Psalmet 18:1-50

  • Të lëvdojmë Perëndinë që sjell shpëtim

    • «Jehovai është shkrepi im» (2)

    • Jehovai është besnik me besnikët (25)

    • Udha e Perëndisë është e përsosur (30)

    • «Përulësia jote më bën të madh» (35)

Për mjeshtrin e korit. Nga shërbëtori i Jehovait, Davidi, i cili ia drejtoi fjalët e kësaj kënge Jehovait, ditën që Jehovai e shpëtoi nga dora e gjithë armiqve dhe nga dora e Saulit. Ai tha:+ 18  Ty të kam në zemër, o Jehova, forca ime!+   Jehovai është shkrepi im, kalaja ime, çlirimtari im;+Perëndia është shkëmbi im,+ tek ai gjej strehë;ai është mburoja ime dhe briri im i shpëtimit,* streha* ime e sigurt.+   I lutem Jehovait, se veç ai është i denjë të lëvdohet,veç ai do të më shpëtojë nga armiqtë e mi.+   Litarët e vdekjes më mbështollën,+një lumë njerëzish pa pikë vlere më tmerruan.+   Litarët e Varrit* rreth vetes m’u mbështollën,grackat e vdekjes përpara më dolën.+   Në vuajtjen time Jehovait i lutesha,Perëndisë tim për ndihmë i thërrisja. Nga tempulli i tij, zërin ma dëgjoi,+e në vesh, thirrja ime për ndihmë i shkoi.+   Atëherë toka nisi të dridhej e të tundej;+themelet e maleve u lëkundën,e nga zemërimi i tij, u shkundën vendit.+   Nga flegrat e hundës tym i dolie nga goja zjarr që përpin, i gufoi,+prush i ndezur prej tij flakëroi.   Ndërsa zbriste, qiejt i përkuli,+e nën këmbët e tij re të murrme kishte.+ 10  Hipur në një kerubin, erdhi duke fluturuar,+hipur në krahët e një engjëlli* si shigjetë u lëshua.+ 11  E më pas me errësirën në çdo anë u mbulua,+në retë e dendura+ e të errëta të shtrëngatës u strehua. 12  Nga drita shkëlqimplotë e pranisë së tij,breshër dhe thëngjij të zjarrtë i çanë retë me furi. 13  Pastaj nga qielli Jehovai nisi të gjëmonte,+e kur zëri i Më të Lartit kumboi,+breshër dhe thëngjij të zjarrtë vërshuan. 14  I hallakati armiqtë e mi me shigjetat që vrik u hodhi,+me rrufetë që mbi ta lëshoi, krejt i hutoi.+ 15  Nga qortimi yt, o Jehova,nga shkulmi i frymës së flegrave të tua,shtretërit e lumenjve* dolën në shesh,+themelet e tokës u zbuluan.+ 16  Nga atje lart, ai dorën shtriu e më mori,e nga të thellat ujëra më nxori.+ 17  Nga armiqtë e mi të fuqishëm më shpëtoi,+nga më të fortët që më urrenin, më çliroi.+ 18  Në ditë të keqe ata m’u vërsulën,+por Jehovai m’u bë krah. 19  Në një vend të sigurt* më çoi;i kënaqur ishte me mua, ndaj më shpëtoi.+ 20  Jehovai më shpërblen sipas drejtësisë sime,+po, sipas pafajësisë* së duarve të mia më shpërblen,+ 21  sepse në udhët e Jehovait kam qëndruar,Perëndinë tim nuk e kam braktisur, jo, me ligësi nuk kam vepruar. 22  Të gjitha ligjet e tij përpara syve i kam,statutet e tij nuk do t’i shpërfill. 23  I pafaj do të mbetem në sytë e tij+e mëkatit larg do t’i rri.+ 24  Jehovai më shpërbleftë sipas drejtësisë sime,+sipas pafajësisë së duarve të mia në sytë e tij!+ 25  Me besnikun, ti vepron me besnikëri,+të pafajshmin nuk e ngarkon me faj,+ 26  me zemërpastrin, tregohesh i pastër,+por me dredharakun, tregohesh mendjemprehtë.