Kalo te përmbajtja

Dëshmitarët e Jehovait

Zgjidh gjuhën shqip

Bibla

Origjina dhe autenticiteti

A është Bibla libër me mençuri njerëzore?

Shiko çfarë thotë Bibla për veten.

A ka Bibla mendimet e Perëndisë?

Shumë shkrimtarë të Biblës ia dhanë meritën Perëndisë për gjërat që shkruan. Pse?

A e shkroi Moisiu Biblën?

Moisiu shkroi pjesë të Biblës. Sa veta e shkruan Biblën?

A mund ta dimë kush e shkroi Biblën?

Shkrimtarët e Biblës thonë se u drejtuan nga Perëndia dhe autori është ai. Si ta besojmë atë që është shkruar?

A ka ndryshuar Bibla?

Meqë Bibla është kaq e vjetër, si të jemi të sigurt se mesazhi i saj është i saktë?

A pajtohet shkenca me Biblën?

A ka gabime shkencore në Bibël?

A mëson Bibla se Toka është e sheshtë?

A mund t’i besohet këtij libri të lashtë?

A është Bibla një libër për të bardhët?

Cila ishte vendlindja e shkrimtarëve të Biblës; nga cila pjesë e botës ishin?

Kur u shkruan tregimet për Jezuin?

Sa kohë kaloi nga vdekja e Jezuit deri kur u shkruan ungjijtë?

Të lexojmë dhe të kuptojmë Biblën

Çfarë të nevojitet për ta kuptuar Biblën?

Pavarësisht se ç’formim ke, është e mundur që ta kuptosh mesazhin e Perëndisë në Shkrimet e Shenjta.

A ka mospërputhje në Bibël?

Shqyrto disa mospërputhje të dukje të Biblës dhe parimet që të ndihmojnë ta kuptosh saktë domethënien.

Kush ose çfarë është Fjala e Perëndisë?

Siç përdoret në Bibël, «fjala» ka më tepër se një kuptim.

Cili është kuptimi i ligjit «sy për sy»?

A nxit ligji «sy për sy» që ta vendosësh vetë në vend drejtësinë?

Çfarë janë Dhjetë Urdhërimet e Perëndisë?

Kujt iu dhanë ato? A duhet t’i zbatojnë të krishterët?

Çfarë është Tora?

Kush e shkroi Torën? A janë të përhershme mësimet e saj dhe a duhen zbatuar gjithmonë?

Profecitë dhe përdorimi i simboleve

Çfarë janë profecitë?

A parashikojnë të ardhmen të gjitha profecitë e frymëzuara nga Zoti? Jo, jo të gjitha.

Ç’kuptim kanë numrat në Bibël? Si e konsideron Bibla numerologjinë?

Shqyrto disa shembuj të kuptimit simbolik të numrave në Bibël dhe zbulo si ndryshon kjo nga numerologjia.

Çfarë tregon kronologjia biblike për vitin 1914?

Profecia e ‘shtatë kohëve’ në kapitullin 4 të Danielit përcakton me saktësi një periudhë kritike për sundimin njerëzor.

Libri i Zbulesës—Cili është kuptimi i tij?

Vetë libri thotë se ata që e lexojnë, e kuptojnë dhe e zbatojnë mesazhin e tij do të jenë të lumtur.

Kush ose çfarë është «Alfa dhe Omega»?

Pse është i përshtatshëm ky titull?

Çfarë është Jerusalemi i ri?

Si ndikon te ti ky qytet unik?

Çfarë është bisha me shtatë kokë që përmendet te kapitulli i 13-të i Zbulesës?

Bisha ka autoritet, fuqi dhe fron. Çfarë tjetër zbulon profecia e Biblës?

Çfarë është bisha me ngjyrë të kuqe të ndezur te kapitulli 17 i Zbulesës?

Gjashtë çelësa ndihmojnë të identifikohet kjo bishë e egër e llahtarshme.

Çfarë do të thotë numri 666?

Bibla zbulon kuptimin e numrit 666 dhe të damkës së bishës.

Çfarë është Babilonia e Madhe?

Bibla thotë se është edhe prostitutë, edhe qytet.

Çfarë është liqeni i zjarrit? A është i njëjtë me ferrin ose Gehenën?

