Kalo te përmbajtja

Dëshmitarët e Jehovait

Zgjidh gjuhën shqip

A është projektuar?

Trupi i njeriut

Aftësia e trupit të njeriut për të shëruar plagët

Si po e imitojnë shkencëtarët këtë aftësi në projektimin e materialeve të reja plastike?

Kapaciteti ruajtës i ADN-së

ADN-ja është quajtur «hardisku ideal». Mëso pse.

Kafshët e tokës

Gëzofi i lundërzës së detit

Disa gjitarë uji kanë nën lëkurë një shtresë të trashë dhjami që i mban ngrohtë. Lundërza e detit përdor një metodë tjetër.

Funksioni i mustaqeve të maces

Pse shkencëtarët po projektojnë robotë me sensorë që i quajnë mustaqe elektronike?

Shqisa e të nuhaturit te qeni

Për çfarë i ka frymëzuar shkencëtarët që të eksperimentojnë dhe ta kopjojnë?

Këmba e kalit

Pse nuk kanë arritur inxhinierët ta imitojnë strukturën e saj?

Bota nënujore

Forma e guaskave

Forma dhe struktura e guaskave të detit shërbejnë për të mbrojtur moluskun brenda tyre.

Fijet ngjitëse të midhjeve të detit

Midhjet e detit fiksohen me anë të fijeve. Studimi i ndërtimit të tyre mund të ndihmojë për të gjetur mënyra të reja më të mira për të fiksuar pajisjet në ndërtesa ose për të lidhur tendinat me kockat.

Aftësia e sepjes për të ndryshuar ngjyrë

Inxhinierët po përpiqen ta imitojnë këtë aftësi duke krijuar rroba që mund të ndryshojnë ngjyrë në një fraksion të sekondës.

Organi ndriçues i kallamarit bishtcung të Havait

Kjo gjallesë e krijon vetë dritën, por jo që të shohë apo ta shohin.

Krahu i mahnitshëm i oktapodit

Inxhinierët, të frymëzuar nga krahu i oktapodit, kanë zhvilluar një krah robotik që ka aftësi të jashtëzakonshme.

Penda notuese e balenës me gungë

Mëso si struktura e pendës së këtij gjitari gjigant ka ndikuar në disa fusha të jetës sate.

Lëkura vetëpastruese e balenës pilot

Pse u intereson kompanive të lundrimit kjo veti unike?

Sonari i delfinit

Shkencëtarët po përpiqen të imitojnë aftësinë fantastike të këtyre kafshë për të eksploruar dhe për të kuptuar ambientin përreth tyre.

Skeleti «me sy» i yllit të brishtë

Mëso veçori të mrekullueshme për këtë krijesë të brigjeve koralore.

Bishti i kalit të detit

Kali i detit është peshk që ka bisht të projektuar në mënyrë unike e që po frymëzon shpikje në fushën e robotikës.

Tufa e disiplinuar e peshqve

Ç’mund të mësojmë prej tyre që të pakësojmë karambolet me makina?

Mikroorganizma që shpërbëjnë naftën

Sa të efektshme janë në pastrimin e naftës në krahasim me teknologjinë e sotme?

Zogj

Krahu i kukuvajkës

Struktura komplekse e krahut të kukuvajkës mund të jetë çelësi për të reduktuar zhurmën e turbinave me erë.

Maja e kthyer lart e krahëve të zogjve të lartësive

Duke kopjuar projektin, inxhinierët aeronautikë kursyen 7.600 milionë litra karburant avionësh në një vit.

Shtresa e puplave e pinguinit perandor

Çfarë kanë zbuluar biologët për puplat e këtij zogu?

Fluturimi kursimtar i albatrosit endacak

Kupto si qëndron lart ky zog për orë të tëra, pa i rrahur fare krahët.

Sistemi i orientimit i gjelëzës së vogël bishtvijëzuar

Mëso për udhëtimin tetëditor të këtij zogu, një nga shtegtimet më mahnitëse që ka parë njeriu.

Zvarranikët dhe amfibët

Lëkura përthithëse e hardhucës gjembaçe

Si e tërheq ujin lart kjo hardhucë nga këmbët deri në gojë?

Bishti i hardhucës agama

Si arrin të kërcejë kjo hardhucë nga një sipërfaqe horizontale në një mur vertikal?

Nofulla e krokodilit

Krokodili kafshon tri herë më fort se luani dhe tigri, e megjithatë nofulla e tij është më e ndjeshme se mollëza e gishtit të njeriut. Si është e mundur?

