Kalo te përmbajtja

Dëshmitarët e Jehovait

Zgjidh gjuhën shqip

Marrëdhëniet me të tjerët

Si të zhvillosh miqësi?

Përmirëso jetën—Jeta familjare dhe miqësitë

Gëzojmë marrëdhënie të mira kur më shumë japim, sesa marrim.

Kush është mik i mirë?

Shumica e njerëzve mendojnë se është e rëndësishme të kesh miq të mirë. Si të jesh mik i mirë? Ky artikull shqyrton katër parime biblike që na udhëheqin.

Kush është një mik i vërtetë?

Miq sa për emër gjenden kollaj, por si të gjesh një mik të vërtetë?

Si të bësh miq të vërtetë?

Katër këshilla mund të të ndihmojnë që të mos kesh miqësi sipërfaqësore, por të forta.

Cilët janë miqtë e mi të vërtetë?

Mëso se si mund të ndërtosh miqësi të vërteta dhe të qëndrueshme.

A duhet ta zgjeroj rrethin e miqve?

Të jesh pjesë e një grupi të vogël miqsh mund të jetë gjë e bukur, por jo gjithmonë dobiprurëse. Pse?

Vetmia

Si ta përballoj vetminë

Vetmia kronike të dëmton shëndetin, njësoj si të pije 15 cigare në ditë. Si të shmangësh mënjanimin dhe vetminë?

Ç’të bëj nëse ndihem vetëm?

Shqyrto tri hapa si ta kapërcesh vetminë dhe të lidhësh miqësi të qëndrueshme.

Pse nuk kam shokë?

Nuk je i vetmi që ndihesh vetëm ose që nuk ke shokë. Shiko si i luftojnë të tjerët këto ndjenja.

Komunikimi dixhital

Çfarë duhet të di për postimin e fotove online?

Postimi online i fotove që të pëlqejnë më shumë është një mënyrë e kollajtë si të mbash lidhje me miqtë dhe familjarët, ama ka edhe rreziqe.

Rrjetet sociale: Tregohu i zgjuar

Kënaqu dhe ruaj sigurinë kur kontakton me miqtë online.

Çfarë duhet të di për mesazhet?

Mesazhet mund të ndikojnë te miqësitë dhe te reputacioni yt. Kupto si.

Si të tregoj mirësjellje me mesazhet?

A është e pasjellshme ta ndërpresësh bisedën thjesht për të lexuar një mesazh? Apo mendon se e pasjellshme është ta shpërfillësh mesazhin dhe të vazhdosh bisedën?

Takimet

Shoqëri apo dashuri?—Pjesa 1: Çfarë sinjalesh po më dërgon?

Këto këshilla të ndihmojnë të kuptosh nëse dikush po të dërgon sinjale romantike apo do vetëm shoqërinë tënde.

Shoqëri apo dashuri?​—Pjesa 2: Çfarë sinjalesh po dërgoj?

A mund të arrijë shoku yt në përfundimin se ti po kërkon më shumë se shoqëri? Shiko këto sugjerime.

Kur një miqësi kalon cakun

A i thua vetes: «Jemi vetëm shokë.» Nëse po, shqyrto parimet biblike që të kuptosh nëse është vërtet kështu.

Dashuri apo fiksim?

Shih çfarë është fiksimi dhe dashuria e vërtetë.

A është flirtimi zbavitje e padëmshme?

Çfarë është në të vërtetë flirtimi? Pse flirtojnë disa? A është i rrezikshëm?

Çfarë është dashuria e vërtetë?

Parimet biblike mund t’i ndihmojnë të krishterët të zgjedhin bashkëshort të mirë dhe të tregojnë dashuri të vërtetë për njëri-tjetrin kur martohen.

A jam gati të lidhem me dikë?

Përgjigjju katër pyetjeve që të ndihmojnë të kuptosh nëse je gati të lidhesh.

A jam gati për t’u martuar?

Që t’i përgjigjesh kësaj pyetjeje, ke nevojë të njohësh mirë veten. Një vetëshqyrtim i ndershëm do të të ndihmojë.

A është njeriu i duhur për mua?

Si të shohësh përtej sipërfaqes dhe të kuptosh si është vërtet shoku yt?

A duhet të ndahemi? (Pjesa 1)

Martesa zgjat gjithë jetën. Prandaj, nëse ke dyshime për njeriun që je lidhur, mos i shpërfill ndjenjat.

A duhet të ndahemi? (Pjesa 2)

T’i japësh fund lidhjes nuk është kurrë e lehtë. Cila është mënyra më e mirë për ta bërë këtë?

Kur një lidhje merr fund

Si mund të bësh para pas një ndarjeje të dhembshme?

Si të zgjidhim mosmarrëveshjet?

Çfarë thotë Bibla për zemërimin?

A është ndonjëherë i justifikuar zemërimi? Çfarë duhet të bësh kur nis të zemërohesh?

Si të bëjmë paqe?

Parimet praktike të Biblës kanë ndihmuar që ish-armiqtë të bëjnë paqe e madje të bëhen miq.

Ç’do të thotë të falësh?

Bibla tregon pesë hapa që të ndihmojnë të falësh.

Si të falësh?

Pse është kaq e vështirë të falësh? Ja si të ndihmojnë këshillat e Biblës.

Udha e lumturisë—Falja

Një jetë e mbushur me zemërim e mëri nuk është as e lumtur, as e shëndetshme.