Romakëve 12:1-21

  • T’i paraqitim trupat tanë si një flijim të gjallë (1, 2)

  • Dhurata të ndryshme, por i njëjti trup (3-8)

  • Këshilla për jetën si të krishterë të vërtetë (9-21)

12  Prandaj, vëllezër, ju përgjërohem për hir të dhembshurisë së Perëndisë, t’i paraqitni trupat tuaj+ si një flijim të gjallë, të shenjtë+ e të pranueshëm për Perëndinë, që t’i bëni shërbim të shenjtë me fuqinë tuaj për të arsyetuar.+  Mjaft u brumosët* sipas kallëpit të kësaj bote,* por transformohuni duke përtërirë mendjen,+ që të siguroheni*+ cili është vullneti i mirë, i pranueshëm e i përsosur i Perëndisë.  Për hir të mirësisë së pamerituar që m’u tregua, i them gjithsecilit prej jush të mos mendojë për veten më shumë se ç’duhet,+ por të ketë mendje të shëndoshë,* secili sipas besimit që i ka dhënë* Perëndia.+  Në fakt, sikurse në trup kemi shumë gjymtyrë+ dhe jo të gjitha kryejnë të njëjtin funksion,  po ashtu edhe ne, ndonëse jemi shumë, jemi një trup i vetëm në unitet me Krishtin dhe secili është gjymtyrë që i përket tjetrit.+  Të gjithë kemi dhurata të ndryshme falë mirësisë së pamerituar që na është treguar.+ Prandaj, nëse kemi dhuratën për të profetizuar, le të profetizojmë në përputhje me besimin që kemi;  nëse kemi dhuratën për të shërbyer, le t’i shërbejmë njëri-tjetrit; nëse kemi dhuratën për të mësuar, le të jepemi pas mësimdhënies;+  ai që inkurajon,* le të japë inkurajim;+ ai që jep,* le ta bëjë këtë dorëhapur;+ ai që merr drejtimin, le ta bëjë këtë me merak;*+ dhe ai që tregon mëshirë, le ta bëjë këtë me gëzim.+  Dashuria juaj të jetë pa hipokrizi.+ Urreni thellësisht të keqen,+ kapuni fort pas së mirës. 10  Kini dashuri vëllazërore dhe përzemërsi të ngrohtë për njëri-tjetrin. Jini të parët* për të nderuar njëri-tjetrin.+ 11  Jini të papërtuar e jo përtacë.*+ Lëreni frymën e shenjtë të vlojë si zjarr në zemrat tuaja.+ Shërbejini Jehovait* si skllevër.+ 12  Gëzoni në shpresë. Qëndroni në shtrëngime.*+ Ngulmoni në lutje.+ 13  Mbështetini të shenjtët sipas nevojave të tyre.+ Ndiqni udhën e mikpritjes.+ 14  Bekoni ata që ju përndjekin,+ po, bekojini e mos i mallkoni.+ 15  Gëzoni me ata që gëzojnë dhe qani me ata që qajnë. 16  Mendoni për të tjerët njësoj si për veten; mos e kini mendjen te gjërat e mëdha,* por t’ju drejtojnë gjërat e thjeshta.*+ Mos e mbani veten për të mençur.+ 17  Mos ia ktheni askujt të keqen me të keqe.+ Kini merak të bëni gjëra që janë të shkëlqyera në sytë e të gjithë njerëzve.* 18  Nëse është e mundur dhe aq sa varet nga ju, jini paqësorë me të gjithë.+ 19  Mos u hakmerrni për veten, o të dashur, por lërini vend zemërimit të tij të furishëm,*+ sepse është shkruar: «‘Hakmarrja më përket mua, unë do të shpaguaj’,—thotë Jehovai.»*+ 20  Por «nëse armiku yt është i uritur, jepi të hajë, e nëse është i etur, jepi diçka për të pirë, sepse kështu do të grumbullosh thëngjij të ndezur mbi kokën e tij».*+ 21  Mos e lejo të keqen të të mundë, por vazhdo ta mundësh të keqen me të mirën.+

Shënimet

Ose «Mjaft u modeluat».
Ose «të këtij sistemi; të këtij rendi». Shih Fjalorthin.
Ose «të vërtetoni».
Ose «gjykim të mirë».
Ose «i ka ndarë».
Ose «nxit; jep zemër».
Ose «kontribuon».
Ose «me zell».
Ose «Merrni iniciativën».
Ose «Jini të papërtuar (të palodhur; të zellshëm) në punët tuaja».
Ose «vështirësi».
Ose «modeste».
Ose «mos rendni pas synimeve ambicioze».
Ose «sipas këndvështrimit të të gjithë njerëzve».
Domethënë, zemërimit të furishëm të Perëndisë.
Domethënë, do t’ia zbutësh zemrën dhe do t’ia shkrish ashpërsinë.