Sistemi riprodhues gastrik i bretkosës

Pse thotë një evolucionist se një ndryshim i ngadaltë e progresiv në ndërtimin e saj biologjik do të ishte i pakonceptueshëm?

Lëkura e gjarprit

Çfarë e bën lëkurën e gjarprit aq rezistente sa të ngjitet në trungjet e vrazhda të pemëve ose të gërmojë strofullën në rërën e ashpër?

Insektet

Strategjia që përdor bleta për të zbritur

Pse strategjia e saj është ideale të imitohet në sistemet e drejtimit të robotëve fluturues?

Hualli i mjaltit

Çfarë dinin bletët për shfrytëzimin e hapësirës që matematikanët nuk e provuan deri më 1999?

Qafa e milingonës

Si ka mundësi që ky insekt mban një ngarkesë shumë herë më të madhe se pesha e trupit të vet?

Mekanizmi pastrues i antenave të milingonës së drurit

Ky insekt picirruk duhet të mbahet i pastër që të mbijetojë. Si e arrin këtë?

Mburoja e dyfishtë termike e milingonës së argjendtë sahariane

Ky insekt njihet si një nga gjallesat që e durojnë më shumë nxehtësinë. Ç’e ndihmon milingonën e argjendtë të mbijetojë në temperatura ekstreme?

Cikli i jetës së gjinkallës periodike

Cikli i çuditshëm i këtyre insekteve interesante do të thotë se shfaqen vetëm për disa javë një herë në 13 ose 17 vjet.

Ingranazhi i karkalecit të bimëve

Ato janë të rëndësishme që insekti të bëjë një kërcim të fuqishëm e njëkohësisht të kontrolluar.

Dëgjimi tejet i mprehtë i molës së madhe të hojeve

Me veshët e saj të thjeshtë dëgjon më mirë se çdo kafshë që njohim.

Neuronet e karkalecit—Të ndjeshme ndaj lëvizjeve

Si arrijnë të mos përplasen me njëri-tjetrin mizëritë e karkalecave?

Krahu i fluturës

Sipërfaqja e krahut të fluturës blu Morfo mund të duket e lëmuar, por ka veçori që mund të shihen vetëm me mikroskop. Për çfarë i shërbejnë?

Krahu dritëthithës i fluturës

Ka diçka më tepër sesa ngjyra e errët e krahut të disa fluturave.

Krahët e pozicionuar në formë v-je të fluturës së bardhë

Çfarë ka të veçantë flutura e bardhë që i ka ndihmuar inxhinierët të projektojnë panele diellore më të avancuara?

Sensorët e brumbullit të zi të zjarrit

Ç’mund të mësojnë inxhinierët dhe studiuesit nga ky brumbull unik?

Aftësia orientuese e brumbullit

Çfarë sistemi orientimi pamor përdor brumbulli i bajgave? Dhe çfarë mund të mësojmë prej tij?

Llambushka e xixëllonjës

Si i ka frymëzuar ky insekt i vockël shkencëtarët për ta shtuar dritën e diodave, që përdoren në shumë pajisje elektronike?

Dëgjimi i mprehtë i karkalecit të blertë

Veshët e këtij insekti ngjajnë me mënyrën si punojnë veshët e njeriut. Si e ndihmon shkencën dhe inxhinierinë moderne ky sistem unik dëgjimi?

Krahu frenues i mizës

A ke menduar pse është e vështirë ta kapësh mizën? Mëso ç’kanë zbuluar shkencëtarët.

Aftësia akrobatike e mizës së uthullës

Këto insekte marrin kthesa njësoj si avionët ushtarakë, ama në një fraksion sekonde.

Merimangat

Ngjitësi i hatashëm i merimangës

Rrjeta e merimangës së shtëpisë është e fortë dhe e dobët sipas nevojës. Shih si e arrin këtë dhe me ç’qëllim.

Shikimi i mjegullt i merimangës kërcimtare

Si e llogarit distancën kjo merimangë? Pse hulumtuesit duan të imitojnë teknikën e saj?

Bimë

Bluja e shndritshme e Pollia condensata

Kjo bimë ka ngjyrën blu më të ndezur që është parë ndonjëherë te një bimë. Megjithatë, ajo nuk ka asnjë pigment blu. Ku qëndron sekreti i kësaj ngjyre vezulluese?

Matematika e bimëve

Studiuesit panë se bima e sinapit kishte një aftësi mahnitëse.