Kalo te përmbajtja

Imitoni besimin e tyre—Burra e gra që përmenden në Bibël

Kjo seri i bën më të gjalla historitë e grave dhe burrave që treguan besim të spikatshëm. Këta shembuj besimi që gjenden në Bibël mund të të ndihmojnë të forcosh besimin te Jehovai dhe të afrohesh me tepër me të. *

^ par. 2 Artikujt përfshijnë edhe disa detaje që s’janë në Bibël, me qëllim që të përfytyrosh skenat dhe që të bëhesh pjesë e historisë së tyre. Për këto detaje janë bërë kërkime të hollësishme për t’u siguruar që janë në harmoni me tregimet e Biblës si edhe me të dhënat historike e zbulimet arkeologjike.

Nga krijimi deri te Përmbytja

Abeli—«Edhe pse vdiq, ai ende flet»

Çfarë mund të mësojmë për Abelin dhe për besimin e tij, ndonëse në Bibël flitet shumë pak për të?

Enoku—Ai «i kishte pëlqyer Perëndisë»

Nëse të duhet të kujdesesh për familjen ose po lufton për të mbrojtur të drejtën, mund të mësosh nga besimi i Enokut.

Noeja—Ai «eci me Perëndinë e vërtetë»

Me cilat vështirësi në rritjen e fëmijëve u përball Noeja me gruan? Si treguan besim gjatë ndërtimit të arkës?

Noeja—Perëndia «e ruajti bashkë me shtatë të tjerë»

Si mbijetoi Noeja me familjen në periudhën më të errët të njerëzimit?

Nga Përmbytja deri tek Eksodi

Abrami—«Ati i të gjithë atyre që kanë besim»

Si tregoi besim Abrami? Si do të doje ta imitoje besimin e Abramit?

Sara—«Ti je grua e bukur»

Princat e faraonit të Egjiptit vunë re bukurinë e saj magjepsëse. Ajo që ndodhi më pas, mund të të habitë.

Sara—Perëndia e quajti «princeshë»

Pse emri i ri ishte i përshtatshëm për Sarën?

Rebeka—«Po, dua»

Përveç besimit, Rebeka shfaqi edhe cilësi të tjera të jashtëzakonshme.

Jozefi—«Ju lutem, dëgjoni se ç’ëndërr pashë»

Familja e ndërlikuar e Jozefit na mëson diçka me vlerë për familjet me njerk.

Jozefi—«Si mund ta bëj këtë të keqe të madhe?»

Si u rezistoi Jozefi përpjekjeve këmbëngulëse të gruas së Potifarit për ta joshur?

Jozefi—«A nuk i përkasin Perëndisë interpretimet?»

Si arriti Jozefi t’i interpretonte me guxim ëndrrat e kupëmbajtësit, të bukëpjekësit e të faraonit? Si shkoi Jozefi nga burgu në pallatin mbretëror brenda ditës?

Jozefi—«Mos jam gjë Perëndia unë?»

A ka pasur ndonjëherë xhelozi, tradhti ose urrejtje në familjen tënde? Nëse po, tregimi biblik për Jozefin mund të të ndihmojë.

Jobi—«Nga integriteti im nuk do të heq dorë»

Si na ndihmon tregimi i Biblës për Jobin që të përballojmë vështirësitë, fatkeqësitë dhe sprovat e tjera të besimit?

Jobi—Jehovai ia shëroi plagët

S’ka asgjë tjetër që do ta acaronte më shumë Satanain e do t’ia bënte mal zemrën Jehovait, se sa të imitojmë besimin e Jobit!

Miriami—«Këndojini Jehovait!»

Profetesha Miriam u frymëzua t’u printe grave të Izraelit në një këngë për fitoren në Detin e Kuq. Jeta e saj është një mësim për guximin, besimin dhe përulësinë.

Nga Eksodi deri te mbreti i parë i Izraelit

Rahaba—Ajo «u shpall e drejtë nga veprat»

Si dëshmon tregimi i Rahabës se asnjë nga ne nuk është i parëndësishëm në sytë e Jehovait? Ç’mund të mësojmë nga besimi i saj?

Debora—‘U ngrita si nënë në Izrael’

Çfarë mësojmë për besimin e guximin nga tregimi biblik për Deborën?

Rutha—«Ku të shkosh ti, do të shkoj edhe unë»

Pse Rutha ishte gati të largohej nga familja dhe vendi i saj? Çfarë cilësish tregoi që e bënë të çmuar në sytë e Jehovait?

Rutha—«Një grua e shkëlqyer»

Pse është domethënëse martesa e Ruthës me Boazin? Çfarë mund të mësojmë për familjen nga Rutha dhe Naomi?

Hana—Ajo ia hapi zemrën Perëndisë në lutje

Besimi i Hanës te Jehovai e ndihmoi të përballonte atë që dukej e pamundur.

