Kalo te përmbajtja

Kalo te përmbajtja

Dëshmitarët e Jehovait

Zgjidh gjuhën shqip

Shtëpi si tenda që quhen jurte në luginën e Tash-Rabatit

 VENDE DHE POPUJ

Një vizitë në Kirgizistan

Një vizitë në Kirgizistan

RRETHUAR nga male të larta, majat e të cilave mbulohen me borë, Kirgizistani gjendet në Azinë Qendrore dhe kufizohet me Kazakistanin, Uzbekistanin, Taxhikistanin dhe Kinën. Malet zënë gati 90 për qind të vendit. Në Kirgizistan ndodhet maja më e lartë e vargmalit Tian-Shan, 7.439 metra mbi nivelin e detit. Pyjet mbulojnë rreth 4 për qind të sipërfaqes së tij tokësore. Ndaj, ia vlen të përmendet se një nga pyjet më të mëdha natyrore të arrave në planet është në Kirgizistan.

Dëshmitarët e Jehovait po u mësojnë Biblën mijëra njerëzve në Kirgizistan

Populli kirgiz spikat për mikpritjen dhe respektin. Atje e kanë zakon t’i drejtohen me «ju» një më të rrituri e t’i lirojnë vendin në një mjet të transportit publik, si dhe ta nderojnë duke i ofruar vendin më të mirë në tavolinë.

Në përgjithësi, familjet kanë tre fëmijë ose më shumë. Zakonisht, çuni më i vogël rri me prindërit, madje edhe pas martese, dhe kujdeset për ta ndërsa plaken.

 Që të vogla, gocat mësojnë si të jenë shtëpiake të mira. Nga mesi i adoleshencës janë goxha të zonja që të mbajnë një familje. Për nusen përgatitet një pajë që përfshin shtresa, lloj-lloj rrobash dhe një qilim të bërë me dorë. Dhëndri paguan çmimin e nuses në pará dhe gjë të gjallë.

Në gëzime dhe funerale therin një dele ose kalë. Ndahet në pjesë dhe secila prej tyre mendohet se kujt t’i jepet. Çdo mysafiri i takon racioni sipas moshës a pozitës, pra sërish respekti është elementi kyç i kësaj tradite. Pastaj shërbehet beshbarmak, gatim tradicional që hahet me duar.

Komuz, instrument muzikor popullor