Ezekieli 33:1-33

  • Përgjegjësitë e rojës (1-20)

  • Lajmi për rënien e Jerusalemit (21, 22)

  • Mesazh për banorët e qyteteve të shkretuara (23-29)

  • Populli nuk ia vë veshin mesazhit (30-33)

    • Ezekieli «si një këngë dashurie» (32)

    • «Mes tyre ka qenë një profet» (33)

33  Fjala e Jehovait m’u drejtua përsëri:  «Bir njeriu, thuaju bijve të popullit tënd:+ ‘Ta zëmë se unë sjell shpatën kundër një vendi,+ dhe populli i atij vendi zgjedh një burrë që e vë si rojë,  dhe ky e sheh shpatën të vijë kundër vendit, i bie bririt dhe e paralajmëron popullin.+  Nëse dikush e dëgjon tingullin e bririt, por nuk ia vë veshin paralajmërimit,+ e shpata vjen dhe i merr jetën,* gjaku i tij do të bjerë mbi kokën e vet.*+  Ai e dëgjoi tingullin e bririt, por nuk ia vuri veshin paralajmërimit. Gjaku i tij do të bjerë mbi të. Po t’ia kishte vënë veshin paralajmërimit, do të kishte shpëtuar jetën.  Por, nëse roja e sheh shpatën të vijë dhe nuk i bie bririt,+ e kështu populli nuk paralajmërohet, dhe shpata vjen e i merr jetën ndokujt, ky do të vdesë për fajin e vet, kurse gjakun e tij do t’ia kërkoj rojës.’*+  Kurse ty, o bir njeriu, unë të kam caktuar si rojë për shtëpinë e Izraelit; kur të dëgjosh fjalët e gojës sime, paralajmëroji ata nga ana ime.+  Po t’i them të ligut: ‘O i lig, ke për të vdekur’,+ por ti nuk e paralajmëron që ta lërë rrugën e tij, ai do të vdesë për fajin e vet+ meqenëse është i lig, por gjakun e të ligut do ta kërkoj nga ti.  Por, nëse e paralajmëron të ligun që ta lërë rrugën e tij, dhe ai refuzon të heqë dorë nga kjo rrugë, ai do të vdesë për fajin e vet,+ kurse ti do ta shpëtosh jetën tënde.+ 10  Tani, o bir njeriu, thuaji shtëpisë së Izraelit: “Ju keni thënë: ‘Rebelimet dhe mëkatet tona rëndojnë mbi ne, e ne po tretemi prej tyre.+ Si mund të mbetemi gjallë atëherë?!’”+ 11  Thuaju: ‘Siç është e vërtetë që unë rroj,​—thotë Zotëria Sovran Jehova,—​unë nuk kënaqem me vdekjen e të ligut,+ por kënaqem kur i ligu kthen rrugë+ e vazhdon të jetojë.+ Kthehuni, kthehuni nga rrugët tuaja të këqija!+ Pse të vdisni, o shtëpi e Izraelit?!’+ 12  Ti, o bir njeriu, thuaju bijve të popullit tënd: “Drejtësia nuk do ta shpëtojë të drejtin nëse rebelohet;+ as ligësia nuk do ta pengojë të ligun nëse heq dorë prej saj.+ Asnjë i drejtë nuk do të vazhdojë të jetojë falë drejtësisë së tij, ditën kur të mëkatojë.+ 13  Nëse i them të drejtit: ‘Ke për të jetuar’, por ai ka besim në drejtësinë e vet dhe bën atë që është e gabuar,*+ asnjë nga veprat e tij të drejta nuk do të kujtohet. Përkundrazi, do të vdesë për të këqijat që bëri.+ 14  Nëse i them të ligut: ‘Ke për të vdekur’, por ai largohet nga mëkati i vet dhe gjykon me drejtësi e bën atë që është e drejtë,+ 15  kthen atë që ka marrë peng,+ shlyen ato që ka grabitur+ dhe ecën sipas ligjeve që japin jetë, duke mos bërë atë që është e gabuar, ai ka për të jetuar.+ Ai nuk do të vdesë. 16  Asnjë nga mëkatet që ka bërë, nuk do t’i llogaritet.*+ Ngaqë ka gjykuar me drejtësi dhe ka bërë atë që është e drejtë, me siguri do të vazhdojë të jetojë.”+ 17  Mirëpo populli yt ka thënë: ‘Udha e Jehovait nuk është e drejtë’, kur në fakt udha e tyre nuk është e drejtë. 