemi për shëndetin tonë.

Si të fitosh luftën kundër dhjamosjes në moshë të re

Lexo si një i fiksuar pas ushqimeve fast-food bëri ndryshime të vogla dhe mbajti nën kontroll zakonet e të ngrënit.

Të moshuar e të hirshëm

Gjashtë këshilla biblike që të ndihmojnë të plakesh me hir e të përshtatesh me këtë fazë të re.

Ajri i pastër dhe drita e diellit—«Antibiotikë» natyrorë?

Shkeca moderne konfirmon saktësinë e vëzhgimeve të bëra në vitet 1800.

Si t’i përballosh sëmundjet?

Vuaj nga një sëmundje kronike—A mund të më ndihmojë Bibla?

Po. Mëso tre hapa që të ndihmojnë të përballosh sëmundjet kronike.

Ia vlen të jetosh edhe kur ke sëmundje serioze

Shih si i kanë përballuar disa sëmundjet serioze.

Po nëse vuaj nga një sëmundje? (Pjesa 1)

Katër të rinj tregojnë çfarë i ndihmon t’i përballojnë problemet shëndetësore dhe të jenë pozitivë.

Po nëse vuan nga një sëmundje? (Pjesa 2)

Lexo çfarë thonë disa të rinj për problemet shëndetësore që kanë, si i përballojnë e si arrijnë të kenë qëndrim pozitiv.

Po nëse vuaj nga një sëmundje? (Pjesa 3)

Përvojat e tre të rinjve të ndihmojnë të mësosh si të jetosh pavarësisht nga sëmundja.

«Nuk e mbaj mendjen te sëmundja»

Ku e gjen forcën Eliza për të përballuar dhembjen e një sëmundjeje kronike e madje ndonjëherë edhe të harrojë se është e sëmurë?

Si t’i përballosh kufizimet fizike?

Jehovai ‘përditë mban barrën time’

Me gjithë problemet e rënda shëndetësore, çfarë e ka ndihmuar një motër nga Namibia të shërbejë me gëzim si pioniere për më shumë se 20 vjet?

Gjej forcë në dobësi

Një grua e destinuar të jetojë në një karrige me rrota, gjen «fuqi përtej asaj që është normale» falë besimit.

Jeta pa dritën e syve

A është vërtet e mundur që një i verbër të zhvillojë më tepër shqisat e të dëgjuarit, të nuhaturit dhe të të prekurit?

Sytë e Kajros—Mënyra e tij që ta adhurojë e t’i shërbejë Zotit

Megjithëse i sëmurë me formën më të rëndë të paralizës cerebrale, Kajro gëzon një jetë të lumtur e domethënëse.

Shërbimi ndaj Perëndisë është ilaç për të

Onesmusi kishte lindur me osteogjenezë të paplotë ose sëmundjen e kockave të brishta. Si i kanë dhënë zemër premtimet e Perëndisë në Bibël?

Kur prekja i jep ngjyrë jetës

Xhejms Rajan, Dëshmitar i Jehovait, lindi i shurdhër dhe më vonë u bë edhe i verbër. Çfarë i ka dhënë kuptim jetës së tij?

Bibla në braile—«Pa të, do të ndihesha i humbur»

Dëgjoni përvojën e një të verbri që e ndihmoi shumë Bibla në braile.

Jehovai më ka dhënë më tepër se ç’meritoj

Feliks Alarkoni gjeti qëllimin e vërtetë të jetës pas një aksidenti me motoçikletë që e la të paralizuar nga qafa e poshtë.

Gjeta shpresë kur pata nevojë më tepër se kurrë

Në moshën 20-vjeçare, Miklos Aleksa u paralizua gjatë një aksidenti tragjik. Si e ndihmoi Bibla të gjejë shpresë reale për një të ardhme më të mirë?

Kujdesi për të sëmurët

Çfarë thotë Bibla për kujdesin për prindërit e moshuar?

Bibla përmend shembuj të burrave dhe të grave me besim që u kujdesën mirë për prindërit. Ajo ofron edhe sugjerime praktike për ata që kujdesen për të moshuarit.

Kur fëmija yt është me aftësi të kufizuara

Shqyrto tri vështirësi që mund të hasësh dhe si mund të të ndihmojë mençuria biblike.

Ç’të bëj nëse kam një prind të sëmurë?

Nuk je i vetmi që po kalon një situatë të tillë. Mëso çfarë i ndihmoi dy vajza t’ia dilnin mbanë.

Kur një njeri i dashur ka sëmundje vdekjeprurëse

Ç’mund të bëjnë familjarët që t’i japin zemër e të kujdesen për njeriun e tyre të dashur? Si t’i përballojnë ndjenjat e ndryshme që mund të provojnë teksa kujdesen për të sëmurin?

Kur një nga bashkëshortët ka nevojë për përkujdesje të veçantë

Lexo tri sugjerime që ndihmojnë kur një nga bashkëshortët vuan nga sëmundje kronike.

Sëmundjet dhe probleme të tjera shëndetësore

Ç’duhet të dish për çrregullimet mendore

Nëntë hapa të ndihmojnë të përballosh me sukses një çrregullim mendor.

Anemia: Shkaqet, simptomat dhe kurimi

Çfarë është anemia? A mund të parandalohet ose të kurohet?

Diabeti—A mund ta zvogëlosh rrezikun?

Rreth 90 për qind e atyre që kanë paradiabet nuk e dinë këtë.

Çfarë duhet të dish për epilepsinë?

Mëso disa fakte bazë për këtë çrregullim që shpesh keqkuptohet.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve—A përbën rrezik për ty?