Jezui ka «çelësat e ferrit», por a ka çelës për liqenin e zjarrit?

Fundi i botës

Çfarë është shenja e ‘ditëve të fundit’ ose e ‘kohës së mbarimit’?

Bibla përshkruan ngjarjet ose kushtet para «mbarimit të botës».

Çfarë është shtrëngimi i madh?

Të ashtuquajturat ‘profeci për fundin’ flasin për periudhën më të vështirë që ka parë njerëzimi. Çfarë presim që të ndodhë?

Çfarë është beteja e Harmagedonit?

Fjala Harmagedon gjendet vetëm një herë në Bibël, por Shkrimet e Shenjta i referohen shpesh kësaj beteje.

A do të shkatërrohet toka?

Bibla e tregon qartë qëllimin e Perëndisë për planetin tonë.

Kur do të vijë fundi i botës?

Për të gjetur përgjigjen, duhet të kuptojmë çfarë do të marrë fund, sipas asaj që thotë Bibla.

Çfarë do të bëjë Mbretëria e Perëndisë?

Mëso çfarë do të bëjë për ty qeveria e Perëndisë kur të sundojë tokën.

Paqja në tokë—Si do të vijë?

Mëso për premtimin e Perëndisë për të sjellë paqe në botë me anë të Mbretërisë së tij.

Njerëz, vende dhe gjëra

Çfarë mund të mësojmë nga gratë që përmend Bibla?

Shih kontrastin mes disa grave të shkëlqyera dhe të liga që përmend Bibla.

A është Maria nëna e Perëndisë?

Si Shkrimet e Shenjta, edhe historia e Krishterimit japin përgjigje të qartë për këtë bindje.

Çfarë thotë Bibla për virgjëreshën Mari?

Disa besojnë se lindja e Jezuit ishte Ngjizja Pa Mëkat. A e mbështet Bibla këtë mësim?

Cilët ishin «tre dijetarët»? A i drejtoi Zoti me anë të «yllit» të Betlehemit?

Disa prej termave që përdoren në gojëdhënat për Krishtlindjet faktikisht nuk janë në Bibël.

Kush ishte gruaja e Kainit?

Kur arsyetojmë mbi shkrimet, gjejmë përgjigje të kënaqshme të kësaj pyetjeje.

A është vetëm një mit historia e Noesë dhe e Përmbytjes së madhe?

Bibla thotë se Perëndia solli një përmbytje të madhe për të shkatërruar të ligjtë. Çfarë faktesh jep Bibla për të mbështetur pohimin e saj me origjinë hyjnore?

Çfarë është Arka e besëlidhjes?

Izraelitët e lashtë e ndërtuan me urdhër të Perëndisë. Përse u ndërtua?

A është Qefini i Torinos pëlhura me të cilën u varros Jezui?

Tri fakte të rëndësishme sigurojnë përgjigjen.

Çfarë thotë Bibla për dinozaurët?

A është në përputhje me shkencën?

Vlera praktike

A mund të më ndihmojë Bibla të kem familje të lumtur?

Këshillat e mençura nga Bibla tashmë kanë ndihmuar miliona burra e gra të kenë lumturi në shtëpi.

Problemet me paratë dhe borxhet—A mund të na ndihmojë Bibla?

Paratë nuk mund ta blejnë lumturinë, por katër parime biblike mund të të ndihmojnë për problemet financiare.

Vuaj nga një sëmundje kronike—A mund të më ndihmojë Bibla?

Po. Mëso tre hapa që të ndihmojnë të përballosh sëmundjet kronike.

A mund të më ndihmojë Bibla kur jam i dëshpëruar?

Ka tri gjëra që Perëndia jep bujarisht që të na ndihmojë të përballojmë ndjenjat e dëshpërimit.

Çfarë thotë Bibla për zemërimin?

A është ndonjëherë i justifikuar zemërimi? Çfarë duhet të bësh kur nis të zemërohesh?

A mund të të ndihmojë feja, Perëndia ose Bibla që të jesh i lumtur?

Mëso si mund të ta përmirësojë jetën tani dhe në të ardhmen miqësia me Perëndinë.

Sipas Biblës, a është e përshtatshme ta duash veten?

Jezui tha: «Duaje të afërmin si veten.» Çfarë donte të thoshte me këtë?