18  Nëse i drejti largohet nga drejtësia dhe bën atë që është e gabuar, ai duhet të vdesë.+ 19  Nëse i ligu largohet nga ligësia, gjykon me drejtësi dhe bën atë që është e drejtë, ai do të vazhdojë të jetojë falë tyre.+ 20  Ju keni thënë: ‘Udha e Jehovait nuk është e drejtë.’+ Por unë do ta gjykoj secilin prej jush sipas udhëve të veta, o shtëpi e Izraelit.» 21  Pas ca kohësh, vitin e 12-të të mërgimit tonë, ditën e pestë të muajit të dhjetë, një burrë që kishte arritur t’ia mbathte nga Jerusalemi, erdhi tek unë+ e më tha: «Qyteti ra!»+ 22  Një mbrëmje, para se të vinte ai që kishte arritur t’ia mbathte, fuqia* e Jehovait kishte vepruar tek unë dhe ma kishte hapur gojën. Kështu, para se ai të vinte tek unë në mëngjes, goja më ishte hapur dhe nuk isha më memec.+ 23  Pastaj fjala e Jehovait m’u drejtua: 24  «Bir njeriu, banorët e qyteteve të shkretuara+ thonë për Izraelin: ‘Abrahami ishte vetëm një, e megjithatë e shtiu në dorë vendin.+ Por ne jemi shumë, kështu që pa diskutim ky vend na përket neve si pronë.’ 25  Prandaj u thuaj atyre: “Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘Ju e hani mishin me gjak,+ i mbani sytë tek idhujt tuaj të pështirë* dhe vazhdoni të derdhni gjak.+ E pse ju përket juve si pronë?! 26  Ju keni treguar besim te shpata juaj,+ vazhdoni të ndiqni zakone të neveritshme dhe keni çnderuar secili gruan e tjetrit.*+ E pse ju përket juve si pronë?!’”+ 27  Thuaju: “Kështu thotë Zotëria Sovran Jehova: ‘Siç është e vërtetë që unë rroj, kush banon në qytetet e shkretuara, do të bjerë i vdekur nga shpata; atë që është në fushë, do t’ua jap kafshëve të egra si ushqim, kurse ata që janë futur nëpër fortesa e shpella, do të vdesin nga sëmundjet.+ 28  Unë do ta kthej vendin në një shkretëtirë krejtësisht të pabanuar+ dhe krenaria e arroganca e tij do të marrin fund; malet e Izraelit do të mbeten të shkreta+ dhe askush nuk do të kalojë nëpër to. 29  Kur ta kem kthyer vendin në një shkretëtirë krejtësisht të pabanuar+ për shkak të të gjitha gjërave të neveritshme që kanë bërë,+ ata kanë për ta marrë vesh se unë jam Jehovai.’” 30  O bir njeriu, njerëzit e popullit tënd po flasin për ty pranë mureve dhe hyrjeve të shtëpive.+ Njëri i thotë tjetrit, secili vëllait të vet: ‘Hajde të dëgjojmë fjalët që vijnë nga Jehovai.’ 31  Ata do të dynden që të ulen para teje siç bën zakonisht populli im dhe do të dëgjojnë fjalët e tua, por nuk do t’i zbatojnë,+ sepse me fjalë të bëjnë lajka, por me zemër lakmojnë fitime të pandershme. 32  Ja, ti je për ta si një këngë dashurie, që këndohet me zë të ëmbël duke i rënë bukur një instrumenti me tela. Ata do t’i dëgjojnë fjalët e tua, por asnjëri s’do t’i zbatojë. 33  E kur të gjitha këto fjalë të përmbushen​—sepse do të përmbushen—​ata kanë për ta marrë vesh se mes tyre ka qenë një profet.»+

Shënimet

Fjalë për fjalë «e merr me vete».
Ose «ai do të jetë fajtor për vdekjen e vet».
Ose «për gjakun e tij do t’i kërkoj llogari rojës».
Ose «bën padrejtësi».
Fjalë për fjalë «nuk do t’i kujtohet».
Fjalë për fjalë «dora».
Kjo fjalë hebraike mund të lidhet me një fjalë që do të thotë «bajgë» dhe përdoret për të shprehur përbuzje.
Ose «e të afërmit». Shih Fjalorthin.