SHTEGTIMI i gjelëzës së vogël bishtvijëzuar është një nga më mahnitësit që ka parë njeriu. Udhëtimi i saj prej 11.000 kilometrash mund të zgjatë më shumë se tetë ditë.

Shqyrto faktet: Hulumtuesit mendojnë se disa lloje zogjsh orientohen me anë të fushës magnetike të tokës, sikur të kenë një busull brenda trurit. Ka të ngjarë që, veç kësaj, gjelëza orientohet ditën me anë të diellit dhe natën me anë të yjeve. Duket se ajo ndien edhe afrimin e stuhive, e kështu mund të shfrytëzojë erërat shoqëruese. Por, kur vjen puna te hollësitë se si e bën ky zog këtë udhëtim të pabesueshëm, ekspertët mbeten pa fjalë. Biologu Bob Gill thotë: «Kam 20 vjet që i studioj dhe prapë më lënë gojëhapur.»

Si mendon? A erdhi me evolucion sistemi i orientimit i gjelëzës së vogël bishtvijëzuar? Apo është projektuar?