Në një anketë globale të vitit 2012, gjysma pranuan se blinin gjëra që nuk u nevojiteshin vërtet. Dy të tretat shprehën shqetësimin se njerëzit blejnë tepër. Një shqetësim i tillë është më se me vend. Mjaft konsumatorë janë zhytur në borxhe që rriten gjithnjë e më shumë. Studiuesit thonë se blerjet me tepri, në vend që të na kënaqin, mund të na shkaktojnë më tepër stres e mërzi. Po atëherë pse blejmë kaq shumë?

NE KONSUMATORËT bombardohemi pa pushim nga reklamat. Cili është qëllimi i tyre? Të kthejnë dëshirat në nevoja. Tregtuesit e dinë se konsumatorët udhëhiqen kryesisht nga emocionet. Prandaj reklamat dhe procesi i blerjes organizohen në mënyrë të atillë që të shkaktojnë sa më shumë emocion.

Libri Pse njerëzit blejnë gjëra që nuk u duhen (anglisht) thotë: «Kur mendon për të blerë diçka, konsumatorit shpesh i aktivizohet fantazia duke bluar në mendje si ta gjejë, si ta blejë e si ta bëjë të vetën.» Disa ekspertë dyshojnë se blerësit mund të emocionohen kaq shumë kur bëjnë pazar, sa u vërshon adrenalina në gjak. Eksperti i reklamave Xhim Pulër shpjegon: «Nëse shitësi nuhat që blerësi është shumë i emocionuar dhe i ka rënë armatura mbrojtëse, ai mund ta shfrytëzojë këtë.»

Si të mbrohesh që të mos biesh pre e reklamuesve dinakë? Lëri mënjanë emocionet dhe krahaso premtimet e reklamave me realitetin.

 PREMTIMI: «Të përmirëson cilësinë e jetës»

Është më se normale të duam një jetë më të mirë. Reklamuesit na bombardojnë me mesazhe që të gjitha dëshirat tona, si shëndet më i mirë, siguri, lehtësim nga stresi dhe marrëdhënie më të mira, mund të arrihen duke blerë gjërat e duhura.

REALITETI:

Ndërsa rritim zotërimet, faktikisht cilësia e jetës mund të ulet. Duhen më tepër kohë dhe para për t’u kujdesur për gjërat materiale. Niveli i stresit rritet nga borxhet dhe ke më pak kohë për familjen dhe miqtë.

Ndërsa rritim zotërimet, faktikisht cilësia e jetës mund të ulet.

Parimi: «Edhe kur dikush ka me bollëk, jeta e tij nuk varet nga gjërat që zotëron.»Luka 12:15.

PREMTIMI: «Të rrit statusin dhe prestigjin»

Të paktë janë ata që e pranojnë se blejnë për t’u bërë përshtypje të tjerëve. Por Xhim Pulër thotë: «Kur njerëzit blejnë, një motiv kryesor është për të konkurruar miqtë, fqinjët, kolegët dhe të afërmit.» Ja pse shpesh në reklama tregohet që një produkt përdoret nga njerëz të suksesshëm e të pasur. Mesazhi është: «Ky mund të jesh ti!»

REALITETI:

Nëse e matim vlerën tonë duke u krahasuar me të tjerët, krijojmë një rreth vicioz pakënaqësie. Kur arrijmë një nivel të aspiruar, menjëherë fillojmë të ëndërrojmë si të arrijmë nivelin tjetër.

Parimi: «Ai që do argjendin, nuk do të ngopet me argjend.»Eklisiastiu 5:10.

PREMTIMI: «Përcakton kush je»

Libri Sende që vezullojnë (anglisht) shpjegon: «Shpesh u tregojmë të tjerëve cilët jemi (ose cilët do të donim të ishim) nëpërmjet gjërave që përdorim dhe ekspozojmë.» Reklamuesit e dinë këtë dhe përpiqen që t’u bashkangjitin markave të produkteve, sidomos atyre luksozeve, vlera dhe stile jete të caktuara.

Si e sheh veten dhe si do që të të shohin të tjerët? Si njeri të modës? Sportiv? Pavarësisht nga imazhi që synon, reklamat premtojnë se, nëse thjesht blen markën e duhur, mund të bëhesh njeriu që dëshiron.

REALITETI:

Asnjë produkt nuk mund të ndryshojë atë që jemi dhe të na veshë cilësi të admirueshme, si ndershmëria dhe besnikëria.

Parimi: «Stolisja juaj të mos jetë . . . vënia e stolive prej ari ose veshjet e sipërme, por le të jetë njeriu i fshehtë i zemrës.»1 Pjetrit 3:3, 4.