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve është ndër sëmundjet orale më të zakonshme në botë. Nga se shkaktohet? Si ta kuptosh nëse e ke këtë problem? Mëso si të ulësh rreziqet e saj.

Alergjia dhe intoleranca ushqimore—Ku ndryshojnë?

A ka ndonjë rrezik po të vetëdiagnostikohesh?

Ç’duhet të dish për malarien

Nëse jeton në një vend ku malaria është e përhapur ose nëse po planifikon të shkosh atje, mund të mbrohesh.

Si t’i përballosh vështirësitë e menopauzës?

Sa më shumë të kuptosh ti dhe të afërmit e tu për menopauzën, aq më mirë do t’i përballosh vështirësitë e saj.

Depresioni

Depresioni—Si trajtohet?

Lexo për llojet e ndryshme të depresionit, çështje që hasen dendur dhe sugjerime.

Çfarë thotë Bibla për depresionin?

Mëso pse depresioni i mundon njerëzit dhe si mund të të ndihmojë Bibla t’i përballosh ndjenjat negative.

Jo vetëvrasjes!

Çfarë mund ta shtyjë dikë ta shohë vdekjen si mik?

Kur jeta duket e padurueshme

Pavarësisht nga çdo lloj vështirësie, ia vlen të jetosh.

Depresioni tek adoleshentët—Pse ndodh? Çfarë ndihmon?

Mëso të dallosh shenjat, simptomat e shkaqet e mundshme. Si mund të ndihmojnë prindërit dhe të tjerët?

Si ta largoj trishtimin?

Mëso ç’mund të bësh kur trishtimi të mbërthen në kthetrat e tij.

Pse bëj të prera në trup?

Shumë të rinj dëmtojnë veten. Si të gjesh ndihmë nëse edhe ti e ke këtë problem?

Si ta luftoj dëshpërimin?

Këto sugjerime do të të ndihmojnë të ndërmarrësh hapa që të shërohesh.

A mund të më ndihmojë Bibla kur jam i dëshpëruar?

Ka tri gjëra që Perëndia jep bujarisht që të na ndihmojë të përballojmë ndjenjat e dëshpërimit.

Si i ndihmon Bibla ata që mendojnë të vrasin veten?

Ç’këshilla praktike ofron Bibla për dikë që do të vdesë?

Ankthi dhe stresi

Si ta përballosh izolimin?

Kur je i izoluar mund të duket e pamundur të gjesh shpresë, lumturi dhe kënaqësi. Por nuk është kështu.

Si ta përballosh stresin?

Ja disa parime praktike që mund të të ndihmojnë ta përballosh më mirë stresin dhe madje ta pakësosh.

Si ta përballoj ankthin?

Gjashtë këshilla që do të të ndihmojnë që ankthi të të bëjë mirë e jo të të dëmtojë.

A mund të të ndihmojë Bibla të përballosh ankthin?

Duket se ankthi është pjesë e jetës sonë. A mund të pakësohet ankthi?

Çfarë thotë Bibla për ankthin?

Lloji i duhur i ankthit është dobiprurës, kurse i gabuari i dëmshëm. Si ta përballosh me sukses?

Stresi—Si ta përballosh?

Këshilla praktike nga Bibla që mund të të ndihmojnë ta përballosh stresin që shkaktohet zakonisht nga katër faktorë.

Vështirësia kur të gjithë presin prej teje

Nëse përpiqesh të bësh gjithçka, mund të mos arrish të bësh asgjë. Si të kesh sa më pak stres?

Si ta parandaloj sfilitjen?

Çfarë e shkakton këtë gjendje? A je i rrezikuar? Nëse po, ç’mund të bësh?

Kur vajza jote adoleshente është shumë e stresuar

Shumë adoleshente stresohen nga ndryshimet që kalojnë. Si mund t’i ndihmojnë prindërit ta përballojnë stresin?

Si ta përballoj stresin?

Mëso për shkaktarët kryesorë të stresit dhe si ta përballosh.

A kam maninë për përsosmëri?

Si ta bësh dallimin midis përpjekjes për të bërë më të mirën dhe arritjes së një synimi të pamundur?

Si t’i përballosh ndryshimet?

Ndryshimet janë vërtet të pashmangshme. Shih ç’kanë bërë disa që t’i përballojnë me sukses ato.

Si t’i kapërcesh ndjenjat e pasigurisë?

Tre hapa për t’u ndier më i sigurt.

Kujdesi shëndetësor

A mund të pranojë një i krishterë trajtim mjekësor?

A ka rëndësi për Perëndinë se ç’trajtime mjekësore zgjedhim?

Kur sëmuret një njeriu yt i dashur

Vizitat mjekësore dhe shtrimi në spital mund të jenë shumë stresuese. Si mund t’ia bësh sa më të lehtë situatën një miku a një të afërmi?

Alternativat mjekësore të transfuzionit të gjakut

Lexoni si reagoi elita e ekspertëve të 40 vendeve ndaj informacionit për alternativat mjekësore të transfuzionit të gjakut.

Transfuzionet e gjakut​—Çfarë thonë mjekët tani?

Dëshmitarët e Jehovait janë kritikuar ngaqë nuk i pranojnë transfuzionet e gjakut. Si e shohin disa veta të fushës së mjekësisë qëndrimin tonë për gjakun?

Ngaqë nuk marrin gjak, Dëshmitarët e marrin veten më shpejt

Shtypi raporton se pacientët që nuk pranojnë transfuzion gjaku kanë përqindje më të lartë mbijetese dhe rrinë më pak në spital.