Psalmet 69:1-36

  • Lutje për shpëtim

    • «Zelli për shtëpinë tënde më ka përpirë» (9)

    • «Përgjigjmu shpejt!» (17)

    • «Për të shuar etjen më sollën uthull» (21)

Për mjeshtrin e korit; të luhet sipas melodisë: «Zambakët.» Psalm i Davidit. 69  Shpëtomë, o Perëndi, se ujërat po më mbytin, po ma marrin jetën.+   Thellë në llucë jam fundosur e toka më rrëshqet nën këmbë;+në ujëra të thella kam rënë e rryma më ka marrë me vete.+   U lodha së thirruri+ e zëri m’u ngjir,sytë m’u venitën tek prisja Perëndinë tim.+   Ata që më urrejnë pa shkak,+janë më të shumtë se fijet e flokëve të mi. Armiqtë e mi të pabesë,*po, ata që duan të më heqin qafe, janë shtuar shumë;m’u desh ta ktheja mbrapsht atë që as nuk e kisha vjedhur.   O Perëndi, ti e njeh marrëzinë time,fajin tim prej teje unë s’mund ta fsheh.   O Zotëri Sovran, Jehovai i ushtrive,mos u turpërofshin prej meje ata që shpresojnë te ti! Mos u poshtërofshin prej meje ata që të kërkojnë ty, o Perëndi i Izraelit!   Për hirin tënd po duroj sharjet+e turpi ma ka mbuluar tërë fytyrën.+   Jam bërë i panjohur për vëllezërit e mi,i huaj për bijtë e nënës sime.+   Zelli për shtëpinë tënde më ka përpirë,+dhe sharjet e atyre që të shanin, kanë rënë mbi mua.+ 10  Më shanin kur e përulja veten dhe agjëroja.* 11  U bëra gazi i botës* kur vishesha vetëm me copë thesi.* 12  E tani, ata që ulen te porta e qytetit më marrin nëpër gojë,dhe pijanecët më bëjnë refrenin e këngës së tyre. 13  O Jehova, ardhtë lutja ime në veshët e tu në një kohë të favorshme,+ o Perëndi! Përgjigjmu me dorën tënde shpëtimtare+ për hir të dashurisë sate besnike të pakufishme. 14  Nxirrmë nga lluca e mos më lër të fundosem! Çliromë nga ata që më urrejnë dhe nga këto ujëra të thella!+ 15  Mos lër që ujërat e rrëmbyera të më marrin me vete,+mos e lër thellësinë e detit të më përpijë,as pusin* të mbyllë gojën e vet mbi mua!+ 16  Përgjigjmu, o Jehova, sepse dashuria jote besnike është e mirë!+ Kthehu nga unë për hir të mëshirës sate të madhe!+ 17  Mos i largo sytë nga shërbëtori yt!+ Përgjigjmu shpejt se jam në pikë të hallit!+ 18  Eja pranë meje e më shpëto! Më shpengo* nga duart e armiqve të mi! 19  Ti vetë e sheh poshtërimin, turpin e çnderimin që po duroj,+se të gjithë armiqtë e mi janë para syve të tu. 20  Sharjet ma kanë thyer zemrën dhe plaga s’shërohet.* Shpresoja që dikush të ma qante hallin, por s’kishte njeri,+prisja që dikush të më ngushëllonte, por s’gjeta asnjë.+ 21  Por në vend të ushqimit më dhanë helm*+e për të shuar etjen më sollën uthull.+ 22  U bëftë tryeza e tyre grackëdhe bollëku iu ktheftë në lak!+ 23  Iu errshin sytë që të mos shohindhe iu dridhshin këllqet pa pushim! 24  Derdhe mbi ta indinjatën tënde!* Zemërimi yt i zjarrtë i përpiftë!+ 25  U shkretoftë kampi i tyre,*e në tendat e tyre mos banoftë kush,+ 26  sepse përndjekin atë që godite ti,e gjithë qejf flasin për dhembjet e atyre që ti plagose. 27  Grumbullo faj mbi faj sipër kokës së tyre! Mos e gëzofshin drejtësinë tënde! 28  U shofshin nga libri i jetës!*+ Mos iu shkrofshin emrat mes të drejtëve!+ 29  Por ti, o Perëndi, më shpëto e më mbro,se jam i dërrmuar e nga dhembjet rënkoj!+ 30  Për emrin tënd, o Perëndi, do të këndoj lavde e me falënderime ty do të të madhëroj. 31  Kjo do t’i pëlqejë Jehovait më shumë se një dem,po, më shumë se një dem me brirë e thundra.+ 32  Zemërbutët do të shohin mirësinë e Perëndisë dhe do të gëzojnë. Zemrat tuaja u përtërifshin, o ju që kërkoni Perëndinë, 33  sepse Jehovai i dëgjon të varfrit+e nuk ka për ta përbuzur popullin e vet të robëruar.+ 34  Qiejt e toka, detet e çdo gjë që lëviz në to, le t’i japin lavdi atij,+ 35  sepse Perëndia do ta shpëtojë Sionin+dhe do t’i ndërtojë qytetet e Judës;në të do të banojë populli i tij e do ta marrë si pronë. 36  Pasardhësit e shërbëtorëve të tij do ta trashëgojnë,+dhe ata që e duan emrin e tij,+ do të banojnë në të.

Shënime në fund të faqes

Ose «armiqtë e mi pa shkak».
Një mundësi tjetër «kur vajtoja dhe agjëroja».
Fjalë për fjalë «shprehje proverbiale».
Ose «gropën».
Shih Fjalorthin, «Shpërblesa; Shpengimi».
Ose «dhe po më mbyt dëshpërimi».
Ose «bimë helmuese».
Ose «tërbimin tënd!»
Ose «kampi i tyre i rrethuar me mure».
Ose «libri i të gjallëve!»