Samueli—Ai «rritej me Jehovain»

Çfarë kishte të pazakontë fëmijëria e Samuelit? Si iu forcua besimi në tabernakull?

Samueli—Ai qëndroi i patundur pavarësisht nga zhgënjimet

Të gjithë hasim vështirësi dhe zhgënjime që na e vënë në provë besimin. Çfarë na mëson qëndrueshmëria e Samuelit?

Nga mbreti i parë i Izraelit deri te lindja e Jezuit

Jonatani​—«Jehovain s’e pengon asgjë»

Jonatani sulmoi vetë i dytë një garnizon të tërë me burra të armatosur. Përfundimi ishte historik.

Davidi—«Beteja i përket Jehovait»

Çfarë e ndihmoi Davidin ta mposhtte Goliadin? Ç’mund të mësojmë nga tregimi i Davidit?

Jonatani—Lidhën miqësi të pathyeshme

Si u bënë miq të ngushtë dy njerëz me prejardhje dhe moshë krejt të ndryshme? Si mund të të ndihmojë përvoja e tyre kur dëshiron të zësh miq?

Abigaila—Ajo veproi me maturi

Çfarë mësojmë nga situata e vështirë martesore e Abigailës?

Elija—Ai mbrojti adhurimin e pastër

Si mund ta imitojmë Elijan kur hasim nga ata që nuk janë dakord me mësimet e Biblës?

Elija—Ai qëndroi vigjilent dhe priti

Si u mbështet te lutja profeti Elija teksa priste që Jehovai të plotësonte premtimin e tij?

Elija—Ai u ngushëllua nga Perëndia i tij

Cilat ngjarje e shkurajuan Elijan kaq shumë sa kërkoi të vdiste?

Elija—Tregoi qëndrueshmëri përballë padrejtësive

A ke qenë ndonjëherë viktimë padrejtësish? A pret me padurim që Perëndia t’u japë fund? Shiko si mund ta imitosh Elijan besnik.

Elija—Ai qëndroi deri në fund

Shembulli i besnikërisë dhe i qëndrueshmërisë që na la Elija mund të na ndihmojë edhe ne të forcojmë besimin në këto kohë të trazuara.

Jonai—Ai mësoi nga gabimet e veta

A e ke provuar frikën e Jonait për të pranuar një caktim? Historia e tij na jep mësime të çmuara për durimin e mëshirën e Jehovait.

Jonai—Ai mësoi mëshirën

Si na ndihmon tregimi për Jonain që të shqyrtojmë me sinqeritet veten?

Estera—Ajo mbrojti popullin e Perëndisë

Duke treguar dashuri vetëmohuese Estera shfaq besim e guxim.

Estera—Ajo veproi me mençuri, me guxim dhe me altruizëm

Si veproi Estera me altruizëm për Jehovain dhe për popullin e tij?

Nga lindja e Jezuit deri te vdekja e apostujve

Maria—«Ja, skllavja e Jehovait!»

Çfarë tregon për besimin e saj përgjigjja që Maria i dha engjëllit Gabriel? Çfarë cilësish të tjera të çmuara tregoi ajo?

Maria—Ajo «arsyetonte në zemër për kuptimin»

Përvojat e Marisë në Betlehem ia forcuan besimin te premtimet e Jehovait.

Maria—Ajo i mbijetoi shpatës së pikëllimit

Shembulli i Marisë, nënës së Jezuit, mund të të ndihmojë nëse po përballesh me ‘shpatën e gjatë’ të pikëllimit.

Jozefi—Ai siguroi mbrojtje, gjërat e nevojshme dhe ngulmoi

Në cilat mënyra e mbrojti Jozefi familjen?

Marta—«Unë kam besuar»

Si tregoi Marta besim të jashtëzakonshëm, ndonëse e pikëlluar?

Maria-Magdalena—«Kam parë Zotërinë!»

Kësaj gruaje besnike iu besua privilegji për t’u dhënë lajmin e mirë të tjerëve.

Pjetri—Ai luftoi me frikën dhe dyshimin

Dyshimi mund të jetë një forcë e fuqishme e shkatërrimtare. Por Pjetri e mposhti frikën e dyshimin për të ndjekur Jezuin.

Pjetri—Ai qëndroi besnik në sprova

Si e ndihmoi Pjetrin besimi e besnikëria që të pranonte ndreqjen e Jezuit?

Pjetri—Ai mësoi nga zotëria të falte

Çfarë i mësoi Jezui Pjetrit për faljen? Si e tregoi Jezui se e kishte falur Pjetrin?

Timoteu—«Biri im i dashur dhe i besueshëm në Zotërinë»

Çfarë e ndihmoi Timoteun të kapërcente ndrojtjen e të bëhej një mbikëqyrës i krishterë i shkëlqyer?