Romakëve 10:1-21

  • Si të quhemi të drejtë në sytë e Perëndisë (1-15)

    • Shpallja e besimit para të gjithëve (10)

    • Shpëtimi vjen kur thërrasim emrin e Jehovait (13)

    • Këmbët e bukura të atyre që shpallin lajmin e mirë (15)

  • Izraelitët e hedhin poshtë lajmin e mirë (16-21)

10  Vëllezër, ma do zemra dhe i përgjërohem Perëndisë për izraelitët, që të shpëtojnë.+  Vërtet, mund t’ju them se ata kanë zell për Perëndinë,+ por jo sipas njohurisë së saktë.  Meqë nuk e kuptojnë ç’është drejtësia e Perëndisë,+ por kërkojnë të vendosin drejtësinë e vet,+ ata nuk i nënshtrohen drejtësisë së Perëndisë.+  Krishti faktikisht është fundi i Ligjit,+ që kushdo që tregon besim, të quhet i drejtë.+  Vërtet Moisiu shkruan për drejtësinë që vjen nga Ligji: ‘Ai që i zbaton urdhërimet e tij, do të jetojë falë tyre.’+  Kurse për drejtësinë që vjen nga besimi, thuhet: «Mos thuaj me vete:+ ‘Kush do të ngjitet në qiell?’,+ domethënë që të sjellë Krishtin poshtë.  Ose: ‘Kush do të zbresë në humnerë?’,+ domethënë që ta ngrejë Krishtin nga të vdekurit.»  Ç’thuhet në Shkrime? «Fjala është pranë teje, në gojën dhe në zemrën tënde»,+ domethënë «fjala» e besimit që ne po predikojmë;  sepse po të shpallësh publikisht me gojën tënde se Jezui është Zotëri+ dhe po të besosh me gjithë zemër se Perëndia e ngriti atë nga të vdekurit, do të shpëtosh. 10  Në të vërtetë, besimi me gjithë zemër të çon në drejtësi, por shpallja publike e besimit+ të çon në shpëtim. 11  Pasi shkrimi thotë: «Kush tregon besim tek ai, nuk do të zhgënjehet.»+ 12  Ndaj nuk ka asnjë dallim mes judeut dhe grekut,+ meqë të gjithë kanë të njëjtin Zotëri, i cili është bujar me të gjithë ata që e thërrasin, 13  sepse «kushdo që thërret emrin e Jehovait,* do të shpëtojë».+ 14  Mirëpo si do të thërrasin nëse nuk kanë treguar besim? Si do të tregojnë besim tek ai për të cilin nuk kanë dëgjuar? Si do të dëgjojnë kur s’ka kush predikon? 15  Dhe si do të predikojnë nëse nuk i ka dërguar kush?+ Ashtu siç është shkruar: «Sa të bukura janë këmbët e atyre që shpallin lajmin e mirë!»+ 16  Sidoqoftë, jo të gjithë iu bindën lajmit të mirë, sepse Isaia thotë: «O Jehova,* kush tregoi besim tek ajo që dëgjoi nga ne?»*+ 17  Besimi vjen pasi dikush ka dëgjuar,+ dhe dikush dëgjon kur shpallet fjala për Krishtin. 18  Mirëpo lind pyetja: mos ndoshta nuk arritën të dëgjonin? Përkundrazi! Në të vërtetë, «zëri i tyre kumboi në mbarë tokën dhe mesazhi i tyre ushtoi deri në skajet e tokës së banuar».+ 19  Apo, mos ndoshta Izraeli nuk arriti të kuptonte?+ Moisiu thotë i pari: «Me një komb të pavlerë do t’i bëj xhelozë, me një komb të marrë do t’ua ndez zemërimin.»+ 20  Por Isaia tregohet edhe më i guximshëm dhe thotë: «Më gjetën ata që nuk më kërkonin+ dhe iu shfaqa atyre që nuk pyetnin për mua.»+ 21  Ndërsa për Izraelin thotë: «Tërë ditën kam pritur krahëhapur një popull të pabindur e kryeneç.»+

Shënime në fund të faqes

Ose «që thamë ne?»