+ 27  Vërtet, ti e shpëton të përulurin,*+por e ul poshtë fodullin.*+ 28  Llambën time, veç ti, o Jehova, e ndriçon,ti, o Perëndia im, hedh dritë mbi errësirën që më rrethon.+ 29  Falë ndihmës sate, banda kusarësh mund të sulmoj,+falë fuqisë së Perëndisë, mure mund të kaloj.+ 30  E përsosur është udha e Perëndisë së vërtetë,+e kulluar është fjala e Jehovait.+ Ai është mburoja e të gjithë atyre që gjejnë strehë tek ai.+ 31  E kush tjetër është Perëndi veç Jehovait?!+ Kush tjetër është shkëmb veç Perëndisë tonë?!+ 32  Perëndia i vërtetë më vesh me fuqi,+e nga udha ime ai heq çdo pengesë.+ 33  Këmbëlehtë si dreri më bën të vrapoj,ndaj në shpate të thepisura i palëkundur qëndroj.+ 34  Ai m’i stërvit duart për luftë,ndaj me krahët e mi mund të tendos një hark bakri. 35  Me mburojën tënde të shpëtimit ti më mbron,+me të djathtën tënde më mbështet;*përulësia jote më bën të madh.+ 36  Shtegun ku eci, ti e bën të gjerë,ndaj këmbët nuk do të më shkasin asnjëherë.+ 37  Do t’i ndjek e do t’i zë armiqtë e mi,pa i shfarosur, nuk do të kthehem kurrsesi. 38  Copë-copë do t’i bëj sa të mos ngrihen më,+në këmbët e mia përtokë do të bien. 39  Për betejë, ti do të më japësh fuqie armiqtë e mi do t’i shembësh nën këmbët e mia.+ 40  Falë teje, kundërshtarët e mi do t’ia mbathin,e unë do t’i shfaros* ata që më urrejnë.+ 41  Për ndihmë ata thërrasin, por s’ka kush i shpëton;madje i thërrasin edhe Jehovait, por ai nuk i dëgjon. 42  Grimca-grimca do t’i bëj si pluhurin që era e merr tutje,tej do t’i flak si llucën e rrugëve. 43  Nga akuzat e pareshtura të popullit tim do të më shpëtosh,+si kreun e kombeve ti do të më caktosh;+po, një popull që s’e kam njohur, do të më shërbejë.+ 44  Me të dëgjuar për mua, do të më nënshtrohen;të huajt do të struken kokulur para meje.+ 45  Të huajve s’do t’u mbetet fije guximi,*e nga fortesat do të dalin me ethe drithërimi. 46  Jehovai është gjallë! Shkëmbi+ im qoftë lëvduar! Perëndia i shpëtimit tim qoftë lartësuar!+ 47  Perëndia i vërtetë hakun ma merr;+nën këmbët e mia popujt i shtie. 48  Nga armiqtë e mi të zemëruar, ti më çliron,më ngre lart mbi këdo që më sulmon,+nga njerëzit e dhunshëm më shpëton. 49  Ja pse, o Jehova, mes kombeve do të të lëvdoj,+e për emrin tënd lavde do të këndoj!*+ 50  Me dorën tënde shpëtimtare,* mbretin e çliron,+të mirosurit* tënd dashuri besnike i tregon,+po, Davidit dhe pasardhësit* të tij, përgjithmonë.+

Shënime në fund të faqes

Ose «dhe shpëtimtari im i fuqishëm». Shih Fjalorthin, «Briri».
Ose «kalaja».
Ose «e Sheolit», pra, të varrit të përbashkët të njerëzimit. Shih Fjalorthin.
Ose «mbi krahët e erës». Fjalë për fjalë «e një fryme». Shih Fjalorthin.
Ose «kanalet e ujit».
Ose «të hapur».
Fjalë për fjalë «pastërtisë».
Ose «të munduarin».
Fjalë për fjalë «sytë fodullë».
Ose «më ndihmon».
Fjalë për fjalë «do t’i bëj të heshtin».
Ose «do të ligështohen».
Ose «do të luaj melodi!»
Ose «Me fitore madhështore».
Fjalë për fjalë «farës».